Zamansız Şehrin Çocukları çocuk kitaplarından tanıdığımız üç yazar bir araya geldi, İstanbul’un üç dönemini yazdı. Almıla Aydın, Bizans dönemi İstanbul’unu; Nilay Yılmaz, Osmanlı döneminin İstanbul’unu; Seda Öğretir ise Cumhuriyet döneminin günümüz İstanbul’unu yazdı ve ortaya ‘Zamansız Şehrin Çocukları’ kitabı çıktı. Hikâye Zeytinburnu Mozaik Müzesi’nde geçiyor. Çünkü İstanbul’un sur dışındaki en büyük yekpare mozaiği orada… Bu kitabı okuyanlar, mekâna giderek, öykünün geçtiği yerleri dolaşabiliyor, hikâye kahramanlarını hayal edebiliyor. Kitabın yazarlarıyla bir araya geldik, Altın Kitaplar’dan çıkan ‘Zamansız Şehrin Çocukları’nı konuştuk.
#Ömür KurtHayat bu ya, her zaman dümdüz olmuyor yollar. Tökezliyoruz, düşüyoruz, kalkıyoruz ama devam ediyoruz yaşamaya. Hele ki bu kadar kıymetli bir coğrafyada yaşarken. Zor zamanlarımda benim için en kıymetli can simidi, tarih. Bugün beni yorunca geçmişten gelen dersler kulağıma küpe oluyor, yıllar öncesinden dilden dile dolaşan hikâyeler ruhumu rahatlatıyor. Ve sonra usulca ‘Bu da geçecek’ diyorum kendi kendime. O yüzden size bu hafta, İstanbul’un sokaklarında gözden kaçan büyüleyici güzellikleri anlatmak istedim. Umarım bu değerleri hatırlamak kalbinizdeki umudu canlandırmaya ilham olur
#HürriyetOlgunlaşma Enstitüleri, 1945’ten bu yana kültürel değerleri ve geleneksel sanatları araştıran, özelliklerini bozmadan geliştiren, arşivleyen ve onları gelecek kuşaklara aktaran kurumlar. 24 ilde bulunan bu enstitüler, kültürel değerleri koruyup yaşattığı gibi modern tasarımlar üretip gündelik yaşama sunuyor, ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtıyor.
#Olgunlaşma EnstitüleriKütüphane Haftası, her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Her yıl Mart ayının son pazartesi günü kutlanan Kütüphane Haftası, bu yıl 28 Mart tarihinde gerçekleşecek. İşte, Kütüphane Haftası kapsamında değerlendirebileceğiniz birbirinden değerli lokasyonlar
#Kütüphane Haftasıİstiklal Caddesi’nin Odakule mevkisinde uzun yıllar Türkiye İş Bankası’nın Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren ve ‘kültür varlığı’ olarak tescillenen tarihi binanın Resim Müzesi olarak hizmet vermesi için restorasyon çalışmaları ve müze hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor. Projesi Teğet Mimarlık’ın imzasını taşıyan İş Bankası Resim Müzesi’nin 2022’nin sonlarında açılmasının planlandığı duyuruldu.
#Gazetehaberleriİstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul, pandemi tedbirleri nedeniyle ertelenen İstanbul’u Koşuyorum Kadınlar Günü Etabı’nı 3 Temmuz Cumartesi günü saat 09.00’da gerçekleştirecek. Sporcular, kadınların tarihte iz bıraktıkları sembolik noktaların yer aldığı anlamlı parkurda toplumsal cinsiyet kalıplarını yıkmak için koşacak.
#Sporİş Bankası’nın Beyoğlu’ndaki tarihi binasında restorasyon başlıyor. İstiklal Caddesi’nde Odakule’nin hemen yanında bulunan, 1953-2016 yılları arasında İş Bankası’nın Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren tarihi eser statüsündeki bina resim müzesine dönüştürülecek.
#İş BankasıMustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta anlattığı Samsun’a çıkış öyküsünde, genel olarak üç görüş ileri sürülmekte olduğunu söyler: “Birincisi, İngiliz himayesini talep etmek. İkincisi, Amerikan mandasını talep etmek. Üçüncüsü ancak yöresel kurtuluş çareleri aramaktı. Ben, bu kararların hiçbirisinde isabet görmedim. Osmanlı ülkeleri hepten parçalanmıştı. Ortada bir avuç Türk’ün barındığı bir ata yurdu kalmıştı... Son konu onun da paylaşılmasıydı. O halde ciddi ve hakiki karar ne olabilirdi? Efendiler, bu vaziyet karşısında bir tek karar vardı. O da ulusal egemenliğe dayalı kayıtsız şartsız ve bağımsız bir Türk devleti kurmak.”
#Yazarİstanbul’u keşfetmenin öyle çok rotası var ki her defasında heyecanla peşinden gidiyorum. Hâlâ şaşıracak bir şeylere rastlıyor ya da daha önce gördüğüm yerlerde yeni detaylar buluyorum. Şehrin farklı yüzlerinin peşinden gitmek isteyenler için bu kez farklı bir harita hazırladım. Romanlarıyla, şiirleriyle hayatımızın bir yerine dokunan yazarların yaşamlarına zaman yolculuğu yaptıracak bir liste bu. Kendi kullandıkları eşyalarla, uğraştıkları hobilerden bugüne kalan parçalarla, kişisel yazışmalarıyla, kitaplarının ilk basımlarıyla, az bilinen fotoğrafları ve daha fazlasıyla karşılaşmak isterseniz takılın peşime. İstanbul’a edebiyatla imza atan müzelere gidiyoruz.
#İstanbul Müzeleriİstanbul’u keşfetmenin öyle çok rotası var ki her defasında heyecanla peşinden gidiyorum. Hâlâ şaşıracak bir şeylere rastlıyor ya da daha önce gördüğüm yerlerde yeni detaylar buluyorum. Şehrin farklı yüzlerinin peşinden gitmek isteyenler için bu kez farklı bir harita hazırladım. Romanlarıyla, şiirleriyle hayatımızın bir yerine dokunan yazarların yaşamlarına zaman yolculuğu yaptıracak bir liste bu. Kendi kullandıkları eşyalarla, uğraştıkları hobilerden bugüne kalan parçalarla, kişisel yazışmalarıyla, kitaplarının ilk basımlarıyla, az bilinen fotoğrafları ve daha fazlasıyla karşılaşmak isterseniz takılın peşime. İstanbul’a edebiyatla imza atan müzelere gidiyoruz.
#İstanbul Müzeleriİzmir, Kesre Koyu’ndaki Club Marvy, sanatın tüm disiplinlerine yer vermeye çalışan galerisi Atelier Marvy’de şu sıralar iki Diyarbakırlı sanatçıyı, Cengiz Tekin ve Erkan Özgen’i ağırlıyor. Tekin’in güvenlik kameralarından yola çıkan ‘storyboard’ları, Özgen’in ise UNESCO tarafından korunan iki mekânın arasında kurduğu ilişki, İbni Haldun’un iki kelimelik ünlü tespitini akıllara getiriyor: “Coğrafya kaderdir.”
#Atelier Marvyİyi bir kütüphanenin vazgeçilmez bazı kitapları vardır. Bu listenin başında sanat tarihinin ünlü adları hakkında kaleme alınan kitaplar mutlaka olmalı. Söz konusu kitaplar, sizi bu alanda bilgilendirecek, estetik birikiminizi artıracaktır. Zaman zaman onların hakkında okuduklarınızı temellendirmek için de bu tür kitapların şart olduğu kanısındayım.
#Doğan HızlanAnkara’nın ilk modern ve çağdaş sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan Müze Evliyagil’in açılışı, dün İncek’te düzenlenen partiyle gerçekleştirildi. Şevket Evliyagil Sokak’ta yer alan Müze Evliyagil’in açılışına cemiyet hayatının ve sanat dünyasının önemli isimleri akın etti.
#ANKARA