Nasıl yaşlanacaksınız? Cevabı bu yazıda

Güncelleme Tarihi:

Nasıl yaşlanacaksınız Cevabı bu yazıda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2016 09:49

Her yaş önemlidir ama ellinci yaş en ayrıcalıklısı ve en mühimidir. Çünkü, ‘ömrün gölge çizgisi” gibidir. Sonrasında çok şey değişir...

Haberin Devamı

Hayat kalitenizi iyileştirmek, geride kalan zamanı daha güzel geçirmek ve size tanınan sürenin hakkını daha çok vermek istiyorsanız ellinci yaş ve takip eden yıllarda alacağınız her kararı önemseyin.

Önemseyin zira zaman ilerledikçe “yaşlanacağınızı” mı, yoksa “yaş alacağınızı” mı bu kararlar belirleyecektir. Gelin bu önerimi iyi değerlendirin ve hakkını verin. Bundan sonraki hayatınıza (yaşınızın 50, 60, 70 olması fark etmiyor) yeni anlamlar yükleyip olumlu değişimler ekleyin. Her şeyden önce de eski yanlışlarınızdan vazgeçin.

DEĞİŞİME AÇIK OLUN

Unutmayın! Ellisinden sonrası hayatı daha iyi kavrama, kendimizi daha iyi anlama zamanıdır. Olgunlaşma ve bilgeliğe doğru yol alma, ömrün geri kalanını fazlalıklarından arındırmadır. Hafifleme, basitleşme ve yavaşlamadır. Değişime açık olmadır.

Haberin Devamı

Yeri gelmişken, Andre Maurois’in şu cümlelerini bir kez daha hatırlayalım:

“Gençlikten yaşlılığa geçiş o kadar yavaş ki insan bunu pek fark edemiyor. Bahar yazın yerine geçerken de, kış sonbaharın yerini alırken de farkına varamıyor. Yaz sonunu yoklayan sonbahar kış yolculuğuna yaprakların arka yüzünde belli belirsiz sarı lekelerle başlıyor.”

Nasıl yaşlanacaksınız Cevabı bu yazıda

Maurois çok haklı. Elli yaş ve sonrası “hayata sarı lekelerin eklenme” zamanıdır.

Kış mutlaka gelecektir.

Ama onun nasıl geçeceğini sadece kader çizgimiz değil, biraz da bizim kararlarımız, tavırlarımız ve yaptıklarımız belirleyecektir.

YAŞLILIĞA EKONOMİK OLARAK DA HAZIRLANIN

Yaşlanan insanın beklentileri üç aşağı beş yukarı (dünyanın her yerinde her gelir ve eğitim düzeyinde) aynıdır: Başını sokabilecek bir evinin olması. Kimseye muhtaç olmamak.

Fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan işlevlerini rahat rahat sürdürebilmek. Sağlıklı ve sağlam kalabilmek. Ne var ki bunların tamamı biraz da ekonomik bağımsızlık ve yeterlilik gerektiren şeyler.

BİRİKİM YAPIN

Dolayısıyla yaşlanan birinin en büyük ihtiyacı ve kaygılarından biri de mali meseleleri çözmek olmalı.

Haberin Devamı

Yaşlılıktaki sağlık giderleri için sigortalanmak, yaşam giderleri için birikim yapabilmek mühim ayrıntılar.

Diğer taraftan yaşlılıkta mali açıdan kendinizi güvende hissediyorsanız yaşamınızdan büyük bir stres nedenini de eksiltmişsiniz demektir. Bu nedenle yaşlılığa ekonomik olarak da hazırlanmanızda fayda var. Tabiî ki imkânlarınız ölçüsünde.

KIŞI ÖNLEYEMEZSİNİZ AMA...

Daha önce de yazmıştım, hatırlatayım: Boşuna kafa patlatmayın. Canınızı da fazla sıkmayın; kışı, yani yaşlanmayı önlemek mümkün değil.

Kışı önleyemezsiniz ama azıcık geciktirebilir, dozu ve şiddetini değiştirebilirsiniz. Hatta onu sorunsuz ve keyifli bir mevsim haline bile getirebilir, soğuk ve fırtınalı kış gecelerini–yaşlılığınızı- sıcacık yuvanızda sağlık, huzur ve mutluluk içinde geçirebilirsiniz. Özeti şu: Kışı şiirler, şarkılar, dostlar, torunlar, güzel anılarla mı, yoksa sorunlar ve hastalıklarla mı geçireceksiniz? Kararı siz vereceksiniz. Eğer ilkini istiyorsanız kışa iyi hazırlanıp yaşlılığınızı huzur, keyif ve mutluluk dönemine çevireceksiniz. Ya da tersi olacak. Seçim sizin.

Haberin Devamı

OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!