Muğla Ticaret Borsası yalnızca tarım, gıda ve orman ürünleri sektöründe değil; il ekonomisi içinde de etkin rol oynuyor. Çünkü daha önce de söylediğim gibi dünya çapında bir turizm merkezi konumuna gelen Muğla’da tarım sektörü bir yandan turizmi desteklerken, diğer yandan da sahip olduğu potansiyelle kendi başına sürükleyici bir ekonomik güç olarak bölge ekonomisine katkı yapıyor. İşte, Borsa’nın misyonu da burada belirgin hale geliyor: Bölgede tarımsal ticaret, sanayi ve ihracata yön vermek.
#1Çocuklarda süt dişleriyle başlayan diş sağlığı serüveni bir ömür boyu hayatlarını etkilemektedir. Günümüzde diş problemi yaşayan birçok hastamın ortak söylemi “hocam ben çocukluğumdan beri dişhekimi koltuğundan kurtulamadım”dır. Peki ne yaparsak çocuklarımızdaki bu yolculuğa doğru yön verebiliriz?
#DişDünya Sağlık Örgütü’nün gıdalar için sunduğu önerilere mutlaka uyulması gerekiyor. Açıkta satılan peynir, süt, yoğurt, çiğ et, sebze ve meyveler ile diğer gıdalar için bulaşmayı önleyici temel hijyen tedbirleri uygulanmalıdır. Açıkta satılan ve sağım ve saklama koşulları belli olmayan sokak sütlerinden muhakkak uzak durulmalıdır. Sütler için özellikle ısıl işlem uygulanmış pastörize veya UHT sütler tercih edilmesi gerekiyor.
#Süt TüketimiCovid-19 salgını beslenme alışkanlıkları ve gıda tüketim tercihlerini de değiştirdi. Bu özel dönemde beslenmenin sağlığın en önemli belirleyicisi olduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Taner Damcı, gıda güvenliği ile ilgili uyarılarda bulundu.
#SütCovid-19 salgını beslenme alışkanlıkları ve gıda tüketim tercihlerini de değiştirdi. Bu özel dönemde beslenmenin sağlığın en önemli belirleyicisi olduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Taner Damcı, gıda güvenliği ile ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Damcı, “Tarih boyunca temiz olmayan ve bozulmuş gıdaların neden olduğu hastalıklar milyonlarca insanın ölümüne ya da sağlığını kaybetmesine neden oldu. Bu nedenle havaların da ısınmasıyla özellikle süt ve peynir gibi çabuk bozulan gıdaların doğru tüketimine dikkat edilmeli, açıkta satılan ürünler yerine, paketli gıdalar tercih edilmeli” dedi.
#Süt ÜrünleriSüt, kalsiyum açısından vücudumuz için gerekli olan bir kaynak. Peki içtiğiniz süte dikkat ediyor musunuz? Doğal olduğu düşünülerek sokak sütü tüketiminin zararlı olduğunu söyleyen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı, sokak sütü ve ambalajlı süt hakkında bilgi verdi.
#SütTürkiye, Avrupa’da süt üretici ülkeler arasında geçen yıl 20 milyon, 700 bin ton süt üretimi ile üçüncü oldu. Ancak süt tüketiminde bu sıralamamanın gerisinde kaldı. Avrupa’da yıllık kişi başı süt tüketimi ortalama 59.4 iken Türkiye ise sadece 34 kg süt tüketimi ile ortalamanın altında kaldı. Ulusal Süt Konseyi, süt tüketimi için çağrı yaptı.
#Avrupa