Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Milas İlçesi Karacahisar ve Karapınar mahallelerindeki süt üreticilerine sağım uygulamaları eğitimi verildi.
Milas Süt Birliği, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Pınar Süt ve Çamlı Yem arasında imzalanan çiğ süt üreticilerine yönelik eğitim işbirliği protokolü kapsamında Milas'ın Karacahisar ve Karapınar mahallelerinde yaşayan süt üreticilerine sağım uygulamaları eğitimi verildi. Kaliteli ve sağlıklı süt üretiminin aşamaları ve hayvan sağlığı ile ilgili konularda bilgilerin aktarıldığı eğitimler öncesinde üreticilerle bir araya gelen Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, 2014 yılında imzalanan protokolün ardından yaklaşık 50 mahalle ve süt toplama merkezinde 2 bin 700 süt üreticisi ve ailelerine eğitim verildiğini belirterek "Hayvanın sağlığı, verimliliği ve kaliteli süt üretmesi açısından eğitimlerimize önem veriyoruz ve tüm üyelerimizin eğitimlerimize katılmasını istiyoruz. Üyelerimiz kaliteli süt üretmez ise biz pazara kaliteli süt veremeyiz. Kaliteli süt üretmediğimiz takdirde pazarda da yer alamayız" dedi.
Birlik olarak üreticinin sütünün toplanılmasının yanı sıra danaların etleri üzerinden de hizmet vereceklerini anlatan Gezgin, "Kısa süre içerisinde et marketi açacağız. Birlik güvencesinde tüketiciye daha kaliteli et sunup, birlik üyelerimizin kazancına kazanç katacağız. Selimiye'de de yaklaşık 2 milyon lira civarında yatırımımız olacak. Bunun yüzde 50'si devlet hibeli. İhtiyaç duyduğunuz her türlü araç gereci uygun fiyat ve uygun şartlarda temin edebileceğiniz tarım makinaları parkı oluşturacağız. Organize Sanayi Bölgesi'nde de çok önemli bir yatırımımız var. Buradan 15 dönüm yer aldık. Biz burada kendi tesisimizi kuracağız. 2018 yılında yerimiz teslim edilecek. İnşallah kendi tesisimizde kendi sütümüzü işleyerek ayran, yoğurt ve peynir üretip pazarlayacağız. Sizler de Milas'a geldiğinizde kendi sütünüzden yapılan mamulleri alacaksınız" diye konuştu.
Karapınar'da gerçekleşen eğitim sunumu öncesinde de üyelere hitap eden Başkan Gezgin, "Eskiden tütün, pamuk vardı. Artık yok denecek kadar az. Zeytin vardı, iki yılda bir olmaya başladı. Bu gelişmelerin ardından bizim bölgemizin geçim kaynağı artık hayvancılık olmuş durumda. Hayvancılığı da bilinçli bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. İnşallah daha da büyüyüp, büyük bir aile olacağız" dedi.
Çiğ Süt Geliştirme Uzmanı Pınar Tekin, Birlik Başkanı Gezgin'in konuşmasının ardından sunumunu gerçekleştirip katılımcıların sorularını yanıtladı.
Oktay ÇAYIRLI / MİLAS (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAFLI