"Saray tatlısı" çekme helva, asırlardır ağızları tatlandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Saray tatlısı çekme helva, asırlardır ağızları tatlandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2016 14:32

- Kastamonu'da yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle yapımı sürdürülen çekme helva, halen beğenilerek tüketiliyor- Çekme helva imalatçısı Baritçi:"Çekme helva ile pişmaniye arasındaki tek fark, çekme helvada şekerin daha az olmasıdır"

Haberin Devamı

SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Kastamonu'da yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle yapımı sürdürülen ve "saray tatlısı" olarak da bilinen çekme helva, halen ağızları tatlandırıyor.

Yakupağa Çekme Helva firmasının sahibi Onur Baritçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi bir yapıda geleneksel lezzeti yaşatıyor olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. İşletmelerinin bulunduğu Yakup Ağa Külliyesi ve İmarethanesi'nin Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1547'de yaptırıldığını bildiren Baritçi, imalathanelerinin külliyenin imarethane kısmında yer aldığını kaydetti.

İmalatlarını halka açık şekilde yaptıklarını vurgulayan Baritçi, "Tarihi mekanda Kastamonu'ya özgü tarihi bir lezzetin imalatını yapıyoruz. Buraya gelen vatandaşlar ürünün nasıl yapıldığını rahatlıkla görüp, ürünümüzü tadabiliyor" dedi.

Haberin Devamı

Çekme helva ile pişmaniyenin aynı şekilde yapıldığını ve aralarındaki tek farkın, çekme helvada şekerin daha az kullanılması olduğunu ifade eden Baritçi, "Çekme helva yapım aşamasının sonunda sıkıştırılarak tüketiciye ulaştırılır. Pişmaniye ise tel tel dağılır" ifadelerini kullandı.

Çekme helva ustası Hüseyin Karakaya ise 16 yaşından bu yana çekme helva üretimi yaptığını söyledi.

Çekme helvanın yapılışını anlatan Karakaya, şöyle konuştu:

"Öncelikle bakır kazanlarda su ve toz şeker 150-160 derecede kaynatılır. Kıvama gelen şeker, mermer tezgahlarda soğutulur. Daha sonra şeker kayışlama makinesine alınarak beyaz renge döndürülür. Bununla yağ ve bir miktar un 4-5 saat pişirilir. Pişen hamur bir gün dinlendirildikten sonra belli bir sıcaklığa kadar yeniden ısıtılır. Daha sonra yuvarlak bir tepsinin ortasına bu hamurdan belirli bir miktar çıkarılır. Daha sonra 4-5 kişi karşılıklı olarak bunu çekeriz. Bu karışımı onlarca kez katlıyoruz. Daha sonra saç telinden ince çekme helvası oluşuyor."

Karakaya, mermer tezgahlarda soğutulan helvanın makinede ovalandıktan sonra bir ton basınçlı prese verildiği, burada sıkıştırıp küp şekline geldikten sonra kutulara yerleştirildiğini anlattı.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!