Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sahurda tok tutacak yiyecekler, oruç tutacak olan vatandaşların gündeminde yer almaya başladı. Doğru beslenmenin önemli olduğu oruç ibadetini gerçekleştirirken, ne yiyip nelerden kaçınmamız gerektiği merak konusu. Peki sahurda ne yemeli? İşte sizin için hazırladığımız sahurda tok tutacak tarifler…
#Sahurda Tok Tutan TariflerRAMAZAN ayına bu yıl büyük üzüntüler, deprem nedeni ile yaşamını yitiren on binlerce yurttaşımızın acısıyla girdik. 2020 yılında başlayan Kovid-19 pandemisi yüzünden altüst olan hayatlarımız bir kez daha sarsıldı. Aslında koronavirüs salgınıyla beraber evlere stoklanan un, makarna, pirinç gibi gıdalar ve o süreçteki hareketsiz yaşam çoğumuzun kilosuna kilo ekledi, aynalara mutsuz bakar olduk. Beslenmede dikkat edilmesi gereken kuralları beslenme ve diyetetik uzmanları her fırsatta anlatsa da konunun önemi bir türlü algılanamıyor. Uzm. Dr. İnci Haznedaroğlu Erkin, Ramazan ayında oruç, beslenme ve duygusal yeme konularında önemli açıklamalarda bulundu:
#1Oruç tutmak için önce vücudumuzu, aç kalacağımız saatleri düşünerek doğru hazırlamamız gerekir. Sahurda iftardan kalan tuzlu, bol yağlı ve kalorili yemeklerden vazgeçin. Yumurta tok tutar, domates ve salatalık su ihtiyacınıza cevap verir, yoğurt ve süt sinirleri gevşetir...
#OruçRamazan’da son moda, zayıflamak umuduyla oruç tutmak. Şunu söylemeliyim ki, bu sadece bir hayal! Kilo vermek bir yana, Ramazan düzeninde kilo almamak için bile, her zamankinden daha fazla dikkatli olmalısınız. Uzun süre aç kaldığımız zaman, vücudumuz kendini savunmak için enerji üretmekten vazgeçer ve yediğimiz her lokmayı yağ olarak stoklamaya başlar. Buna birde zengin iftar sofraları eklenince sonuç baştan bellidir!
#SahurSon yılların modası, zayıflamak umuduyla oruç tutmak. Şunu söylemeliyim ki, bu sadece bir hayal! Kilo vermek bir yana, Ramazan düzeninde kilo almamak için bile, her zamankinden daha dikkatli olmak lazım. Uzun süre aç kaldığımız zaman, vücudumuz kendini savunmak için enerji üretmekten vazgeçer ve yediğimiz her lokmayı yağ olarak stoklamaya başlar. Buna bir de zengin iftar sofraları eklenince sonuç baştan bellidir!
#BeslenmeRamazanı hasretle beklememizin nedenlerinden biri de mis gibi kokusu sokakları saran pidedir... İftar sofralarının baş tacı bu lezzeti evde kendiniz de yapabilirsiniz. Glütensiz, tahinli veya yumurtalı... Şefler tariflerini, beslenme ve diyet uzmanı Elif Nida Zafer de tüketirken dikkat etmemiz gerekenleri paylaştı.
#GazetehaberleriÖnümüzdeki salı, ramazanın ilk günü. Bu ramazanı da pandemiye paralel yaşayacağız. Koronavirüse karşı bağışıklık sistemimizi sağlam tutmamız gerektiğini unutmamalı, oruç tutarken beslenme düzenimizi buna göre ayarlamalıyız. Özellikle gün boyu enerjimizin yüksek olması için sahurda iyi ve dengeli beslenmek önemli. Uzmanlardan sahur için menü tavsiyeleri ve sağlıklı beslenme tüyoları, şeflerden de besleyici, lezzetli ve pratik tariflerini istedik.
#RamazanUzun bir bekleyişin ardından 11 ayın sultanı Ramazan geldi. Oruç tutanların uzun süren açlık sonrası beslenme düzeni değişecek. Ramazan ayı boyunca nasıl beslenmeliyiz? Nelere dikkat etmeliyiz? Hangi yiyecekler sağlımız için faydalı? Hangi besinler daha uzun süre tok kalmamızı sağlar? İftar ile sahur aralığında neler yemeliyiz? Tüm bunların cevabını Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı Demirel sizler için şöyle açıkladı:
#Ramazan Ayı