Sağlıklı kilo kaybının ancak dengeli diyet, düzenli egzersiz ve kaliteli uyku ile sağlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Muhammet Emin Akkoyunlu, "Özellikle horlama gibi uykunun yapısını bozan durumlar varsa fazla kiloya neden olabilir. En yaygın yanılgı; kilo verirsem horlamam geçer yanılgısıdır. Ya o kilolar horlamanıza bağlı meydana geliyorsa?” dedi.
#Prof. Dr. Muhammet Emin AkkoyunluDünyada beslenme ve yeme içme trendleri her yıl değişiyor. 2020 yılı da bazı önemli trendleri beraberinde getirdi. 2020 yılının en önemli iki teması sürdürülebilirlik ve farkındalık olacak gibi görünüyor. Özellikle kaliteli bir yaşamın ön planda olduğu günümüzde sağlıklı beslenme konusunda kafa karışıklığı yaşayanlar için rehber niteliğinde bilgiler veren Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, 2020’nin beslenme trendlerini açıkladı.
#Yeme İçme TrendleriÇorba, kışın soğuk günlerde titreyen vücudumuzu bir yudumuyla kendine getiren buharı üstünde mucizevi bir içecek. Bu nedenledir ki hem Türk hem de dünya mutfağının baş tacıdır çorbalar. Sofralardan eksik edilmeyen, yemeğe çorbasız başlayamadığımız, hastayken ilaç niyetine ‘anne çorbası’ aradığımız bu mucizevi yemeğin faydaları da saymakla bitmiyor. Beslenme Uzmanı Seçil Kenar, çorba içmenin faydalarını sıraladı.
#ÇorbaMEYEV Vakfı ve Bouton Medya tarafından İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Kurumu, Yeşilay Cemiyeti, Kızılay ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleriyle 12-13 Mayıs'ta düzenlenecek Sağlıklı Yaşam Festivali, İstanbul’un ikonik ve parklarındaki etkinlikleriyle meşhur Bağdat Caddesi Göztepe mevkiinde gerçekleşecek.
#EtkinlikEylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.
#CevizEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkÇocukluktan itibaren hep kilolarıyla sorun yaşamış, zorbalığa uğramıştı. Bu durum ergenlik yıllarında sağlıksız bir takıntıya dönüştü, yetişkinlikte de devam etti. Pandeminin etkisiyle durum iyice kontrolden çıktı. Ancak Maria, iki basit değişiklikle bu döngüyü kırdı ve geçtiğimiz 2 yılda 72 kilo verdi. Peki bunu nasıl yaptı?
#SağlıkSabah kalkınca limonlu su mu içeceğiz, zeytinyağı mı? “Sarımsak çiğneyin” diyen de var, ‘2 beden incelten’ karışım öneren de... Uzmanlarsa “Gördüğünüz her formüle inanmayın” diyor. Faydalı bazı besinlerin bile bir rahatsızlığımız varsa aksine etki yapabileceği konusunda uyarıyorlar.
#Zeynep Nazlı YILDIRIM