Sahte ceza avukatı böyle dolandırdı

Güncelleme Tarihi:

Sahte ceza avukatı böyle dolandırdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 10:45

Sanal arkadaşlık siteleri üzerinden yapılan dolandırıcılıklara yenileri ekleniyor. Kendisini ceza avukatı olarak tanıtan Hakan H., bir arkadaşlık sitesinden tanıştığı kadını evlilik ve ev alma vaadiyle 60 bin TL dolandırdı. Polis şimdi son mesajı "Avukatın arasın canım" olan zanlıyı arıyor.

Haberin Devamı

İnternet kullanımının yaygınlaşması, çok sayıda kişinin ‘sanal arkadaşlıklar’ kurmasına da vesile oluyor. Binlerce üyesi bulunan sitelere giren kişiler

Sahte ceza avukatı böyle dolandırdı

kurdukları ilişkileri evliliğe kadar götürebiliyor. Ancak, aynı mecralar profesyonel dolandırıcıların da ilgi odağı durumunda. Benzer durumlar taşıyan ve savcılık soruşturmalarına konu olan son olayda uygulanan yöntemler ise film senaryolarını aratmıyor.

"CEZA AVUKATIYIM OFİSİM VAR"

Avukat Esin Kılıç'ın yaptığı başvuru sonucunda açılan soruşturma dosyasında ismi geçen mağdur kadın uzun süre önce eşinden boşanmış. Tek oğlu ile birlikte kiralık bir evde yaşıyor. Bir kurumda çalışan kadın, bir süre önce popüler bir siteye üye oldu. Üye olduktan bir süre sonra da, kendisini Hakan H. olarak tanıtan bir kişi ile arkadaşlık yapmaya başladı. Hakan H., 39 yaşında bir ceza avukatı olduğunu, İstanbul Şişli’de de hukuk bürosu sahibi olduğunu söyledi. H., bir süre önce eşinden boşandığını, oğlu ile Bahçeşehir’de lüks bir bölgede yaşadığını anlattı.

Haberin Devamı

SAHTE YÜZÜK İLE EVLİLİK TEKLİFİ

Adının yazılması istenmeyen kadının amacı ise dürüst, güvenebileceği, kendisini ve oğlunu seven biri ile evlenmekti. İkili geçtiğimiz yıl 21 Nisan akşamı Yeniköy’de lüks bir restoranda yemek yedi. H., bu yemekte evlenme teklif etti. Sahte olduğu sonradan ortaya çıkan bir de pırlanta yüzük hediye etti. Hakan

Sahte ceza avukatı böyle dolandırdı
H. yemekte, yeni bir ev almak istediğini, bu evde çocukları ile hep birlikte yaşayabileceklerini söyledi. Oğluna sıcak bir aile ortamı sunmak için doğru kişi ile olduğunu düşünen mağdur kadın mutluydu.

ÜÇ GÜN İÇİNDE ALMAMIZ LAZIM

Bu yemekten sonra Hakan H. planını devreye sokmaya başladı. 24 Nisan günü aradı ve çok uygun bir fiyata ev bulduğunu söyledi. Evin bedeli 720 bin liraydı. H. bu görüşmede, tüm mevduatlarını bir araya topladığını, ev için 40 bin TL açığının olduğunu söyledi. H., en geç 3 gün içinde evi almamaları halinde fırsatın kaçacağını söyledi.

Haberin Devamı

SAHTE EMLAKÇI BİLE AYARLADI

Hakan H. şüphe çekmemek için satın alacağını söylediği evi ve gösterecek emlakçıyı dahi ayarladı. İkili Beşiktaş Akatlar’da lüks bir sitede bulunan evi

gördü. Anılan sitedeki dairelerin ortalama fiyatı 1 milyon dolar. Hakan H. 27 Nisan günü tapu devri için gerekli işlemlerin yapılacağını ama 40 bin lira eksiği olduğunu, evi kaçırmamaları gerektiğini, bu parayı bulmak zorunda olduklarını söyledi. Mağdur kadın maaş hesabının yatırıldığı bankadan 40 bin 500 lira kredi çekti. Hakan H. söz konusu parayı, bankanın içine girmeden dışarıda bir yerde teslim aldı.

AİLEMİZE HOŞGELDİN TELEFONU!

Bu süreçte mağdur kadını telefonda kendisini H.’nin ablası olarak tanıtan bir kişi arayarak yakın ilgi gösterdi, “Ailemize hoş geldin” mesajları verdi.

Haberin Devamı

OĞLUMA SEN BAKACAKSIN!

Hakan H. evin tapusu ile ilgili bir iki sorun olduğunu, bunların kısa sürede çözüleceğini söyledi. H., evin yüzde 30 hissesini de kadının adına kaydettireceğini söyledi, "Böyle bir şeye ihtiyaç olmadığı, kendisine güvendiği" cevabını aldı. Hakan H.’nin verdiği karşılık ise “Bana bir şey olursa oğluma sen bakacaksın!” şeklinde oldu. H. evin tapusunun üzerinde haciz olduğunu, haczi kaldırmak için 27 bin 800 liraya ihtiyaç olduğunu söyledi. H., 4 bin
 doları bir arkadaşından bulduğunu anlattı, 19 bin lira daha çekmesini söyledi.

PARAYI ŞUBEDEN ALMAK İSTEMEDİ

Karşısındaki kişinin avukat olduğunu düşünen kadın, şüphelerine rağmen bir kez daha bankaya başvurdu. Banka ek kredi talebini de onayladı. Bankanın Levent Çarşı şubesindeki parayı çeken mağdur kadın Hakan H.’ye şubeye gelip paraya almasını söyledi. Ancak H. şubenin içine girmek istemedi. Şubedeki kameralara yakalanmamak için içeri girmek istemeyen H., ısrar sonucu içeri girdi ve parayı aldı. 27 Nisan günü son parayı da alan H., ertesi gün tapu müdürlüğüne gideceklerini söyledi.

Haberin Devamı

NE BÜROSU VAR NE ADINA KAYITLI BİR NUMARA

Ancak o günden sonra H.  sürekli oyalamaya başladı. Telefon ve mesajlara yanıt vermemeye başlayan H. görüşme isteklerini de çeşitli bahanelerle geri çevirdi. Kısa süre içinde H.’nin verdiği adreste adına bir hukuk bürosunun olmadığı, Baroya kayıtlı olmadığı, kullandığı telefon numaralarının adına kayıtlı

Sahte ceza avukatı böyle dolandırdı
olmadığı, yüzüğün de sahte olduğu anlaşıldı.

AVUKATIN BENİ ARASIN!

Artık dolandırıldığından emin olan mağdur kadın 4 Mayıs günü H.’ye uzun bir mesaj gönderdi. 60 bin liralık kredi borcunu ödeyemeyeceğini, oğlu ile zor

bir yaşamlarının olduğunu belirterek “Ne olur beni ve oğlumu bu şekilde bir hayata sürükleme. Geleceğimizi elimizden alma. Yalvarırım. Ne olur bize yapma, ne olur Hakan.” Ancak bu mesaja aldığı yanıt hakaret dolu sözler oldu. H., son yazdığı mesajlarda parayı aldığını da inkar ederek “Avukatın arasın beni canım” dedi ve bir daha da kendisine ulaşılamadı.

Haberin Devamı

ÖLÜ ADINA TELEFON HATTI

Özellikle kadınların dikkatli olması gerektiğini söyleyen Avukat Esin Kılıç benzer içerikte bir çok olayın olduğunu belirterek “Bu siteler üzerinden dolandırılan kadınların büyük bir kısmı yasal yollara başvurmuyor. Bunun tek sebebi ise yaşadıklarından ve düştükleri durumdan dolayı utanma duygusu. Üstelik sanılanın aksine bu kadınların pek çoğu, iyi eğitimli ve kariyer sahibi. Kariyerlerine, ailelerine ve sosyal konumlarına zarar gelmemesi için yaşadıklarını sineye çekiyorlar. Bu yüzden dolandırıcılar, yeni kurbanlar üzerinden eylemlerine devam edebiliyor. Dolandırıcıların kullandığı kimlikler sahte, adresleri yok, ilgisiz hatta ölü kişiler üzerine çıkarılan telefon hatlarını kullanıyorlar” dedi.

BUNLARA DİKKAT EDİN

*Özellikle evlenip çocuk sahibi olmak isteyen veya boşanmış ve yeniden aile kurmak isteyen kadınlar hedefte
*Dolandırıcılar kendilerini, avukat, doktor veya iş insanı olarak tanıtıyorlar
*Başlangıçta, telefon görüşmeleri ve yazışma yolu ile güven duygusu oluşturuyorlar
*Görüşmeleri, asla ev veya işyerlerinde gerçekleştirmiyorlar.
*Hızla para koparmayı amaçlayan dolandırıcılar, ‘Cüzdanım çalındı’, ‘Acilen yurtdışında yaşayan ailemin yanına gitmem gerek’ "şehirdışında mahsur kaldım" "Ailemden biri öldü’ "param vadeli hesabımda, vadesi haftaya doluyor" gibi sebeplerle borç istiyor.
*Daha büyük rakamları hedefleyen dolandırıcılar ise daha organize ilerliyor.
*Bazen şüpheleri ortadan kaldırmak için başka kadınlardan da yardım aldıkları oluyor.
*Dolandırıcının ablası veya yengesi rolüne giren kişiler, mağdur ile görüşmeye geçip, iyi aile imajı çizerek güven sağlıyor.
*Kısa sürede, ağına düşürdüğü kadını evlilik hayaline sokan dolandırıcılar, kadınların ailesi ile tanışacak, yüzük takacak kadar ileri gidebiliyor. *Dolandırıcın bir sonraki adımı para ile ilgili
*Evlenince taşınılacak bir ev bakılıyor, ev için ödenecek paranın ‘küçük’ bir tutarı kurbana çektiriliyor
*Dolandırıcı bu durumda ise, ‘Param vadeli hesapta’, ‘Bu evi kaçırmamamız gerekir' "Evi senin üzerine yapmak istiyorum" "Toplu bir ödeme alacağım" gibi gerekçelerle kurbanı kandırıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!