1800'lerden günümüze değişmeyen lezzet: Karaköy Güllüoğlu
Saray tatlısı baklavayı iki asırdır üreten Güllü ailesinin 1949'da Karaköy'de açtığı küçük dükkanı baklava fabrikasına çeviren 5. kuşak temsilcisi Nadir Güllü, Karaköy'de değişmeyen lezzeti sunmaya devam ediyor.
Baklavada Türkiye'nin dünyaca ünlü markası haline gelen, geçmişten günümüze değişmeyen tadı ile iç pazardaki büyümesinin yanı sıra ihracatını da artıran Karaköy Güllüoğlu'nun sırrı, her 10 yılda bir yıldızı göğsüne takarak 5-6 yıldıza ulaşan ustalarında saklı...
1800'lü yıllardan beri baklavacılık yapan Güllü ailesinin, 1949'da Karaköy'de açılan küçük dükkanı baklava fabrikasına çeviren beşinci kuşak temsilcisi Nadir Güllü, o yıllardan bu yana Karaköy'de aynı lezzeti sunmaya devam ediyor.
Ailede baklavacılığa ilk başlayan kişi, Gaziantep'te "Güllü Çelebi" diye anılan Hacı Mehmed Güllü olarak bilinirken, Güllü Çelebi'nin bir baklava tezgahında başlayan serüveni, vefatından sonra oğlu Hacı Mahmud Güllü ile devam etti.
Devamında, Hacı Mahmud Güllü'nün dört oğlu da baklavacı olarak yetişince, Güllü Ailesi'nde baklavacılık bir gelenek halini aldı.
1930'larda tahta kutular içinde civar illere gönderilen kuru baklavalar, Güllü ailesinin ününü Gaziantep dışına taşıdı.
Baklavaların rağbet görmesinden cesaret alan Hacı Mahmud Güllü'nün torunu Mustafa Güllü, baklavacılığı İstanbul'a taşımaya karar verdi. Mustafa Güllü'nün 1949 yılında Karaköy'de İstanbul'un ilk baklava dükkanını açmasıyla başlayan serüven ise o günden bugüne durmaksızın devam etti.
İstanbul'un ötesinde Türkiye'de ve hatta dünyada müdavimleri olan lezzetin beşinci kuşak temsilcisi Nadir Güllü, bunca yıl değişmeden, bozulmadan devam eden lezzeti dedelerden gelen gelenekleri yaşatmalarına, işlerini sevgiyle yapmalarına bağlıyor.
"Su berekettir deyip para almıyoruz, gazlı içecek satmıyoruz, yemediğimizi yedirmiyoruz" diyen Güllü, dededen toruna, beş kuşaktır müşteri karşıladıklarını anlattı.
Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, 70 yıldır Karaköy'de bulunduklarını belirterek, geçmişten gelen gelenekleri yaşattıklarını söyledi.
Kuşaktan kuşağa başarıyla aktarılan işin sırlarından bahseden Güllü, şunları söyledi:
"Üretirken kaliteli üretmek, yönetirken kul hakkı yememek, pazarlama yaparken de çok kaliteli yapıp, hesaplı satma prensibiyle Karaköy'de günde 3-5 bin müşteriyi karşılıyoruz"