Zeynep BİLGEHAN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 23:42
Yorgun argın eve gelip akşam ne yiyeceğim diye kara kara düşünen bekarlar ile mutfakla arası iyi olmayan öğrencilerin de katkısıyla hızlı yemek sektörü hızla gelişiyor. Piyasaya sürekli yeni yemek çeşitleri ve markalar çıkıyor. Market raflarındaki bu hızlı/hazır yemekleri yemeden önce kaynar su eklemek ya da 5 dakika fırına etmek yetiyor. 15 dakikada mükellef sofralar kuruluyor.
Şu anda Türkiye’de hazır çorbalar, paketlenmiş konserve, taze ya da donmuş
yemek ve oda sıcaklığında saklanabilir yemek türündeki tüm gıda ürünlerinin pazar payının 1 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Sektörün yıllık büyüme rakamları yüzde 20 civarında. Büyüme rakamlarının daha da yukarı çıkması bekleniyor. Buna rağmen, hazır yemeğin Türkiye’deki tarihi iniş çıkışlarla dolu.
HER ŞEY ÇORBAYLA BAŞLADIİlk hızlı çorbalar girdi hayatımıza. Sistemi basitti; istediğiniz çeşidi seçiyorsunuz, üstüne kaynar su döküp karıştırıyorsunuz. Sadece beş dakikada içmeye hazır oluyor. Hızlı çorbalar, özellikle öğrencilere ilaç gibi geldi. Pratik olmasının yanı sıra, porsiyonları tek kişilik olduğundan kalanı ziyan olmuyordu. Aklınıza gelen her çeşitte hızlı çorba bulunuyor; acılı domates sevmiyorsanız kremalı mantarlı, tarhana sevmiyorsanız ezogelin çorbası seçebiliyorsunuz. Fiyatları da oldukça makul. Knorr’da tek paketlerin fiyatı 0.80 lira, Bizim Mutfak’takiler 0.65 lira. Beşli paketlerden oluşan kutular da var. Knorr işi bir adım daha ileriye götürdü, makarnalı çorbaları çıkardı. Fiyatları biraz daha pahalı, 0.99 lira olmak üzere raflarda yerini aldı.
KAVANOZDA SARAŞ AŞURESİNaturamaks, işi bir adım daha ileriye götürdü. Hazır çorbaları, kağıt paketlerden şık cam kavanozlara taşıdı. Sıvı halde hazır olan çorbalar hava almaması için vakumlu ambalajlama tekniğiyle ambalajlanıyor. Geleneksel ve yöresel 19 çeşit çorba bulunuyor. Çeşitler arasında işkembe, kelle paça, gulaş gibi sevilen lezzetler var. Hazırlamak için sıvı haldeki karışımı bir tencereye boşaltıyorsunuz ve bir kavanoz kadar su ekleyerek karıştırıyorsunuz. Kaynadıktan beş dakika sonra çorbanız hazır. Naturamaks işi çorbayla sınırlı tutmamış. Kavanozda tatlınızı bile alabiliyorsunuz. Misafirlerinize sadece beş dakikada saray aşuresi, meyveli saray tatlısı, karamelli saray tatlısı hazırlayabiliyorsunuz. Beş dakika kaynattıktan sonra tatlınızı kaselere boşaltıp buzdolabında soğutuyorsunuz. Çorbaların fiyatı 4.90 lira, tatlılar biraz daha pahalı: 7.35 lira. Ürünlerin hepsi dört kişilik.
İKİ DAKİKADA ETLİ KURU FASULYESon günlerde giderek daha fazla marka, hazır yemek ürünleriyle raflarda yerini alıyor. Örneğin, Easyfood 2009 yılından beri piyasada. İTÜ Arı Teknokent’te yapılan AR-GE çalışmaları sonrasında etli kuru fasulye, arpa şehriyeli pirinç pilavı, zeytinyağlı taze fasulye, levrek buğulama gibi yemeklerin bulunduğu 12 çeşit zeytinyağlı ve sıcak yemekle hazır ayva ve kabak tatlıları satışa çıktı. Ürünler, sadece iki dakika ısıtılınca hazır hale geliyor. Fiyatlar 3 lirayla 9 lira arasında değişiyor. Restoran zinciri Sahan da Türk mutfağının sevilen yemekleri donmuş halde marketlerde satılıyor. İçli köfte, lahmacun, kabak dolmasını beş dakikada çözüp yemeye hazır hale getirebiliyorsunuz. Fiyatlar 6 lirayla 15 lira arasında. Banvit’te 12.95 liraya dört dakikada ısınan gözleme, kadınbudu köfte, şnitzel bulabiliyor.2009 yılında Türkiye pazarına giren İglo’daysa balıkseverleri heyecanlandıracak harika ürünler bulunuyor. Poşetiyle kaynayan suda 14 dakikada pişen kılçıksız, sızma zeytinyağı, defne yaprağı ve limonlu marine sosuyla iki parça
balık bulunuyor. Şimdilik iki seçenek var: Akdeniz levreği ve Ege çipurası. Fiyatı 9.90 lira.
ALÜMİNYUM VE CAM AMBALAJ DAHA SAĞLIKLIPeki bu hazır yemekler nasıl hazırlanıyor ve ne kadar sağlıklı? ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. fatih Yılmaz, “Bu ürünler taze hazırlanıp pişirildikten sonra, +5 derecenin altında soğutularak bekletilen veya konserve edilerek pişirilen ve normal oda sıcaklığında bekletilen, son defa ısıtılarak bekletilen gıdalardır. Bu teknolojiyle, sıcaklık ve hijyen koşullarına uyularak hazırlanan tüm yemek ve ürünlerden sıcak olanlar +57 derece ve üstünde pişirildiği, soğuk ürünlerse +5 derece altında muhafaza edildikleri sürece sağlıklıdır. Tarafsız araştırmaların ortak bulgusu, cam ve alüminyum ambalajlar, plastİklere göre daha sağlıklıdır. Ürünlerin ısıtılması ve soğutulmasında kimi plastik ambalajalrın çok kısa süre kullanılmaları gerekir. En sağlıklı gıdalari, en az işlem görmüş, yerel olarak yetiştirilmiş, taze, hazır gıdalardır” diyor.
MARKET RAFINDA DÜNYA MUTFAKLARIMarketlerde dünyanın dört bir yanından gelen hazır yemekler bulunuyor. Kung-fu Ramen hazır noodleları (eriştelerini) yemeğe hazır hale getirmek için sadece üç dakika kaynar suda bekletmeniz yeterli. Kızarmış sığır eti, baharatlı sığır eti veya mantarlı tavuk aromalı seçenekleri var. Fiyatı 3.25 lira. Uzakdoğu değil de Akdeniz mutfağını tercih ederseniz, hazır risottolar raflarda sizi bekliyor! Dolfin’in ithal ettiği Riso Galla marka hazır paella, dört peynirli, kuşkonmazlı, safranlı veya porcini mantarlı risottolar sadece 12 dakikada hazır oluyor. Fiyatları 11.50 lira civarında.