Leziz çilekler bulduğumda birçok tabağın parçası yapıyorum. Tulum peyniriyle hazırladığım körpe ıspanak salatasına çok yakıştırıyorum mesela. Bademle uyumunu seviyorum, keçi peynirini taze kekik ve labneyle karıştırıp kıtır ekmeklerin üzerine sürüyorum. Üzerine de dilimlenmiş çilek ve kıyılmış bademler koyuyorum.
#ÇilekCUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün, önceki akşam Çankaya Köşkü’nde İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip onuruna verdiği akşam yemeğinde, davetli masalarında ilginç yorumlar ve değerlendirmeler yapıldı. İşte, tarihi gecenin seçkin masalarından ’fısıltılar’...
Son dönemde tarzları farklı olsa da beklentilerimi tam anlamıyla karşılayan iki restorana birbiri ardına gitme fırsatı buldum. İkisinden de çok mutlu ve gastronomi kültürümüz adına umutlu ayrıldım. Etik değerleri olan, yaptıkları işi sadece para kazanma aracı olarak görmeyen, günü kurtarma anlayışında olmayan yerler gerçekten fark yaratıyor...
#Müge AkgünAlaçatı’nın özellikle yaz aylarında sokaklarını damla sakızı kokusunun sardığını söyleyen şef Hüseyin Pancar, bu kokunun da kimi zaman tencerede pişen muhallebiden, kimi zaman da yemek sonrası içilen likörden geldiğini paylaşıyor ve ekliyor: “Sakız ağacı Ege’nin Efe’si gibi... Köklendiği yeri güzelleştiren bir doğası var.”
#1Damla sakızının gastronomik anlamdaki değerinin öncelikli olarak tatlılar olduğunu söyleyen şef Çakıroğlu, “Çeşme’ye gittiğinizde pek çok yerde sakızlı dondurma, sakızlı muhallebi, sakızlı lokum, sakızlı Türk kahvesi gibi ürünlere rastlamak mümkün. Geleneksel Türk mutfağında da yeri olan damla sakızının bence en güzel versiyonlarından biri patlıcanlı pilav” diyor.
#1Geçtiğimiz haftayı Urla ve Alaçatı’da geçirdik. İstanbul’dan yağmurlu ve soğuk bir havada çıkmamıza karşın çok şanslıydık, bizi Urla’da hafif serin ama güneşli bir hava karşıladı. Tüm sahil kasabaları gibi Urla da yeni sezona ve Ramazan Bayramı’na telaş içinde hazırlanıyordu.
#Osman SezenerYENİ yılı karşılamaya sayılı günler kaldı. 2023 yeni bir başlangıç, yeni bir heves. Geçmişi geride bırakıp ileriye bakma zamanı. Yeni bir yıl girerken ilk aklımıza gelen, yeni dilekler ve umutlarla güzel sofralarda buluşmak. Tüm aile bir sofrada bir araya gelirken, bu özel akşam için en güzel menüler planlanır. Yeni yıla keyifle girerken, sağlığınıza dikkat etmek adına hem fit, hem de lezzetli tercihler yapmalısınız. Yeni yıla sayılı günler kalmışken 2023 için yılbaşı yemek menüleri arıyor, yeni yıl sofranızı ziyafete çevirecek tarifler mi bakıyorsunuz? Diyetisyen Berna Çoban size ‘Yeni Hayat ve Değişen Yeni Yemek’ tarzınızla ilgili kısa ve öz bir sofra hazırladı. Bakın neler anlatıyor Çoban:
#1Özel hayatının gündem olmasıyla ilgili şikâyetlerini dile getirdi ünlü şarkıcı. Sosyal medyadan yaptığı açıklamada iftira ve hakaretlerle ilgili de yasal işlem başlatacağını duyurdu. Hepsi altına imza atılacak sözler ama madem sırası geldi, bir küçük eleştirim de olacak Hadise’ye.
#Savaş ÖzbeyBÖLGEMİZİN önemli bir ürününden, sakızdan söz edeceğim. İzmir Life dergisinde Hakkı Kesirli’nin dosyasından özetliyorum. Çeşme’nin yamacındaki Sakız Adası, damla sakızından milyonlarca euro kazanıyor. Mübadil çiftçiler sakız ağaçlarını ve bağları söküp tütüne yönelince Çeşme büyük hazineyi kaybetmiş. Ve sakız ağaçlarının izini süren projenin yürütücüsü Hasan Ege Tütüncüoğlu’nu dinleyelim:
#1Paketli gıdaları evde kendim yapmaya dondurmayla başladım. Hem çok kolay hem de kesinlikle çok daha lezzetli oluyor. Meyvelisinden yoğurtlusuna, çikolata parçacıklıdan kurabiyelisine deneyebileceğimiz sınırsız tarif var. Şu sıcak yaz günlerinde çocukları da büyükleri de tavlayacak önerilerime buyurun.
#DondurmaBu dönemde inekler senenin en iyi sütünü veriyor. Siz de zamanı geçmeden, iyi bir çiftlikten süt alın ve sütlü tatlıları doğru zamanda deneyin. Biri damlasakızlı ve çilek soslu, biri elmalı, biri de fırın sütlaç olmak üzere üç önerim var sizlere.
#TatlıTatlılarda ve bazı özel lezzetlerde sevilerek tüketilen bir aroma olarak kullanılan damla sakızı bir çeşit reçine olarak doğal ortamda bulunmaktadır. Damla sakızı sakız ağaçlarından elde edilen ve küçük bir parçası bile kullanılan tatlı içerisinde lezzet ve hoş koku olmasının sebebi halindedir. Damla sakızı nedir ve damla sakızı nasıl yapılır ve nasıl kullanılır? Damla sakızı faydaları nelerdir ve nerelerde satılır hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Damla Sakızı NedirTürk mutfağında kullanılan pek çok baharat, bitki aynı zamanda şifa kaynağıdır. Bunlar arasında çok bilineneler olduğu gibi bu şifalı yönleri hiç bilinmeyenler de mevcuttur. Damla sakızı yaygın bir biçimde kullanılsa da damla sakızı macununun özellikleri merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız damla sakızı macunu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, damla sakızı nasıl kullanılır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimSonunda eylül geldi. Uzun ve sıcak yaz tatili sona erdi, okullar açıldı; birçok insan işlerine öğrenciler de okullarına döndü. Yaz kalabalığınn yerini sakinliğe bırakmaya başladığı günlerdeyiz. Yazdan sonbahara geçişin yaşandığı, birçok yerde halen daha denize girilen, sarı sıcak ve güzel bir geçiş bu. Eylül sarı yazdır.
#UĞUR ÇELİKKOLTürk mutfak kültürünün dünyanın en zengin mutfaklarından biri olmasının başlıca sebeplerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun çok uluslu bir yapıya sahip olmasıdır. Osmanlı döneminde pek çok yabancı devlet adamı aşçılarını yetiştirmeleri için Türk aşçıların yanına yollamışlardır. Çeşitli kültürlerin birikimi ile gelişen Türk mutfağı bugün dünyanın en önemli üç mutfağından birisi olmuştur.
#Osmanlı Saray MutfağıTürk halk geleneğinde önemli bir yeri olan aşure, yüz yıllardır muharrem ayı içinde yapılarak komşulara ve akrabalara dağıtılıyor. İçeriğindeki zengin besinlerle sağlık içinde oldukça faydalı olan aşurenin nasıl yapılığı ve tarifi de 2019 aşure gününün gelmesiyle birlikte merak ediliyor. İşte araştırılan "Aşure nasıl yapılır?" sorusunun yanıtı..
#Aşure NasılEvlerde bayram telaşı başladı bile. Bayram temizliği, bayram ziyaretleri, bayram harçlıkları derken her evde bir bayram havası! Peki bayram tatlısız olur mu? Olmaz. Sedef İybar, yazın en sıcak günlerine denk gelen Kurban Bayramı için hazırladığı son derece hafif ve lezzetli pikan cevizli muhallebi tarifi verdi.
#Pikan Cevizi Nasıl TüketilirKuşak kavramı kişilerin; aşağı yukarı aynı yıllarda doğduğu, aynı çağın koşullarını, benzer sıkıntıların olduğu yazgıları yaşamış benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişilerin oluşturduğu topluluktur. Diyetisyen Ebru Kahraman, kuşakların beslenme programları ve yaşam tarzları hakkında bilgi verdi.
#Kuşak Çatışması Nedir“Kuşak kavramı kişilerin; aşağı yukarı aynı yıllarda doğduğu, aynı çağın koşullarını, benzer sıkıntıların olduğu yazgıları yaşamış benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişilerin oluşturduğu topluluk.” ifadelerini kullanan Diyetisyen Ebru Kahraman, kuşakların beslenme programları ve yaşam tarzları hakkında bilgi verdi.
#Y KuşağıÖzellikle Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde sıklıkla kullanılan damla sakızı, gerek aromasıyla gerekse de sağladığı faydalarla rağbet görüyor. Damla sakızının yatıştırıcı ve bazı preparatlara koku verici, ağız kokularını giderici, diş etlerini kuvvetlendirici özellikleri var. Peki, damla sakızı nasıl kullanılır, faydaları neler?
#Damla SakızıAlaçatı sadece yazın değil, dört mevsimi ayrı keyif veren Ege’nin en özel yerlerinden biri. Arnavut kaldırımlı yollara, kesme taş evlere, hareketli gece hayatına ve Türkiye’nin sörfe en uygun sahillerine ev sahipliği yapan Çeşme’nin bu otantik beldesi, bugünlerde yine tatlı bir telaş içinde. Bu yıl 5-8 Nisan tarihleri arasından 9. kez gerçekleşecek olan Alaçatı Ot Festivali adeta baharın gelişini müjdelemeye geliyor.
#Alaçatı Ot FestivaliAlaçatı sadece yazın değil, dört mevsimi ayrı keyif veren Ege’nin en özel yerlerinden biri. Arnavut kaldırımlı yollara, kesme taş evlere, hareketli gece hayatına ve Türkiye’nin sörfe en uygun sahillerine ev sahipliği yapan Çeşme’nin bu otantik beldesi, bugünlerde yine tatlı bir telaş içinde. Bu yıl 5-8 Nisan tarihleri arasından 9. kez gerçekleşecek olan Alaçatı Ot Festivali adeta baharın gelişini müjdelemeye geliyor.
#Alaçatı Gezisi