Modern hayattaki en önemli değişimin internet olduğunu hepimiz biliyoruz. Şu anki hayatımızda bilgi akışı diğer nesillerde olduğuna göre oldukça hızlı. Sanal alem kocaman bir havuz ve bilgi deposu oldu. İnsanlar da bunu ihtiyaçlarına göre kullanmaktan geri durmuyor haliyle. Bilgi, onay, sosyalleşme, cinsellik, eğlence, kültür gibi hizmetlerin çoğu internetten erişilebilir hale gelmiş durumda...
#Sanal Arkadaşlık SiteleriCüneyt G.’nin ‘işi’ sanal arkadaşlık siteleri üzerinden kadınları dolandırmak. Hakkında açılmış çok sayıda dava bulunuyor. Son kurbanlarından birine kendisini doktor olarak tanıttı. Anne babasının Amerika’da profesör olduğunu söyleyen G. aynı zamanda diplomatik pasaport sahibi olduğunu belirtti. Arkadaşlık sitesi üzerinden görüştüğü kadına, bir hafta sonra evlilik teklif etti. Ancak, amacı kadının parasını almaktı. Bunu başardı da. Parayı aldıktan sonra sırra kadem bastı. Beş ilin emniyeti onu arıyor.
#İstanbul AnkaraSanal arkadaşlık siteleri üzerinden yapılan dolandırıcılıklara yenileri ekleniyor. Kendisini ceza avukatı olarak tanıtan Hakan H., bir arkadaşlık sitesinden tanıştığı kadını evlilik ve ev alma vaadiyle 60 bin TL dolandırdı. Polis şimdi son mesajı "Avukatın arasın canım" olan zanlıyı arıyor.
#İnternetDolandırıcılar her gün farklı yöntem geliştirerek tuzak kuruyor. Son günlerde dolandırıcılar attıkları mesajlarla abla, abi veya kız kardeşlerine eş aradıklarını söylüyorlar. Verilen numara mesaj atanlar ya da linki tıklayanlar tuzağa düşüyor. Sosyal medyada çok kişi bu tuzağa düştüğünü belirtiyor. Uyarıda bulunan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "İstenen amaç; tehdit, şantaj ve korkuyla para sızdırmaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda bu hesabı engellemek ve hiçbir şekilde yazışma yapmamak son derece önemlidir. Zira para verseniz de bundan kurtuluşunuz yoktur" dedi
#DolandırıcılıkDiyarbakır ve İzmir’de vatandaşları, kurdukları sahte internet sitesi ve çağrı merkezi üzerinden, 'arkadaşlık' ve 'evlilik' gibi vaatlerle dolandıranlara yönelik düzenlenen 'Makyaj' operasyonunda 8 kişi gözaltına alınıp, tutuklandı. Operasyonun detaylarını anlatan CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, "Arkadaşlık paketleri yapmışlar. Eğer sadece akşam yemeği için birini davet etmek istiyorsanız 5 bin TL, hafta sonu arkadaşlığı paketi ise 10 bin TL. Tatil arkadaşlığı 20 bin TL, evlilik paketi de var. Her türlü ihtimali değerlendiriyorlar. Evlilik paketi ise 50 bin TL" dedi.
#DiyarbakırDiyarbakır ve İzmir’de vatandaşları, kurdukları sahte internet sitesi ve çağrı merkezi üzerinden, 'arkadaşlık' ve 'evlilik' gibi vaatlerle dolandıranlara yönelik düzenlenen 'Makyaj' operasyonunda 8 kişi gözaltına alınıp, tutuklandı. Operasyonun detaylarını anlatan CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, "Arkadaşlık paketleri yapmışlar. Eğer sadece akşam yemeği için birini davet etmek istiyorsanız 5 bin TL, hafta sonu arkadaşlığı paketi ise 10 bin TL. Tatil arkadaşlığı 20 bin TL, evlilik paketi de var. Her türlü ihtimali değerlendiriyorlar. Evlilik paketi ise 50 bin TL" dedi.
#DolandırıcılıkPandeminin de etkisiyle ilişkiler flört uygulamaları üzerine taşındı. Geçtiğimiz günlerde bir platformda yayınlanan belgesel diziyle işin korkunç boyutu da yeniden gözler önüne serildi: Flört dolandırıcılığı... Peki flört uygulamaları nasıl güvenli kullanılır, dolandırıcılığa karşı neler yapılır... Uzmanlar Hurriyet.com.tr için yanıtladı.
#Flört UygulamasıCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi geçtiğimiz günlerde sosyal medya kanalları üzerinden en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini paylaştı. İşte aralarında kredi tuzağı, kripto varlık yatırım dolandırıcılığı, sahte kurum hesapları, sahte arkadaş dolandırıcılığı, ödül dolandırıcılığı, ücretli üyelik dolandırıcılığı, sahte sosyal medya e-postaları ve düşük fiyatlı satış dolandırıcılığının da yer aldığı tuzaklardan kurtulma yöntemleri...
#Sosyal Medyaİnternet üzerinden işlenen bilişim suçlarından birisi de çevrimiçi flört dolandırıcılığı. Birçok insan özellikle pandemiyle birlikte internet üzerinden tanışarak arkadaşlık kursa da birçoğu hüsranla da sonuçlandı. Çünkü yeni nesil dolandırıcılıklar arasında en popüler hale gelen dijital flört dolandırıcılığı son zamanlarda hızla artıyor. Sosyal medyada flört dolandırıcılığı tuzağına düşmemek için dikkat etmeniz gerekenler...
#Dijital Flört Dolandırıcılığı“O fotoğrafı neden ‘like’ladın?”, ”Onu neden takibe aldın?”, “Konum at”, “Gördün, ama yazmadın” ya kendi ilişkimizde ya da arkadaş çevremizde sık sık duyduğumuz dönemimizin en yaygın cümleleri. Çağımız dijital çağ… Peki ya ilişkiler? Onlar da mı dijitalleşecek? Psikiyatri Uzmanı Dr. Gözde Gündoğdu Meydaneri, açıklıyor...
#Sosyal Medya Bağımlığıİnternet günümüzde iş, eğlence, eğitim, alışveriş, iletişim alanında hizmet vermek adına birçok imkan sunmaktadır. Gün geçtikçe kullanımı artmakta olan ve kullanım alanları da gelişen internet için verimli ve kontrollü kullanmak büyük önem taşımaktadır. Özellikle çocuklar üzerinden etkilerine bakıldığında daha da hassas olunması gereken bir konu olduğu görülmektedir.
#Çocuk Ve İnternetÇocuğumu dijital dünyanın neden olabileceği psikolojik ve sosyal tehlikelerden nasıl koruyabilirim? Bu, günümüz yetişkinlerinin en çok sorduğu sorulardan biri olarak öne çıksa da aslında artık Z Kuşağı’na dair korumaya değil, önlemeye davranışsal çözümler bulma vakti geldi de geçiyor. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla siber zorbalıklar sonucu olarak ortaya çıkan olumsuz yaşantıların önüne geçmeyi sağlayacak tek kavram ‘siber empati’ gibi görünüyor. Peki bu nasıl yaygınlaştırılabilir?
#ÖĞRENCİÇocuğunuz ders çalışmayı, hatta okula gitmeyi reddediyorsa, bütün gününü bilgisayar başında geçiriyorsa, bilgisayarı kullanmak için size yalan söylüyorsa, o da bir bilgisayar bağımlısı olabilir. Türkiye’de gençlerin yüzde 10.5’i bilgisayar bağımlısı. Bu gibi durumlarda aileler ve çocukları arasında ciddi çatışmalar yaşanabiliyor. Uzmanlar ise bilgisayar kullanımını tamamen yasaklanmanın yanlış olduğuna dikkat çekiyor.
Çocuğunuz ders çalışmayı, hatta okula gitmeyi reddediyorsa, bütün gününü bilgisayar başında geçiriyorsa, bilgisayarı kullanmak için size yalan söylüyorsa, o da bir bilgisayar bağımlısı olabilir. Türkiye’de gençlerin yüzde 10.5’i bilgisayar bağımlısı. Bu gibi durumlarda aileler ve çocukları arasında ciddi çatışmalar yaşanabiliyor. Uzmanlar ise bilgisayar kullanımını tamamen yasaklanmanın yanlış olduğuna dikkat çekiyor.
#BilgisayarBilgisayar başından kalkmayan, cep telefonuna adeta yapışık yaşayan, arkadaşlıklarını sanal ortamda arayan çocuklara aileler nasıl ayak uyduracak? Uzmanlara göre çocuklar internete anne baba gözetiminde ve ödevden sonra girmeli, okulöncesinde oyun kullanımı sınırı 15 dakika, ilkokulda yarım saat olmalı.