Uzaktan eğitim sürecinde öğrenciler evlerinde dersleri ağırlıklı olarak EBA üzerinden takip ediyor. Bu dönemde öğrencilerine destek olmak isteyen pek çok öğretmen de çeşitli internet platformları üzerinden online olarak ders yapıyor. Zoom, Teams, Hangouts, Meet, Skype ve benzeri bu platformların ders amacıyla kullanımıyla ilgili olarak MEB resmi bir yazı yayımladı. Yazıda öğretmenlerin dikkat etmesi gereken noktaların altı çizildi.
#ZoomYaşar Üniversitesi, Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) koronavirüs nedeniyle ‘dijital, uzaktan eğitim’ ile öğretime devam etme kararının ardından, geçen iki haftalık süreçte bahar dönemindeki bin 5 dersin uygulamalı dersler ve staj dışındaki 952’sini, dijital ortama taşıdı. Geçen iki haftalık süreçte; 8 bin 750 öğrenci, Çevrimiçi Öğrenme Ortamı’nda (Sakai CLE) 952 derste bin 842 canlı derse katılırken 3.3 milyon kez de sayfa görüntülemesi gerçekleştirdi.
#Avrupadan HaberlerSosyal medyada yer alan Milli Eğitim Bakanı’nın il milli eğitim müdürleriyle acil toplantı yaptığına ilişkin iddialar üzerine bakanlıktan açıklama geldi. Sosyal medyada yer alan iddiaya göre uzaktan eğitim sürecinde öğrencileriyle internet üzerinden iletişim kuran öğretmenlerin maaşından uygulama bedeli olarak kesinti yapılmış, Bakan Ziya Selçuk da bunun üzerine il milli eğitim müdürlerini acil olarak toplamıştı. Bu iddia MEB tarafından yalanlandı.
#EbaMilli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), uzaktan eğitim sürecinde canlı sınıf uygulamalarında kullanılan teknolojilere ilişkin öğretmenler bilgilendirildi. Açıklamada "Öğretmenlerimizin, öğrencileriyle uzaktan sanal ortamda ders yapmak amacıyla 8. sınıflar, lise hazırlık sınıfları ve 12. sınıflar için sadece EBA Canlı Ders özelliğini kullanması gerekmektedir. Bu sayede öğrencilerimizin kişisel verileri başka platformlara taşınmamış olacaktır'' denildi.
#Milli Eğitim BakanlığıBuca Belediye Başkanı Levent Piriştina, 1500 ortaokul ve lise öğrencisine verilecek 8 aylık burs için başvuru yapmak üzere belediyedeki burs bürosuna gelen hemşehrileri ile sohbet etti. Piriştina, başarı belgeleriyle gelen öğrencilerden derslerine titizlikle çalışmaları yönünde söz aldı.
Yabancı dil öğrenirken sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikleri, yardımcı materyallerin kullanımı her zaman dilin daha etkin öğrenilmesine katkı sundu. Özellikle günümüzde teknolojinin her alanda kullanılması ve son iki yıldır da yapay zekâ (YZ) uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığı kadar dil öğrenmeyi de kolaylaştırması oldukça dikkat çeker hale geldi.
#Konuk YazarOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarYeni akademik yıl ile 20 üniversitede yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21'i lisans, 50'si ön lisans olmak üzere toplam 71 program açılacak. Prof. Dr. Derviş Karaboğa, "Yapay zeka bölümlerinden mezun olanlar birçok farklı sektörde ve rolde çalışabilirler; çünkü yapay zeka teknolojisi hemen hemen her alanda devrim yaratma potansiyeline sahiptir" dedi.
#Yapay ZekaGünümüz teknoloji devrimlerinin en önemlilerinden biri olarak görülen Yapay Zeka (AI) ile dil öğreniminin yollarının kesişmesi, geleneksel dil edinme yöntemlerinin sonu mu yoksa dönüşümü için bir fırsat mı? Bu dönüşüm, öncelikle AI’ın kişiselleştirilmiş, verimli ve etkileşimli öğrenme deneyimleri sunma yeteneği ile karşılaştırılan geleneksel yaklaşımların zayıf ve güçlü yanlarını yeniden gözden geçirmemize olanak sağladı.
#Konuk YazarKısa video platformu TikTok, gençlere farklı dünyaların kapılarını aralıyor. Bir şeyler öğrenmelerine, yaratıcılıklarını yönlendirmelerine, ilham bulmalarına yardımcı oluyor. Onları bir topluluğa ait hissettiriyor. Ama pek çok risk de barındırıyor. Uzmanlar “Çare yasaklamak değil, bilinçli kullanmayı teşvik etmek” diyor.
#TiktokOrtaokullarda ‘görgü kuralları ve nezaket’, liselerde ‘adab-ı muaşeret’ isimli seçmeli dersler müfredat kapsamına alındı. Bu karar ile öğrencilerin görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplumda ve dijital ortamlarda görgü kurallarına uygun davranış sergilemeleri amaçlanıyor. Peki bu kuralların ders olarak okutulması akran zorbalığının önüne geçer mi? Eğitimciler bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyor? Uzmanlarla konuştuk...
#EğitimDikkat eksikliği, kural benimsememe, akran zorbalığı gibi sonuçlar doğuran ekran bağımlılığının boyutlarını öğretmenlerden dinledik. “En ufak zorluk görünce pes ediyor” diyenler de var, makas kullanamayan, bağcığını bağlayamayan çocuklarla karşılaştıklarını anlatan da... Bazılarıysa ekran alışkanlığının ve saldırganlığın ebeveynlerden kaynaklandığı görüşünde.
#ÇocukMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim gündemine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Liselerde sınıf tekrarının olmamasından kaynaklı sorunların gündemlerinde olduğunu belirten Bakan Tekin, "Bununla ilgili bir tedbir alacağız, yeni dönemde sınıf tekrarının mümkün olduğu bir süreç söz konusu olacak” dedi. Velilerin özel okul ücretleriyle ilgili talep ve beklentilerine değinen Bakan Tekin, "Bu sorunların çözümü için özel okul temsilcileriyle bir araya geldik. Onların da talepleri oldu, bu talepler doğrultusunda biz gerçekleştirebileceğimiz talepleri yönetmelikte gerçekleştirerek bu sektördeki sıkıntıyı da çözmeye çalıştık." ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Tekin, açık liseye geçişlerin zorlaşacağı mesajını verdi.
#Bakan TekinÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini Anlattıİçine kapanıklık, bazen yaşanan olaylar sonrasında bazen de kişinin yapısı gereği ortaya çıkan bir davranış biçimi… Özellikle çocuklardaki içe kapanıklık ebeveynleri endişelendiriyor. Peki içe kapanıklık neden olur? Bu durumu aşmak için neler yapılmalı? Bir Sorudan Fazlası serimizde bu sorulara cevap aradık…
#İçe KapanıkMonster Notebook, yüksek performans gerektiren oyunlarda ve mimarlık, mühendislik, grafik tasarımı, video kurgulama gibi güç gerektiren alanlarda öğrenim görenlerin ihtiyaç duyduğu tüm uygulamaları maksimum verimlilikle çalıştıran NVIDIA GeForce RTX ekran kartlı ürünlerini Okula Dönüş Kampanyası kapsamındaki avantajlı indirimlerle kullanıcıların beğenisine sunuyor.
#Sponsorlu İçerikOkul denildiğinde, sizin aklınızda ki resim babanız hatta dedenizle bile aynıydı. Sınıf ve sıralar, dersi tek taraflı anlatan öğretmen resmi, çocuklarımızın aklında da belki pandemi olmasa uzun süre aynı kalacaktı. Dedenizin belki akıllı telefonu, interneti yoktu ama sıra ve sınıf aynıydı. Çocuğunuz ise teknolojinin içine doğdu. Dedenizle çocuğunuzun aynı sıralarda okuması her ne kadar nostaljik ve romantik de gelse, acaba günümüz Alfa çocuğunun ihtiyacını gidermek ve ilgisini çekmek için yeterli mi?
#Konuk YazarÇağ Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerine üçüncü sınıfta seçmeli ders olarak sunulan, ITL 314 – Virtual Worlds dersi kapsamında öğrencilere dijital ortamda üç kurumun onayladığı ‘Metaverse Mastery’ sertifikası verildi.
#Metavers2022 YKS tercihleri süreci başladı. Adaylar puanına ve başarı sıralamasına uygun gitmek istedikleri üniversite ve bölümleri tercih edecek. YKS kılavuzunda bazı bölümler için 'uzaktan öğretim" ibaresi bulunuyor. Tercih yapacak adaylar da bu ifadenin ne anlama geldiğini merak ediyor. Peki uzaktan öğretim nedir? Uzaktan eğitim sistemi hakkında bilgiler...
#Uzaktan Öğretim Nedir