Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, otel, lokanta, kamu kuruluşlarından yemek artıklarının, marketlerden ise raf ömrü yaklaşıp atılacak gıda maddelerinin toplanıp, sokak hayvanları için mama üretilmesi konusunda ne düşündüğünü sordum. Bakan Tunç, “Sıfır atık projesi ile de çok uyumlu bir proje” diyerek Tarım Bakanı ile görüşeceğini söyledi.
#Hayvanları Koruma Kanunu“Hayvanlar için Daha İyi Bir Dünya” amacıyla faaliyet gösteren Mars Petcare ve Royal Canin sevgi dolu bir yuvaya erişemeyen kedi ve köpeklerin sayısını tespit edebilmek ve sahiplenmenin önündeki bariyerlerin anlaşılmasına katkıda bulunabilmek amacıyla, Türkiye dahil 20 ülkede kapsamlı bir küresel araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki kedi ve köpek popülasyonun yaklaşık yüzde 48’inin bir evi bulunmuyor; ancak belirli konularda iyileşme sağlanması durumunda hayvan sahiplenmeyi düşünenlerin oranı umut verici.
#Sponsorlu İçerikKadıköy Fenerbahçe Mahallesi’nde kimliği belirsiz kişi veya kişiler sokak hayvanlarını zehirledi. 22 kedi ve 3 köpek hayatını kaybederken, zehirlenen kediler mahalle sakinleri tarafından sokak sokak gezilerek toplandı. Sokak hayvanları, Fenerbahçe’de bulunan özel bir klinikte tedavi altına alınarak yaşam mücadelesi verirken; Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, "İl Tarım Müdürlüğü de şu anda hem otopsi sürecinde hem de mamaya katılan zehirle ilgili bir araştırma içerisinde. Biz de Kadıköy Belediyesi olarak hayvanların ölüm nedenini araştırıyoruz kendi veteriner kliniklerimizde. Hedefimiz en kısa sürede bu olayın çözülüp yeni vakaların yaşanmasını engellemek. Ben her şeyden önce bir Kadıköylü olarak çok üzgünüm" dedi.
#KadıköySahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler, yoğun tartışmaların ardından TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek 224’e ret oyuna karşı 275 oyla yasalaştı. Yasaya göre sokaklardaki sahipsiz hayvanlar barınaklarda toplanacak. Hasta ve saldırgan köpekler veteriner tarafından uyutulabilecek. Hayvanları terk edene 60 bin TL ceza verilecek. Belediyeler 2028’e kadar bakımevlerini kuracak. Bunun için belediyelere yüzde 40 Hazine desteği verilecek.
#Sokak Hayvanları Düzenlemesi5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuHayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi’nin görüşülmesine önceki gün saat 14.00’te başlandı. Dün sabah saat 07.46’da sonlanan görüşmede sadece 3 teklif geçebildi. Ötanazi tartışmalarının damga vurduğu görüşmelerde zaman zaman tansiyon yükseldi.
#Sokak HayvanlarıDünyada, her dokuz dakikada bir kişinin kuduzdan öldüğü düşünüldüğünde, her yıl tahminen 59 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor. İnsanlarda görülen kuduz vakalarının yüzde 95’inden fazlası Afrika ve Asya ülkelerinde kuduz bir köpeğin ısırması sonucu meydana geliyor. Bu olguların da yüzde 80’i yoksul ve kırsal bölgelerde görülüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Köse, kuduz hakkında ayrıntılı bilgiler verdi:
#1İstanbul’da asansörde sıkıştırdığı ’Eros’ isimli kediyi tekme darbeleriyle öldüren İbrahim Keloğlan’a verilen 2,5 yıl cezayı az bularak tepki gösteren hayvan hakları savunucuları yaptıkları açıklamada, “Sistem Eros’un katiline iyi hal indirimi verdi. Eros’u öldürdükten sonra köye gidip hayvan beslemesi bir fail aklayıcı olarak kullanılarak katil serbest bırakıldı.” ifadelerine yer verdi.
#İstanbulİstanbul Barosu Avukatı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, okurlarımın sokak hayvanlarının haklarına ilişkin sorularını yanıtladı: “Hayvan Hakları Kanunu’na göre site bahçesindeki kedi ve köpekler de site sakini gibi değerlendirilmeli. Bu hayvanlar site, apartman bahçesi dışına atılmamalı. Site bahçesindeki su ve mama kaplarını atmak da ‘hayvanlara kötü muamele’ kabul edilir.”
#Bahçeİstanbul Valisi Davut Gül’ün “Sokak hayvanı diye bir şey yok. Hayvanın bir sahibinin olması lazım” açıklaması sosyal medyayı ikiye böldü. Vali Gül her ne kadar bu lafın hemen ardından “Kanunen belediyelere görev verilmiş, belediyeler görevini yapacak. Belediyeler görevini yaptığında, konuştuğumuz bu sorunun yüzde 90’ı zaten çözülmüş olur” diyerek 5199 sayılı yasayı ve görevini yapmayan ya da yarım yamalak yapan belediyeleri işaret etse de tartışmalar sürüyor: “Sokak hayvanı diye bir şey var mı yok mu?” Hem bu soruyu hem Vali’nin açıklamalarını hem de sorunun çözümünü sordum.
#Sokak HayvanıVan'ın İpekyolu ilçesinde Emir Mete Durna'nın (10) ölümüne neden olan Alman kurdu kırması köpek, Van Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tutuluyor. Sağlık İşleri Daire Başkanı Adil Allahverdi, "Bu köpek de yasaklı ırk köpekler gibi bundan sonra merkezimizde kontrolümüz altında tutulacak ve sahiplendirilmeyecek" dedi.
#KöpekVeteriner Hekimler Odası Antalya Şube Başkanı Murat Karabayoğlu, hayvan bakım merkezlerinin belediye personelinin sürgün yeri olarak görüldüğünü, bu bakış açısıyla zaman zaman kötü olayların meydana geldiğini söyledi.
#Veteriner Hekimler Odası Antalya Şube Başkanı Murat KarabayoğluTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, et ve süt fiyatlarına ilişkin, "Spekülatif hareket gözlemlediğimizin altını çizmek istiyorum. Ne etimizde ne sütümüzde eksiğimiz gediğimiz yok, gerekirse de gerekli tedbirler alınır" dedi. Bakan Kirişci yağışların düzensizliğine ilişkin ise "İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 33,3. Hiç su gelmemesi halinde İstanbul’un 3,5 aylık ihtiyacını karşılayacak su rezervi bulunuyor" ifadelerini kullandı.
#Et FiyatlarıCan dostlara ‘çip’ uygulamasında korkulan oluyor. Hayvan sahipleri, 31 Aralık gecesi dolan süreye rağmen çip taktırmadıkları evcil hayvanlarını sokağa terk etmeye başladı. Her Eve Bir Pati Derneği Başkanı Emre Demir, “Normal aylarda bizim bahçemize 20-30 dostumuz gelirken, şu anda 80-90’lara dayandı” dedi.
#Çip Uygulaması31 Aralık’a kadar kedi, köpek ve gelincik gibi evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayanlar para cezası, ulaşım araçlarında taşıyamama gibi yaptırımlarla karşılaşacak. Uzmanlara, hayvan dostlarının uygulamayla ilgili akıllarındaki soruları yönelttik...
#Mikro ÇipTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CNN Türk'te Ahmet Hakan'a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, Yusufeli Barajı'nın senelik 375 milyon dolarlık getirisi olduğunu belirterek, "Yusufeli anlatılmaz, yaşanır. Suya ihtiyacımız olduğunda suyumuz burada. Devasa bir üretim var. Bu baraj kendini 2.5 yılda amorti edecek" ifadelerini kullandı. "Tarım milli güvenlik meselesidir" diyen Bakan Kirişci, gıda fiyatlarındaki artışın çözümü için geliştirilen 'Kent Tarımı' projesinin detaylarını açıklayarak, "Amaç yerinde üretim, yerinde tüketim. 'Suyu düştüğü yerde tutacağız' diyoruz ya, insanları da doğduğu yerde tutmamız lazım" dedi.
#Vahit KirişciHürriyet Akdeniz, çok konuşulan, tartışılan sokak hayvanları sorunu ve çözüm önerilerini özel bir dosyayla kent gündemine taşıyor. Yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Ceren Deniz, barınakları gezdi gözlemlerini bu dosya için kaleme aldı.
#Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin BöcekHaberlerde, YouTube’da görüp özendiğim hikâyeler şu an bizim evde de yaşanıyor. Sokaktaki kedinin biri önce köpeklerimle arkadaş oldu. Sonra bize yerleşti. İki köpek, birkaç kedi birlikte mutlu mesut yaşıyorlar. Ama herkes bu kadar şanslı olmayabilir. Evini hem kedi hem köpekle paylaşmak isteyenler için işin uzmanından tavsiyeler aldık.
#Sokak Hayvanları