Paylaş
AKM’nin kapısında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la buluştuğumda geçmiş günleri anımsadım. Zaman zaman binanın yükselişini gördüm. Yangın yerinde bir tohumun yeşermesini izledim sanki.
Ersoy’un bu bina için ne kadar çalıştığını hepimiz biliyoruz.
Biyografisine hiç şüphem yok Hacı Bayram-ı Veli’nin dörtlüğünü koyacaktır:
“Nagehân bir şehre vardım
Onu ben yapılır gördüm
Ben dahi bile yapıldım
Taş ve toprak arasında”
İlk cümlesiyle benim ilgimi çekti:
“AKM, 94 bin metrekarelik bir alan üzerine yapıldı.”
Artık kültür, bireysel zevklerin dar sınırını aştı. Her mekân, aile bireylerinin hepsini kapsayacak, onları kuşatacak bir anlayışla oluşturulduğu takdirde gerçek işlevini yerine getiriyor.
Bakan Ersoy’un bu anlayışını destekliyorum, yapılanı bir sınırın içine kapatmıyor.
AKM kitabını gördüğünüzde, bir ailenin bütün bir gününü burada geçirebileceğini anlayacaksınız.
Sanata, kültüre ilgi küçük yaştan başlar, AKM bu imkânı da veriyor.
Ersoy’un, bütüncül bir anlayışı var. Çünkü bugünün insanı kısa zamanda çok şey görmek, çok şey öğrenmek, çok şey seyretmek istiyor.
Ben bu binaya girdiğimde kütüphaneye uğrayacağım, sergi gezeceğim, kahvemi içeceğim, konsere gideceğim.
Binanın en güzel yanı, her yere gün aydınlığı yansıyor.
Kültür merkezlerinde önce aradığım yer neresidir biliyor musunuz? Hediyelik dükkânı. Çünkü ziyaretten sonra orayı anımsatacak bir şey bulunmalı bende.
İlgimi çeken bölümlerden biri de ‘Ustalara Saygı’ oldu. Tanınmış müzisyenler hakkında bilgi var. Özellikle müzik aletleri, ziyaretçilerin ilgisini çekecektir.
BAĞIMSZI BİR İŞLETME MODELİ
ATATÜRK Kültür Merkezi’nin yönetim yapısı, dünyadaki benzerlerindeki gibi bir yönetsel anlayışla oluşturuldu. AKM için bağımsız bir işletme modeli oluşturuldu. Yıllık sanat programı, alanında öne çıkan usta sanatçı ve akademisyenlerin de yer alacağı bir Sanat Danışma Kurulu’nun danışmanlığında oluşturulmakta. AKM’nin deneyimli Sanat Yönetmeni ve sanat, tasarım, eğitim ve sanat organizasyonları düzenleme konularında deneyimli profesyonellerden oluşan ekibi, dolu ve her sanat zevkine hitap eden bir program hazırlanmasında ve bunların gerçekleştirilmesinde büyük rol oynuyor. AKM’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı sanat birimlerinden oluşan yerleşik kurumları şunlar:
- Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu
- İstanbul Devlet Opera ve Balesi
- İstanbul Devlet Tiyatrosu
- İstanbul Senfoni Orkestrası
- İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu
- Devlet Halk Dansları Topluluğu
TÜRKİYE’NİN SİMGESİ OLACAK
ATATÜRK Kültür Merkezi’ni anlatan kitaba bir önsöz yazan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, binanın işlevi hakkında şunları söylüyor: “365 gün 24 saat kapıları hayata açık olan, herkesin kendisine ait bir yer bulacağı ve huzurla, keyifle verimli zaman geçireceği AKM, mimariden kültür ve sanata, Türkiye’nin dünyadaki simgelerinden biri olacaktır.”
Ersoy’un projesi, tüm Türkiye’yi kapsıyor. Projelerin içinde elbette Başkent Ankara da var.
CSO binası yapıldı, böylece Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası bir binaya kavuştu.
Mayıs ayından itibaren projelendirilen Kültür Yolu, Galataport’tan başlayacak AKM’de son bulacak. Hafta sonu bir aile oradan başlayıp bir kültür gezisi yapabilecek.
AKM’yi gezdikten sonra başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, mimar Murat Tabanlıoğlu olmak üzere emek veren herkese teşekkür borçluyuz.
AKM’NİN SALONLARI VE ETKİNLİKLER
AKM’nin yıllık programı opera, bale, tiyatro temsilleri ve konserlerle doyurucu bir içeriğe sahip. AKM’de yerleşik kurumların etkinliklerinin yanı sıra ortak ve dış yapımlar da yer alıyor. Kusursuz akustik özelliklere sahip salonları ve yeni etkinlik alanları, yurtiçinden ve yurtdışından sanatçı ve toplulukları ağırlıyor.
İstanbul Senfoni Orkestrası’nın cuma akşamları verdiği periyodik konserleri artık AKM’de buluşuyor sadık izleyicileriyle, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu da geleneksel pazar konserleri ile on beş günde bir AKM’de. Cumartesi günleri Çok Amaçlı Salonda saat 11.00’deki ‘Kahve Konserleri’ hafta sonuna keyifli bir başlangıç için ideal. Hafta boyunca neredeyse her gün bir tiyatro temsili var. Özlediğimiz bale temsillerinin yanı sıra modern dansa da yer veriliyor AKM’de.
OPERA SALONU
Son teknoloji donanımla tasarlanan Opera Salonu 2038 kişilik. Şu etkinlikler yapılıyor:
* Opera
* Bale
* Modern Dans
* Senfonik Konser
* Müzikal, • Konser
TİYATRO SALONU
805 kişi kapasiteli salon akustik kabuğu sayesinde konserler için de uygun. Şu programlar yer alıyor: • Tiyatro temsilleri, • Senfoni, Türk Müziği, caz konserleri, • Operet ve dans gösterileri
ÇOK AMAÇLI SALON
486 metrekarelik iki katlı Çok Amaçlı Salon, çeşitli mimari çözümlerle farklı etkinlikler için uygun hale getirilebiliyor. 100 kişilik seyirci kapasitesine sahip. Şu etkinlikler yer alıyor:
* Sabah Kahvesi Konserleri
* Türk Müziği Akşamları
* Modern dans temsilleri
* Tiyatro temsilleri ve tiyatro okumaları
* Çocuk tiyatrosu
AKM KÜLTÜR SOKAĞI
AKM’nin içinden bir de sokak geçiyor. Kültür Sokağı adı verilen bu geçit Taksim girişindeki Galeri ile başlıyor. İki yanında Müzik Platformu, Tiyatro Salonu, Çok Amaçlı Salon, Çocuk Sanat Merkezi, Tasarım Dükkânı, Sanat Kütüphanesi ve bir cep sineması yer alıyor. Sokakta ayrıca birkaç kitapçı ve kafe var.
MÜZİK KAYIT STÜDYOSU
Müzik platformunun üst katında, gençlerin sanat üretimini desteklemeyi hedefleyen gelişkin bir teknik donanıma sahip müzik kayıt stüdyosu yer alıyor.
AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ
Kültür Sokağı’ndaki bir diğer dikkat çekici mekân, özellikle 4–6 yaş aralığındaki çocukları sanatla tanıştırmaya yönelik olan Çocuk Sanat Merkezi. 348 metrekarelik Çocuk Sanat Merkezi, 4 sınıf ve bir ortak alandan oluşuyor. Çocuklar burada Türk ve Batı müziğinin çalgılarını görüp tanıyabiliyor. Ayrıca çocuk sanat kitapları koleksiyonu oluşturuldu. Burada çocuklarla şu alanlarda, alanında uzman ve pedagojik yeterliliğe sahip sanatçılar tarafından atölyeler ve yazar etkinlikleri düzenleniyor.
* Sahne Sanatları (Opera, bale, dans, tiyatro)
* Güzel Sanatlar (Müzik, resim, heykel, seramik, grafik, fotoğraf)
* Kültür (Felsefe, masal, mimarlık, arkeoloji, sanat tarihi)
AKM GALERİ
410 metrekarelik dikdörtgen formlu galeri Taksim Meydanı’na bakıyor. Şu anda Anadolu Uygarlıklarından İzler sergisinin yer aldığı galeri yıl boyunca sergilere ev sahipliği yapacak.
AKM KÜTÜPHANE
Önemli bir ihtisas kütüphanesi ve 27.000’e yakın eserle araştırmacıların kullanımına açık. Alt kattaki okuma salonunda çalışma masaları bulunuyor. Kütüphanenin koleksiyonunda şu alanlardaki eserler yer alıyor:
* Güzel Sanatlar (Müzik, resim, heykel, seramik vb.)
* Sahne Sanatları (Opera, bale, tiyatro, dans)
* Mimarlık
* Tasarım ve moda
* Edebiyat
* Sinema
AKM TASARIM DÜKKÂNI
Kültür Sokağı’nda yer alan AKM Tasarım Dükkânı’nda başka hiçbir yerde bulunmayan, AKM’ye özel tasarım ürünler bulunuyor.
AKM YEŞİLÇAM SİNEMASI
Toplam 362 metrekare büyüklüğündeki 100 kişilik bir cep sineması olan AKM Yeşilçam Sineması’nda ise daha çok vizyonda yer bulmakta zorlanan festival filmleri gösteriliyor. Ayrıca bir yazlık sinema alanı da bulunuyor.
AÇIK HAVA SAHNESİ
Kültür Sokağı’nın bir ucunda yer alan arka meydanda bir açık hava sahnesinin hazırlıkları yapılıyor. Açık hava sahnesi yazın yerli ve yabancı sanatseverlere keyifli akşamlar yaşatacak.
AKM MÜZİK PLATFORMU
520 metrekare büyüklüğündeki Müzik Platformu’nda müzikle ilgili uzun süreli sergilere yer veriliyor. Mekânda şu anda 3 farklı sergi var.
Zemin kattaki ‘Bizdeki Dünya, Dünyadaki Biz’ başlıklı sergide müziğimizin dünya müziğiyle etkileşimine yer veriliyor.
Üst katta ise ilk izleri Orta Asya’da bulunan Türk çalgılarının günümüze uzanan serüvenine tanıklık eden ‘Türk Çalgıları’ sergisinde, farklı müzik eserlerinin yanı sıra çalgıların tınıları da QR kod sistemi ile ziyaretçiler tarafından dinlenebiliyor.
Aynı katta ‘Ustalara Saygı’ köşesi yer alıyor. Köşede şu sanatçılara ait hatıra eşyaları bulunuyor.
* A. Adnan Saygun
* Münir Nurettin Selçuk
* Şerif Muhiddin Targan
* Leyla Gencer
* Âşık Veysel
* Alaeddin Yavaşça
Paylaş