Paylaş
Hayvanların çiplenmesi zorunluluğu, 09.07.2021 tarihinde yürürlüğe giren 7332 Sayılı Yasa ile kabul edildi.
Sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı ortadan kaldırıldı. Yine bu yasa uyarınca; kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırmakla yükümlü kılındı.
Evcil hayvanların da, belediyeler tarafından kısırlaştırılıp dijital kimliklendirme ile kayıt altına alınmaları gerekliliği düzenlendi.
Dijital Kimliklendirme işlemi için 31.12.2022 tarihine kadar, İl-İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurarak, uygun bir bedelle ev hayvanını çipleterek kayıt altına aldırmak, mümkün.
Yasayla getirilen bu düzenleme karşısında, 31.12.2022’den sonra, sahipli olup, dijital kimliklendirme ile kayıt altına alınmamış hayvan için, hayvan başına bin 200 TL para cezası uygulanacak ve hayvan çiplenerek kayıt altına alınacaktır.
Yine bu tarihten sonra veteriner klinikleri, en fazla 6 aylık hayvanları çipleyip kimliklendirmeye devam edecek, 6 aylıktan büyük hayvanların çiplenmesi için mutlaka İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurulması gerekecektir.
Yasal süresi içinde çiplenmemiş hayvan, çipi takılmadan, veteriner hekimden sağlık hizmeti alamayacak ve idari para cezası uygulanacaktır.
Çip takılması, bazı hayvanseverlerde endişeye neden olmakta...
Ama benim şahsi görüşüm şöyle: Temmuz 2021 tarihinden sonra mal-eşya statüsünden çıkarılarak ‘canlı’ olduğu kabul edilen hayvanın, kimliklendirilmesi son derece doğaldır. Şu anki aşamada, ev hayvanları çiplenip PETVET’e kayıtlı olacak, evcil hayvanlar (sokak hayvanları) ise Doğa Koruma Milli Parkların kaydı altında olacak. “Sokak hayvanlarının, özel veteriner kliniklerinden sağlık hizmeti alamayacağı” endişesine ise mahal yoktur.
Veteriner Hekimlerin sisteminde “tanımsız hayvan” olarak bir buton bulunup, sokak hayvanlarının yararlanmasını sağlayacaktır. 31.12.2022’den sonra, sahipli bir hayvan yeniden sahiplendirilecekse, mutlaka İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden, hayvan pasaportlarının arkasında yer alan ‘devir’ bölümüne işlenmesi gerekecektir.
Bu tarihten sonra sokak hayvanlarının sahiplenilemeyeceği yönündeki endişeler de yersizdir.
Zaten sahipsiz olan hayvanın, belediyede çiplenip kayıt altına alınıp, sonra devir yöntemi ile sahiplenilmesi mümkün olacaktır. Sahiplendirmeler, daha da çok teşvik edilecektir.
“Sokakta baktığımız hayvanları da çipletip kayıt altına aldırmalı mıyız” şeklindeki soruya ise kontrol altında olmayan hayvanların, ev hayvanı gibi kayıt altına alınması hukuki açıdan kişilere yükümlülük ve sorumluluk getirir.
Çünkü sokakta bulunacak, çiplenmiş adınıza kayıtlı hayvan terk edilmiş muamelesi görebilir; adına kayıtlı kişiye, terk için 2 bin 724 TL idari para cezası kesilir.
Bunun yanı sıra; adına çipli kayıtlı hayvanın verebileceği zararlara karşı Borçlar Kanunu uyarınca tazminat yükümlülüğü, hayvanın herhangi bir fiziksel zarar vermesi halinde de 6 aya kadar hapis cezası veya adli para cezası öngörülebilir.
Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu / İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Önceki Dönem Başkanı
Paylaş