Güncelleme Tarihi:
Bel bölgesinde biriken yağlar, sağlıklı olup olmadığınızın göstergesi
Bel bölgesindeki yağlara dikkat. Normal görünümlü olup kendilerini şişman saymayan birçok kişi, aslında obezite (şişmanlık) tedavisi görebilir. Cornell Üniversitesi Weill Tıp Fakültesi Obezite Medikal Direktörü Doç. Dr. Louis J. Aronne, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, bel genişliği 102 santimin üzerindeki erkeklerle 88 santimin üzerindeki kadınların şişman olduklarını belirtti. Dr. Aronne, ‘‘Yağın burada toplanması nedeniyle böbrek ve karaciğerin çalışması bozuluyor’’ dedi.
Amerikan Hastanesi ile Cornell Üniversitesi'nin hastanesi New York Presbyterian'ın Conrad Otel'de düzenlediği toplantıda konuşan Doç. Dr. Louis J. Aronne, obezite (şişmanlık) tanısının kilo-boy oranına veya yağların toplandığı bölgeye göre değerlendirdiğini söyledi. Vücut kitle indeksinin, ağırlığın boyun metrekaresine bölünmesiyle elde edildiğini, sonucun 30 ve üstünde çıkması halinde obezite tanısı koyulduğunu belirten Doç. Dr. Aronne, ‘‘Ancak bazen ağırlıkları hafif olsa bile, bel bölgesinde toplanan yağlar sağlık için ciddi risk oluşturuyor’’ dedi.
Obezitenin çevresel, sosyal ve psikolojik faktörler gibi farklı nedenlerle meydana geldiğini, ancak en kuvvetli etkenin ‘‘genetik’’ olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aronne, ‘‘Yağların vücudun nerelerinde toplanacağını da genetik özellikler belirliyor. 10 aynı yumurta ikizi üzerinde yapılan bir çalışma da bunu doğruladı. Hepsine çok fazla yemek yedirildi. İkizlerin aynı bölgelerinde yağ biriktiği gözlendi’’ dedi.
HASTALIĞA DAVETİYE
Doç. Aronne, şişmanlığın şeker, yüksek kolestrol, yüksek lipit, safra kesesi, kalp ve damar, safra kesesi hastalıkları, prostat ve rahim kanserleri, felç, kalça ve diz eklemlerinde sorunlar gibi pek çok sorunu da beraberinde getirdiğini belirtti. Doç. Dr. Aronne, ‘‘Araştırmalar obezitenin kalp krizi oranını yükselttiğini gösteriyor. Şeker, yüksek tansiyon ve lipit kalbe de zarar veriyor. Şeker hastalarının yüzde 75'i, yüksek tansiyonluların yüzde 40'ı şişmanlar. Bir araştırma, obez kadınların, obez olmayanlara göre kalp krizi geçirme riskinin 3 misli fazla olduğunu gösteriyor’’ dedi.
Obeziteye karşı halen 50 yeni tedavi yönteminin denendiğini söyleyen Doç. Dr. Aronne, ‘‘Yemek sırasıda alınan yağın üçte birini vücuttan attıran orlistat etken maddeli ilaçla tokluk hissi veren sibutramine etken maddesini deniyoruz. Leptin hormonu bulunmayan hayvanların şişman olduklarının anlaşılması üzerine çalışmalar bu konuda yoğunlaştı. Ancak, sağlıklı kilo kontrolü , sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, yaşam tarzı değişikliği ve gerekirse ilaçla tedaviyi kapsıyor’’ dedi.