sağlıklı yaşlanma haberleri sayfasında sağlıklı yaşlanma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2196 sağlıklı yaşlanma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yaşlılıkla birlikte gelen bazı hastalıklar kişiyi başkalarına bağımlı hâle getirebiliyor. Günümüzde 65 yaş ve üzerindeki insanların sayısı hızla artmakta. Dolayısıyla damar sertliği, kanser, diyabet, bunama, idrar tutmada zorlanma, görme bozuklukları, işitme bozuklukları, yetersiz beslenme, kemik erimesi, eklem kireçlenmesi, kıkırdak harabiyeti, yürüme bozuklukları, bası yaraları, uyku bozuklukları ve sık düşmeye bağlı yaralanmalar, sakatlanmalar, hareket kısıklığı gibi hastalıklar ve sağlık problemleri yaşam kalitesini düşürdüğü gibi özgürlük alanımızı da daraltıyor.
#Sağlıklı YaşlanmaBeynini doğru kullanan ileri yaştaki kişilerde “süper yaşlılık” denilen durumun ortaya çıktığını kaydeden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kişi 80 yaşında fakat müthiş zeki, müthiş enerjik, müthiş bir muhakeme gücüne sahip oluyor. Mimar Sinan da en büyük eserini 80 yaşından sonra yapmış” dedi, süper yaşlılık kavramıyla ilgili bilgiler verdi.
#Süper YaşlılıkTÜİK verilerine göre Türkiye’de yaşlı nüfusun 2023 yılına kadar yüzde 10,2’lik bir oranla artış göstereceğini savunan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, hızlı yaşlanma olarak tanımlanan ‘gri tsunami’nin geldiğini belirterek, “Avrupa ülkelerinin 100 yıla yakın bir sürede yaşadığı dönüşümü biz 20 yıllık bir sürede yaşıyoruz. Bu da dünyanın en hızlı yaşlanan ülkelerinden olduğumuz anlamına geliyor” diye konuştu.
#GerontolojiSevgili Hürriyet okurları... Hepimizin sağlıklı yaşlanmak istediği bir gerçek. Peki, bunun anahtarının bağırsaklarımızda yaşayan trilyonlarca bakteride gizli olabileceğini biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız, sağlıklı yaşlanmanın sırrı bağırsaklarımızda!
#Şenol KalyoncuProf. Dr. Sevgi Aras, sağlıklı yaşlanmada uyulması gerekenleri maddeler halinde sıraladı. Prof. Dr. Aras, “Sağlıklı yaşlanma sürecinde ağız sağlığından işitme testlerine, dengeli beslenmeden egzersize kadar her alanda dikkatli olunmalıdır” dedi.
#SağlıkSağlıklı yaşamak ve sağlıkla yaş almak herkesin hayali. Bu bağlamda yaşam tarzı özellikle de beslenme ve egzersiz alışkanlıkları en az genler ve çevresel faktörler kadar etkili. Sağlıklı yaşlanma konusunda uzman olan Dr. Michael Roizen, beslenme ve egzersiz tercihleriyle biyolojik yaşını 20 yıl geriye çektiğini söyledi. Peki ama nasıl? İşte Roizen'ın kendi hayatında uyguladığı yedi temel prensip...
#SağlıkPeynirin içerdiği zengin besin öğeleri ve probiyotikler sayesinde kemik sağlığını koruyup, bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. Çin’de yapılan yeni bir araştırma ise peynir tüketimi ile zihinsel sağlık arasında güçlü bir ilişki olduğu orta çıktı. Bu da peynirin uzun yaşam ve sağlıklı yaşlanma üzerinde olumlu etkileri olabileceğini gösteriyor. Peki nasıl oluyor da peynir böyle bir şeye neden oluyor? Hangi peynirler daha çok etkili? İşte detaylar…
#Sağlık‘YAŞLANMAK’ herkese göre farklı bir terim… Kimisi ‘geçen yılları niye umursayayım, ruhum genç olduktan sonra’ der; kimisi de ‘yaş 35 yolun yarısı eder’ diye konuşur. Hissiyatı bir kenara bırakırsak hem biyolojik hem de metabolik olarak yaşlandığımız gerçeği maalesef yadsınamaz. Bilimsel tanımına göz atacak olursak ‘yaşlanmak’, ‘hayatta kalma ve doğurganlık için gerekli olan fizyolojik fonksiyonların zamana bağlı olarak bozulması’ olarak tanımlanır. 2030 yılında tüm dünya nüfusunun beşte birinin 65 yaş üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlıklı Yaşlanma Raporu’na göre 2024’te Avrupa kıtasında 65 yaş ve üstündeki birey sayısının 15 yaşın altındaki birey sayısını geçtiği belirtilerek, artık ‘sağlıklı yaşlanma’nın tüm ülkeler tarafından dikkate alınması gereken bir kavram olduğu vurgulandı.
#1Z kuşağı şu sıralar ‘hızlı yaşlanma’ ile gündemde… TikTok kullanıcısı olan fenomen Jordan Howlett’in geçtiğimiz günlerde ortaya attığı “Günümüzde Y kuşağı yaşlarından daha genç görünürken, Z kuşağı çok daha yaşlı görünüyor” teorisi sosyal medyada popüler oldu. ABD'li araştırmacılar da bu düşünceyi destekledi. Peki Z kuşağı neden yaşından büyük görünüyor?
#SağlıkUzun ömür denince akla teknoloji zengini Bryan Johnson gibi teknoloji zenginlerinin çılgın projeleri geliyor ama çok daha basit şekilde de ömür uzatmak mümkün. Nasıl mı? Gelin 100 yaşındaki Joyce Preston'ın bu konudaki tavsiyelerine kulak verelim.
#Uzun ÖmürYaşlanmanın fiziksel etkileri denince akla en başta kas kaybı, azalan akciğer kapasitesi ve yorgun bir kalp gelir. Hatta kişinin yaşı ilerledikçe bu etkilerin ortaya çıkması kaçınılmaz olarak görülür. Ancak geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, gerçeğin böyle olmadığına dair önemli kanıtlar ortaya koydu. Araştırmaya konu olan 93 yaşında dünya şampiyonu bir sporcu ve hikâyesi de oldukça ilginç. İşte ayrıntılar...
#Richard MorganYüz yıl ve daha fazla yaşayan çok az insan var. Haliyle asırlık insanların uzun yaşam sırları çok merak ediliyor ve haberlere konu oluyor. Kimine göre işin sırrı sürekli çalışmak, kimine göre hobileri, kimine göre içinde hiçbir şey tutmamak, kimine göre her daim pozitif kalmak... İşte ilerlemiş yaşına rağmen sağlıklı bir şekilde hayatını sürdüren asırlık insanların kendi anlatımları ile hikayeleri...
#SağlıkAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye'de 2021 yılı sonu itibarıyla 65 yaş ve üzeri nüfus oranının yüzde 9.7’ye ulaştığını belirterek, "Nüfus projeksiyonlarına göre 2050 yılına geldiğimizde toplumumuzda her 5 kişiden birinin 65 yaş ve üzeri olacağı öngörülüyor. Yaşanan bu değişim ve dönüşümler, bizleri yeni politikalar üretmeye, hizmet modelleri geliştirmeye mecbur kılıyor. Yaşlı nüfusun artması, bakım hizmetlerinde kapasite ve verimlilik artışını gerektiriyor" dedi.
#Derya YanıkAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye'de 2021 yılı sonu itibarıyla 65 yaş ve üzeri nüfus oranının yüzde 9.7’ye ulaştığını belirterek, "Nüfus projeksiyonlarına göre 2050 yılına geldiğimizde toplumumuzda her 5 kişiden birinin 65 yaş ve üzeri olacağı öngörülüyor. Yaşanan bu değişim ve dönüşümler, bizleri yeni politikalar üretmeye, hizmet modelleri geliştirmeye mecbur kılıyor. Yaşlı nüfusun artması, bakım hizmetlerinde kapasite ve verimlilik artışını gerektiriyor" dedi.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanlığıAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Roma’da katıldığı BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaşlanma Konferansı, Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı'nda, “Yaşlı bireylere, kurumsal bakım hizmetleri yerine, aileleri ve yakınları yanında bakım desteği aldıkları, sosyal yaşamla bütünleştikleri bir model sunmayı amaçlıyoruz” dedi.
#Derya YanıkAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Roma’daki BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaşlanma Konferansı'nda yaş dostu yaşam alanlarını oluşturmaya yönelik pratiklerin Türkiye’de hız kazandığını belirleterek, “Son 20 yıl içerisinde özellikle engelsiz tasarım ve yaş dostu çevreye yönelik farkındalık artış göstermiştir. Özellikle son 5 yıl içerisinde ise ulaşım, barınma, çevre, kentleşme, bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin ulusal üst düzey politika belgeleri yaşlılık bağlamında da ele alınmaktadır” dedi.
#Derya Yanık