GeriMutfak Tüyoları Poche pişirme yöntemi nedir ve nasıl yapılır? Poche pişirme yöntemi ile yapılan yemekler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Poche pişirme yöntemi nedir ve nasıl yapılır? Poche pişirme yöntemi ile yapılan yemekler

Poche pişirme yöntemi nedir ve nasıl yapılır? Poche pişirme yöntemi ile yapılan yemekler

Yemek pişirme esnasında kullanılan farklı teknikler bulunmaktadır. Bu şekilde yemeklerin lezzeti ve besin değerleri korunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi de Poche pişirme yöntemi olarak bilinmektedir. Pişirme yöntemi ile ilgili farklı kaynaklardan bilgi almak mümkün olmaktadır. Pişirme şekli kendi içinde de farklı şekilde kullanılmaktadır. Bu teknik ile bazı yemek gruplarını doğru lezzete sunma imkanı bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Poche yöntemi belli bir ısıda sıcak su içinde gıdaların pişirilmesi tekniği olarak bilinmektedir. Yemeğin lezzetli ve sağlıklı olması için kullanılan bir tekniktir.

Poche Pişirme Yöntemi Nedir?

Poche yemek pişirme yöntemi kaynama noktası olan 100 C altında ve kaynayan suda haşlama yöntemidir. Suyun sıcaklığı 90 C civarında olmaktadır. Kaynama sırasında suyun hareketi gıdaların parçalanmasına neden olmaktadır. 100 C altında olan suda ise bu kaynama hareketi olmayacaktır. Bu şekilde gıdaların parçalanmadan pişirilmesi sağlanmaktadır. Poche yöntemi ile;

  • Gıdaların zehirlenmeye yol açacak olan bakterileri ortadan kalkar.
  • Gıdalar istenilen kıvamda ve lezzette pişer
  • Pişirilen gıdaların görüntüsü bozulmaz ve sunumu daha güzel olur
  • Yemeğin koku ve rengi korunmuş olur

Poche Pişirme Yöntemi Nasıl Yapılır?

Bu yöntem gıdaların sağlıklı biçimde pişirilmesi için kullanılmaktadır. 90 C derece civarında bulunan ama tam olarak kaynamayan su içinde gıdalar pişirilmektedir. Bu yöntem ile gıdalar haşlanmaktadır. Pişirilen gıda yumuşak ve istenilen kıvamda olmaktadır. Ayrıca bu yöntem ile pişirilen gıdalar besin değerlerini korumaktadır. Bazı gıdalar doğru yöntemler ile pişirilmedikleri zaman gıda zehirlenmesine yol açmaktadır. Bu yöntem ile yaşanacak sorun kaldırılabilir.

Bu yöntemin kullanımı sırasında iki farklı teknik uygulanmaktadır. Pişirme yapacak olan kişi az miktar sıvıda pişirme yapabilir. Su veya süt içinde pişirme yapılabilir. Az orandaki sıvı kaynama noktasına yakın bir oranda tutulmaktadır. Kaynaması gıdaların parçalanmasına neden olmaktadır. Bu işlem az sıvı ile fırında yapılabilmektedir. Fırın ısısı 170-180 derece arasında olabilir.

Derin sıvada pişirme yöntemine ise haşlama anlamına gelen poche denmektedir. Bu kelime Fransızcadan alınan bir kelimedir. Gıdalar bir kabın içerisinde soğuk su ile üstü örtülecek şekilde kaynamaya bırakılmaktadır. Pişirme süresince hep kısık ateş ile pişirilmektedir. Hiçbir zaman harlı ateş ile pişirilmesi söz konusu olmamaktadır.

Poche Pişirme Yöntemi İle Yapılan Yemekler

Poshe pişirme yöntemi sağlıklı bir pişirme yöntemidir. Bu yöntem ile gıdaların besin değeri korunmaktadır. Yemekler pişme şeklinden dolayı daha kolay hazmedilmektedir. Gıdaların içinde bulunan zararlı bakteriler ortadan kalkmaktadır. Yemeğin dağılması ve görüntüsünün bozulması önlenmektedir. Bu sağlıklı pişirme yöntemi ile pek çok gıda pişirilmektedir. Tavuk, balık gibi yiyeceklerin bu şekilde pişirilmesi söz konusu olmaktadır. Bu gıdalar çok kolay dağılabilmektedir.

Poche yöntemi dağılmalarına engel olmaktadır. Ayrıca tavuk iyi pişirilmediği zaman zehirlenmelere yol açabilir. Bu yöntem ile tehlikenin önüne geçilmektedir. Poche yöntemi ile pişen gıdaların suyunu sos veya çorba olarak kullanmak mümkün olmaktadır.

Poche yöntemi sırasında zamanı iyi planlamak gerekmektedir. Gereğinden az veya çok pişirmek lezzetin veya görüntünün bozulmasına neden olmaktadır. Zamanlama doğru yapılmadığında ürünün besin değeri kaybolmaktadır. Bu pişirme şeklinde gıdanın sıvısı kaynatılır ve tam kaynama anında ısı düşürülür. Daha sonra pişme bu kaynama seviyesi ile devam eder.

Sıvı içine yiyeceğin hassas bir şekilde bırakılması gerekir. Sıvı miktarı ile yiyecek oranı ya da yiyeceğin kapladığı alan dengeli olmalıdır. Sıvı ile sos veya çorba yapmak mümkün olmaktadır. Yiyecekler sıvıya eklenirken ve sıvıdan çıkarılırken dikkatli olunmalıdır. Poche yönteminde kullanılacak olan kapların doğru seçilmesi gerekmektedir. Lezzetli yemekler için uygun ekipman kullanımı önemli olmaktadır.

 

False