‘Pişir Pişirebildiğin Kadar’ Gökçen Adar’ın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı. Adar, çorbalardan dolmalara, kızartmalardan tatlılara 8 pişirme usulünde ve 42 başlık altında 278 tarifi derlemiş. Aralarında günümüzde unutulmaya yüz tutmuş ‘şilofta’ tatlısı da var, yokluktan doğmuş elmalı baklava da...
#Gökçen AdarOsmanlı Mutfağının son dönemlerinde yapılan ve saray mutfağının en gözde tatlılarından biri haline gelen süt helvası, Bursa'da orijinal haliyle sofraların vazgeçilmezi olma özelliğini koruyor. Bir çok kişi, Türkiye'de yalnızca Bursa'da yapılmaya devam edilen süt helvasını yemek için şehre geliyor. Anadolu mutfağındaki tatlıların başında gelen helvalar, Anadolu'nun her yerinde ölümlerden doğumlara, düğünlerden bayramlara, kutlanacak ya da anılacak her durumda asırlardır pişirilmeye devam ediyor. Yaklaşık 120 yıl önce Osmanlı Mutfağına giren süt helvası, o dönemde sarayda en çok tercih edilen tatlı haline geldi. Zaman içinde Anadolu'ya yayılan süt helvası, gün geçtikçe unutuldu. Özellikle Bursa'daki esnaf lokantaları süt helvasını menülerinden hiçbir zaman çıkarmadı. Günümüzde yalnızca Bursa'da yapılan süt helvası, maliyetinin de düşük olması sebebiyle esnaf lokantalarında en çok tercih edilen tatlı haline geldi. Bursa'daki yemek kültüründe öğle saatlerinde tüketilen süt helvası, saat 14.00'dan sonra tüm lokantalarda tükeniyor ve gün içerisinde bir daha yapılmıyor.
#Osmanlı MirasıTürk Patent Enstitüsü, Gaziantepli bir baklava firmasına 'midye baklava' için verdiği tasarım tescilini, baklavacılardan gelen itirazlar üzerine iptal etti. TPE’nin bu kararı sektörde memnuniyetle karşılandı.
#Türk Patent EnstitüsüYorgun argın eve gelip akşam ne yiyeceğim diye kara kara düşünen bekarlar ile mutfakla arası iyi olmayan öğrencilerin de katkısıyla hızlı yemek sektörü hızla gelişiyor. Piyasaya sürekli yeni yemek çeşitleri ve markalar çıkıyor. Market raflarındaki bu hızlı/hazır yemekleri yemeden önce kaynar su eklemek ya da 5 dakika fırına etmek yetiyor. 15 dakikada mükellef sofralar kuruluyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başlattığı "Çankaya Sofraları" geleneği çerçevesinde üçüncü öğle yemeğinde bu kez tarihçilerle buluştu. Cumhurbaşkanı Gül, “Çankaya Sofraları”nın üçüncüsünde ünlü tarihçiler Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Yılmaz Öztuna’yı ağırladı. Yaklaşık 2 saat süren yemekte, Osmanlı tarihi başta olmak üzere dünya tarihi ve coğrafya konuşuldu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başlattığı "Çankaya Sofraları" geleneği ?er?evesinde ü?üncü öğle yemeğinde bu kez tarih?ilerle buluştu. Cumhurbaşkanı Gül, "Çankaya Sofraları"nın ü?üncüsünde ünlü tarih?iler Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Yılmaz ?ztuna'yı ağırladı. Yaklaşık 2 saat süren yemekte, Osmanlı tarihi başta olmak üzere dünya tarihi ve coğrafya konuşuldu.
On bir ayın sultanı Ramazan’ı tüm uhrevi duygularla yaşamaya devam ederken, bu güzel ayı bir güllaç reçetesi vermeden uğurlamak istemedim sevgili lezzetsever dostlar.Zira tartışmasız geçmişte de günümüzde de Ramazan’larınolmaz olmaz lezzetidir güllaç. Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan güllacın, lezzetinden ziyade bir de tarihi olmalı değil mi? Reçeteyi vermeden önce size kısaca güllacın günümüze yolculuğunu aktarmak istiyorum.
#Güllaç