Türkiye’nin birçok ilinde müze seferberliği yaşanıyor. Osmaniye’de yerfıstığı müzesi yapılması için ihaleye çıkılırken, Eskişehir’de hamam kültürünü tanıtmak için hamam müzesi kuruluyor. Sivas’ta ise Sanayi Mektebi Müzesi’nde sona yaklaşıldı. Yakın zamanda ihalesi planlanan bazı müzeler şöyle:
#Müze157 yıl yaşayarak rekorlar kitabına adını "Dünyanın En Uzun Yaşayan Adamı" sıfatıyla eklemeyi başaran Zaro Ağa, ibretlik yaşam hikayesi ile dikkat çekiyor. Uzun yaşamı ve çok sayıda evliliği dolayısıyla kaç adet torunu olduğuna dair bilgisi olmayan Zaro Ağa'nın, 130 yaşındayken, 90 yaşındaki oğluna bakıcılık yaptığı bilgisi kayıtlarda yer alıyor. Zaro Ağa'nın uzun yaşamı, sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da ve Amerika'da da pek çok bilim insanının dikkatini çeker. Zaro Ağa, ömrünün bir bölümünü Amerika'da geçirir. İşte, Zaro Ağa'nın dillere destan yaşam öyküsüDünyanın en uzun yaşayan adamı Zaro Ağa, 29 Haziran 1934'te öldü. 157 yıllık ömrü sırf süre olarak değil başına gelenlerle de dolu dolu geçen ağayı hatırlama zamanı...
#Zaro Ağa'AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan Adayı kim olacak sorusu merak edilirken ABB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili ve Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de adaylık niyetini ilk kez Hürriyet Ankara’ya açıkladı. “Ankara’ya talibim” diyen Köse “Benim adaylığımda Mansur Yavaş’a fark atacağız” diye konuştu.
#Murat KöseÜlkemiz birçok değerli sanatçıya, şaire, ressama, müzisyene ev sahipliği yapmış ülkelerden biridir. Oldukça geniş bir etnik yapıya sahip olan ülkemizde çok farklı alanlarda sanatçılar yetişmiştir. Bazı sanatçılar ise birden fazla alanla ilgilenmiş ve tarihe adın kazımıştır. İşte bu sanatçılardan bir tanesi de Osman Hamdi Bey’dir. Osman Hamdi Bey Türkiye Tarihi için oldukça önemli sanat faaliyetlerine imza atmış kişilerden biridir. Osman Hamdi Bey ve Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi ile ilgili detayları derledik.
#Osman Hamdi BeyBüyükçekmece Belediyesi, açtığı sosyal tesislerden birine Türk şiirinin büyük ustası Orhan Veli’nin adını vermiş. İçinde kütüphanesi de olan tesisin girişine de şairin biyografisinin ve iki şiirinin bulunduğu panolar çerçeveletilip asılmış. Buraya kadar her şey çok güzel. İyi düşünülmüş örnek bir davranış.
#Orhan VeliII. Abdülhamid Anadolu’da ve İslam dünyasında sevilirdi. Başarılı bir diplomattı; tarafları birbirine oynardı. Döneminde bütün vilayetlerin idadi ve hatta sultani derecesine çıkarmış liseleri vardı. Eğitim reformunun yanında sansür onun en büyük hatası oldu. Sağlık ve belediye konusunda önemli başlangıç yaptı. Savaşı gereksiz görürdü ve devam eden sulhu iyi kullandı. Kısacası II. Abdülhamid Han dirayetli bir Türk hükümdarıydı.
#Sultan AbdülhamidKaraköy’den Tophane’ye kadar 1.2 kilometrelik sahil şeridine yayılan Galataport’un içinde İstanbul için çok önemli birçok tarihi mekân var. Size tavsiyem önce yazımı okuyun, sonra semtin şahane değişimine şahit olmak için ilk fırsatta yolunuzu Karaköy ve Tophane’ye düşürün. Deniz kıyısından Sarayburnu, Anadolu Yakası ve Boğaz’ın girişini de içine alan dünyanın en güzel manzaralarından birinin tadını çıkarmayı da ihmal etmeyin.
#HürriyetSabancı Müzesi’nde (SSM) açılan ‘Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri’ sergisi, Türk resminin ilk yıllarındaki kuşaklar arası etkileşimi görünür kılıyor. SSM’nin müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne imge üretimindeki dönüşümü takip etmemize olanak veren SSM koleksiyonlarını farklı bir bakış açısıyla ele almak istedik. Hoca-öğrenci ilişkisine odaklanan prensibimiz daha önce teşhir etmeye fırsat bulamadığımız eserlerimizi de bu kapsamda değerlendirmemize fırsat verdi” diyor.
#SSMCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi'nde Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Resim Heykel Müzesi Restorasyon Sonrası Açılış Programında konuştu. "İktidarlarımız döneminde en çok hayıflandığım hususlardan birinin kültür alanında arzu ettiğimiz gelişmeyi gösterememek olduğunu söylüyorum." diyen Erdoğan, "Kültür ve sanat ülkelerin işgalinde, toplumların ele geçirilmesinde görülmeyen ordular olarak kullanılmıştır." ifadelerini kullandı. "Karada ve havada yürüttüğümüz vatan savunmamızı, denizde Mavi Vatan olduğu gibi dijital dünyada da Siber Vatan'ı da içine alacak şekilde genişleteceğiz." diyen Erdoğan, "Siber Vatan'a hem teknik altyapımızı güçlendirerek hem ilhamını kendi medeniyetimizden aldığımız içerik üretimimizden alarak sahip çıkmakta kararlıyız." şeklinde konuştu.
#ErdoğanÖnce birbiri ardına tasarım ürünler satılan dükkânlar, yeni nesil pastaneler, üçüncü dalga kahveciler ve iddialı restoranlar açıldı. Derken sokak aralarını rengârenk duvar resimleri, ışıl ışıl fenerler, keyifli sohbetlerden taşan sesler doldurdu. “Son zamanlarda Karaköy’e gittin mi? Ne güzel olmuş!” minvalindeki konuşmalar birbirini izledi. Metropol insanlarını tarihin göbeğine çekti ve Karaköy’den yer bildirimleri sosyal medya akışlarına düştü de düştü… Ve nihayet, bir dönem adı genelevlerle, bir dönem unutulmuşluğu ve tekinsiz sokaklarıyla anılan Karaköy’ün içinden keyfine düşkün ve zevk sahibi bir İstanbullu çıktı! Bana göre bu semti anlamanız için atmanız gereken 7 adım var. Gelin birlikte adım adım yürüyelim…
#KaraköyTürkiye’de modern resmin kurucusu kabul edilen 1914 Kuşağı’nın en önemli ismi Avni Lifij, ilk kez bir araya getirilen 800’ü aşkın eseriyle Sabancı Müzesi’nde. Lifij’in 20’li yaşlarında yaptığı ve kendisini 40’lı yaşlarında bohem bir ressam olarak tasvir ettiği ‘pipolu otoportre’si Türk resminin en ünlü tablolarından. Otoportreleriyle bohem sanatçı kimliğini kuran, Türkiye’de resim sanatının terminolojisini değiştirdiğini Lifij, bu kuşak sanatçıları arasında Ahmet Haşim’in sembolizmine en yakın isimdir.
#Avni LifijAraştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı özellikle 1919-1938 arasında Türkiye’nin her yerinden dünyada birçok ilkleri başarmış kadınları tanıttığı Zamansız Kadınlar projesi, bu hafta kitap olarak da okuyucularıyla buluştu. 30 yıllık titiz bir çalışmanın sonucu olarak bir araya gelen isimlerin, zor koşullarda mücadele verdiklerine dikkat çeken Kalıpçı, bu Zamansız Kadınlar’ı tanıtmanın geçmişe vefa borcu, geleceğe görev olduğunun altını çizdi. Kalıpçı, Bursa’ya hizmet eden Zamansız Kadınlar’ı da anlattı.
#Bursa