sağlıklı pişirme haberleri sayfasında sağlıklı pişirme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1718 sağlıklı pişirme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye’de ve dünyada en yaygın ölüm nedeni olarak kanser gösteriliyor. Sağlıklı beslenme ile kanser oluşumunun belirli ölçüde önlenebildiğini belirten Doç. Dr. Burak Mil, “Faydalı gıdalar tüketmiş olsak bile bunlara yanlış pişirme yöntemleri uygulayarak sağlığa çok faydalı işler yapmıyoruz” dedi, önemli bilgiler verdi.
#Sağlıklı Pişirme2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesMutfak teknolojileri sürekli gelişiyor ve yeni trendler ortaya çıkıyor. Son yıllarda popülerlik kazanan airfryer'lar, sağlıklı pişirme yöntemleriyle dikkat çekerken, şimdi de slow cooker'lar ön plana çıkmaya başladı. Airfryer'lar hızlı ve az yağlı pişirme teknikleriyle kalp dostu tarifler sunarken, slow cooker'lar ise düşük ısıda uzun süreli pişirme yöntemiyle yemeğin lezzetini artırıyor ve besin değerlerini koruyor. Sağlıklı yaşam trendleri doğrultusunda, her iki cihaz da mutfaklarda vazgeçilmezi haline geldi.
#AirfreyerMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriKısa bir hasat dönemi olduğu için kuşkonmazın konservesi ve dondurulmuşunu tercih etmek de bir seçenek. Hazır tazesini bulabiliyorken antioksidan değeri yüksek bu sebzeyi sağlıklı öğünlere dönüştürmek için beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit’ten tüyolar, Gastronometro şeflerinden de bir çorba tarifi aldık.
#MetroSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkProtein değeri yüksek, hafızaya iyi geliyor, kalbimizi koruyor, kemik gelişimini destekliyor. Her mevsim soframızın en kıymetli malzemelerinden biri olan balık, yaz aylarında da vazgeçilmezimiz... Yanına fava, havuç tarator gibi mezeleri, patates ve roka salatalarını çok yakıştıran yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlıklı pişirme yöntemlerini anlatıyor, tarifler veriyor.
#Sponsorlu İçerikTekirdağ Marmaraereğlisi'nde toplum sağlığı merkezi, aşırı sıcaklar nedeniyle yaptığı anonslarla, zorunlu olmadıkça bebekler, çocuklar, yaşlılar kronik rahatsızlıkları bulunanların dışarı çıkmamaları konusunda çağrı yaptı. İlçede yaşayan Yasin Özkan, 'Denize girsek de serinleyemiyoruz. Havalar çok sıcak, gölgede oturup akşamı beklemeyi tercih ediyoruz.' dedi.
#TekirdağTekirdağ Marmaraereğlisi'nde toplum sağlığı merkezi, aşırı sıcaklar nedeniyle yaptığı anonslarla, zorunlu olmadıkça bebekler, çocuklar, yaşlılar kronik rahatsızlıkları bulunanların dışarı çıkmamaları konusunda çağrı yaptı. İlçede yaşayan Yasin Özkan, 'Denize girsek de serinleyemiyoruz. Havalar çok sıcak, gölgede oturup akşamı beklemeyi tercih ediyoruz.' dedi.
#TEKİRDAĞSağlıklı beslenme denince akla hemen tatsız, lezzetten yoksun yemekler geliyor. Oysa günümüzde hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak hem lezzetli hem de faydalı ve az kalorili lezzetler pişirmek çok kolay. Bu aletlerin meyve kurutma ve taze otları baharat yapabilme özelliklerini de sık sık kullanıyorum…
#İslim KebabıYemekleri pişirme yöntemi en az tükettiğimiz besinler kadar önemli çünkü tercih ettiğimiz yöntem yediğimiz besinin kalitesini etkiliyor. Peki hangisi en sağlıklı? Başka bir deyişle hangisi daha az sağlıksız? Haşlama, ızgara, fırın gibi klasik yöntemlere alternatif olarak piyasaya çıkan yeni ürünler aklımızı bu konuda iyice karıştırıyor. Biz de son teknolojik pişirme yöntemleri ile klasik pişirme yöntemlerini mercek altına aldık.
#YemekCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Belgrad Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabının Sırpça tercümesi tanıtım etkinliğine katıldı. Emine Erdoğan, mutfağı, millî kimliği ve kültürü yansıtan bir ayna olarak tanımladı.
#CumhurbaşkanlığıYemek pişirme esnasında kullanılan farklı teknikler bulunmaktadır. Bu şekilde yemeklerin lezzeti ve besin değerleri korunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi de Poche pişirme yöntemi olarak bilinmektedir. Pişirme yöntemi ile ilgili farklı kaynaklardan bilgi almak mümkün olmaktadır. Pişirme şekli kendi içinde de farklı şekilde kullanılmaktadır. Bu teknik ile bazı yemek gruplarını doğru lezzete sunma imkanı bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Poche YöntemiSimmering pişirme sıklıkla kullanılan pişirme yöntemlerinden birisidir. Özellikle kullanım alanı bakımından geniş alanlarda restoran ve aşçıların başvurduğu pişirme yöntemi olarak ifade edilmektedir. Bu bakımdan Simmering pişirme yöntemini öğrenebilir ve bu bilgiler ışığında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Simmering pişirme yöntemi nedir ve nasıl yapılır? Simmering pişirme yöntemi ile yapılan yemekler nelerdir sizler için detaylarıyla derledik.
#Simmering Pişirme YöntemiDün yılbaşı sofrasında siz de benim gibi ölçüyü kaçırdıysanız midenizi rahatlatacak tariflerimi deneyin. Yulaf, fındık sütü, hurma özü ve tarçınla hazırladığım kahvaltılık, yulaf sevmeyenlerin fikrini değiştirecek kadar leziz. Bugün ayrıca muzlu kek pişirip baharatlı latte yapacağım.
#YılbaşıYaz aylarının başlaması ile artan hava sıcaklıkları birtakım sorunları da beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Siz de metabolizmanızın yaza en kolay şekilde adapte olmasını istiyorsanız, beslenmenizle dikkat edin.
#BeslenmeBeslenmede amaç; insanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre gereksinimi olan enerji ve besin öğelerinin her birini yeterli miktarlarda alıp, bunların kaynağı olan besinleri, besleyici değerlerini kaybetmeden işleyip tüketebilmektir. Enerji ve herhangi bir besin öğesinin yetersiz ya da aşırı alımları sağlığı olumsuz yönde etkiler.
#Akdeniz DiyetiObezite, sadece kozmetik bir sorun değil aynı zamanda; kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve bazı kanserler gibi diğer hastalıklar ve sağlık sorunları riskini artıran karmaşık bir hastalıktır. Obezite genellikle, kalıtımsal özelliklerin çevre, beslenme ve egzersiz faktörleriyle şekillenmesinden kaynaklanır.
#ObeziteTürkiye’de ve dünyada en yaygın ölüm nedeni olarak kanser gösteriliyor. Sağlıklı beslenme ile kanser oluşumunun belirli ölçüde önlenebildiğini belirten Doç. Dr. Burak Mil, “Faydalı gıdalar tüketmiş olsak bile bunlara yanlış pişirme yöntemleri uygulayarak sağlığa çok faydalı işler yapmıyoruz” dedi, önemli bilgiler verdi.
#Sağlıklı PişirmeYaşlanma sürecinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Dyt. Ramle Düzcan, "Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte beslenme morbidite ve mortaliteyi etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde etkin bir rol oynamaktadır" dedi.
#BeslenmeKendisi küçük ama lezzeti, faydası ve ünü büyük bir balık hamsi... Ana yemek olarak da, güçlü bir eşlikçi olarak da hazırlanabilir. Şimdi tam zamanı olan bu lezzetli balığın tariflerini işin ustalarından aldık. Yanında yiyebileceklerimizi ve sağlıklı pişirme tekniklerini de Dr. Ayça Kaya’ya sorduk.
#Hamsi