Bu haftanın en önemli gezegen etkisi Satürn’ün 16 Kasım’a kadar sürecek geri hareketine başlaması. Satürn zaman kavramıyla ilgilidir ve geçmişteki deneyimlerimizi yeniden gündeme getirebilir. Yaptıklarımızdan dersler alıp almadığımızı anlamaya çalıştığımız bir sürece giriyoruz. Bakalım, günlük astroloji reçetemizde hangi gelişmeler var ve burçları neler bekliyor?
#AstrolojiPsikiyatrist, Psikoterapist Dr. Aslı Aktümen depremin sadece yaşanan şehirlerde gerçekleşmediğini, tüm toplumun korku ve kaygı duygusunda olduğuna dikkat çekerek, “Tekrar toparlanmamız zaman alacak. Çünkü sosyoloji ve psikoloji birbirinden ayrılamaz” dedi. Ruh sağlığımızın sağlam kalması için toparlanma sürecinde yaşama odaklanmamız gerektiğini anlatan Aktümen, şu an ihtiyacımız olan tek şeyin sadece sevgi ve umut olduğunun altını çizdi.
#Sibel Bağcı UzunYılbaşı gecesinin hemen ertesi günü nasıl beslenmeliyiz? Akşamdan kalmak istemiyorsak nelere dikkat etmeliyiz? 2023’e sağlıkla girmek ve senenin ilk anlarında kendimizi iyi hissetmek için Dr. Ayça Kaya ile birlikte bir beslenme reçetesi hazırladık. Yeni yılın ilk gününe hafif bir detoksla başlayabiliriz.
#YılbaşıHepimiz çevremizde pek çok kez bu cümlelerin kullanıldığını duymuşuzdur: ‘Yaşını başını almış’, ‘Onlar eski kafalı’, ‘Yaşlılar aksi ve huysuz oluyor’, ‘Ununu elemiş, eleğini asmış’, ‘Yaş 70, iş bitmiş’, ‘Biraz yaşına başına baksın’… Aslında bu sözler eğlenmek, gönlünce giyinmek, konsere gitmek, gezmek, âşık olmak isteyen yaşlı kişilere yapılan ayrımcılığı gözler önüne seriyor. Nörolog Dr. Sevda Sarıkaya “Halbuki 50-55 yaş civarı beyindeki beyaz cevherin en kaliteli olduğu, beyin içi bağlantı alanlarının en yoğun olduğu dönemlerdir” diyor. Uzman psikolog Çağrı Kuşçu da bu tür ayrımcılıkların bireylerde travma ve depresyona neden olabileceğini hatırlatıyor.
#Yaşlı FobisiBu hafta ülkemizin yetiştirdiği en değerli sanatçılardan biri olan ve yaptığı bestelerle hem kalbimize hem de yaşamımıza dokunan Sevgili Orhan Gencebay ile Ankara’da bir araya geldik. Kaldığı otelde buluştuğumuz Orhan Gencebay ile ruh ve beden sağlığını nasıl koruduğunu, beslenme alışkanlıklarını, günlük rutininin vazgeçilmezlerini ve sağlıklı yaşam sırlarını hoş bir sohbet eşliğinde konuştuk. Gencebay’ın verdiği öğütler de altın değerinde...
#ANKARAÇağımızın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri haline gelen obezite yani fazla kilo, sadece estetik açıdan değil, beraberinde getirdiği hastalıklar nedeniyle de her yıl milyonlarca insanın hayatını kabusa çeviriyor. Öyle ki, diyabetten kalp hastalıklarına kısırlıktan kansere kadar pek çok hastalığın oluşmasının ana nedenleri arasında obezite yer alıyor. Bu nedenle sağlıklı kilo vermek için gerekli uygulamaların ve tedavilerin yapılması da hayati bir önem taşıyor.
#ANKARAProf. Dr. Derya Uludüz’ün yeni kitabı ‘Gençliğin Sırrı Beyinde’ çıktı. Dünya Başağrısı Derneği Komite Direktörü, BEYİNDER Kurucu Başkanı Prof. Dr. Uludüz “Mutlu insanların kalp, felç, akciğer hastalıkları, kanser ve enfeksiyondan erken ölüm riski azalıyor” diyor. Kitabında beyin ve beden sağlığı için formüller veren Uludüz’den stresle baş etmeyi kolaylaştıracak ipuçları da aldık.
#Prof. Dr. Derya UludüzÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni YılUzmanlar tarafından sağlık sigortacıları için tasarlanan yeni algoritma ne zaman öleceğinizi ve hayatınızı ne kadarını sağlıklı bir şekilde geçirebileceğinizi tahmin ediyor. 'Ölüm Hesaplayıcı' olarak bilinen uygulama sosyal medyada en çok tartışılan konular arasına girdi, uygulamaya inananlar da eleştirenler de mevcut.
#Ölüm HesaplayıcıPandemi ile birlikte herkesin gezmeye, tatile ve de doğaya özlemi daha da arttı. Kapalı mekânlardan, kalabalıklardan uzak durmak isteyenler çadır ya da karavan ile kamp yerlerine akın etti. Ancak doğa aşığı Ercan Sönmez gibi tamamen karavanda tam zamanlı yaşamını sürdürenler de var. Halen kurumsal hayatta görev yapan Sönmez, pandemi sürecinden önce verdiği karar ile iki buçuk yıldır Misi Karavan Parkı’nda konaklıyor. Her fırsatta yeni yerler görmek, farklı kültürden insanlarla tanışmak için yola çıkarken, deneyimlerini CaravanSurfing isimli sayfalarında takipçileriyle paylaşıyor.
#BursaPandemi süreci bir kısmımızda yorgunluk, ciltte lekelenme, sivilce olarak belirirken bir kısmımızda da hareketsiz kalmaya ve evde fazla yemeğe bağlı olarak alınan kilolarla kendini göstermeye başladı. Okulların kapalı olduğu bu günlerde sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz...
#Kepçe KulakSon günlerde attığı her adım magazinin gündeminde. Eskiden bu kadar göz önünde olmanın ona kendisini bir alana kapatılmış gibi hissettirdiğini ama artık hayatı yorumlama şeklinin değiştiğini anlatıyor, “Benimle ilgili istediğinizi düşünebilirsiniz, beni bağlamaz” diyor. Yeni bir YouTube kanalı açan Merve Boluğur ‘ideal erkeği’ tanımlarken de çok net: “Kadın ruhundan anlayan bir adam olmalı. Kendini içsel ve kariyer olarak bir noktaya getirmiş, bunları da övünmek için kullanmayan biri. Anne-baba desteğini beklemeyen, öncelik sıralamasında beni ön sıraya koyabilecek güçte bir adam... Çözüm odaklı olması da beni çok cezbeder.”
#Gazetehaberleri“Yaşamın bize sunduklarına karşı sükûnetimizi koruyarak denge arayışında olursak mutluluk için iyi bir başlangıç yapmış oluruz” diyen Aile ve Çift Terapisti, Psikoterapist Şamil Saribaş, stoa felsefesinden yola çıkarak yaşamımızı ve mutluluğumuzu nasıl kontrol edebileceğimizi bizimle paylaştı.
#MutlulukAltın Küre, SAG ödül törenlerinde vegan menü tercih edildikten sonra bir çevreci atak da Oscar yetkililerinden geldi. 92. Oscar Ödül Töreni’nde yemek menüsü vegan menü oldu. 9 Şubat’ta gerçekleşen törende vegan menünün yanı sıra, hiçbir şekilde plastik şişe de kullanılmadı.
#BursaCNN TÜRK'te yayınlanan Buket Aydın'la 40 programı Dr. Ayşegül Çoruhlu'yu ağırladı. Çoruhlu, "Jenerasyon küçüldüğü için hastalık artıyor. Erkekler yüzleşmek istemiyor. Erkeklerin asıl farkında olmadığı şey, yanlış beslenme işi erkekleri kadınsallaştırıyor. Ben olsam erkeklerin yerine erkekliği korumak için sağlıklı beslenirim." ifadelerini kullandı.
#Ayşegül ÇoruhluBireyin kimlik ve benliğe sahip olarak yaşaması, bellek, iletişim, duygular ve beceri gibi işlevlerin sağlıklı ve bağımsız bir şekilde sürdürebilmesi, sağlıklı bir beyinle mümkün oluyor. Beyin sağlığını korumak için genel sağlığa dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, düzenli egzersiz yapmayı, yoğun gerilimden uzak durmayı, hobiler edinmeyi, okumayı ve yeni şeyler öğrenmeyi tavsiye ediyor.
#Beyin SağlığıEbeveynlerin en çok yakındıkları ve zorlandıkları konulardan bir tanesi genç olan çocuklarıyla iletişim kuramamaktır. Yani onlarla konuşmanın ne kadar zor olduğundan, çocuklarının kendileriyle hiçbir şey paylaşmadıklarından veya kendilerini dinlemediklerinden sıklıkla şikâyetçidirler. Peki, gençlerin ebeveynleriyle ilgili yakındıkları konular ya da durumlar yok mu?
#Ergenlerle İletişim