Gösteri dünyasının parlak ışıklarının altında yaşanan aşklar çok gösterişli olsalar da genelde kısa ömürlü oluyorlar. Büyük mutluluklarla başlayan ünlü evlilikleri de mahkemelerde yıllar süren mal paylaşımı ve velayet davalarına konu olup duruyor.
#Sarah Michelle GellarUzmanlar, Z kuşağında 'körlük salgınının' yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar, son 20 yılda hem ülkemizde hem de dünya genelinde çocukluk çağı miyop görme bozukluğunun ciddi oranda arttığını gözler önüne seriyor. Bunun sebebinin ise ilk olarak günümüz çocuklarının önceki nesiller kadar dışarı çıkmaması olduğu düşünülüyor. Üstelik uzmanlar miyopluğun sadece gözlük sipariş etmek anlamına gelmediği, ciddi vakaların körlüğe yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte çok ilginç detaylar…
#MiyopiİZMİR'in Bornava ilçesinde doğuştan kulak yokluğu olarak bilinen 'Microtia Tip 3' hastası 4,5 yaşındaki Alperen Çelik, 7 ay ara ile yapılan 2 farklı operasyonla kulaklarına kavuştu. Oğlunun artık tüm sesleri duyabildiğini belirten Fidan Funda Çelik "Bana 'Çiçeğin sesi var mı? Onu duymuyorum' dedi. Bazen karıncaların sesi olup, olmadığını merak ediyor" dedi.
#İzmirEvliliği güvenli bir sığınak haline getirmek için ilgi, gayret ve yatırım gerekiyor. Toplumun temel taşı olan ailenin huzuru ve sağlıklı bir şekilde devamı için evlilik olgunluğunun önemi büyük… Çiftlerin psikolojik (duygusal) boyut, ekonomik boyut, sosyal (toplumsal) boyut, cinsel (biyolojik) boyut gibi alanlarda denk olmaları halinde evlilik olgunluğu ortaya çıkıyor. Evlilik olgunluğu olan kişiler sorunları aşabiliyor. Evliliğin sığınak hale gelmesini sağlamak için her iki tarafın evliliğe yatırım yapması, ilgi göstermesi, gayret etmesi ve zaman ayırması gerekiyor.
#EvlilikEge Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, delta varyantıyla birlikte son 3 ayda çocuk Covid-19 vakalarında yüzde 500'ün üzerinde artış olduğunu vurgulayıp, "Özellikle ülkemizde de bilindiği gibi 12 yaş üzeri çocuklara aşı öneriliyor ancak bu gruptaki çocuklara önerilen aşı, isteğe bağlı. Bu öneriyi biraz daha güçlendirmek lazım" dedi.
#Prof. Dr. Zafer KurugölEge Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, delta varyantıyla birlikte son 3 ayda çocuk Covid-19 vakalarında yüzde 500'ün üzerinde artış olduğunu vurgulayıp, "Özellikle ülkemizde de bilindiği gibi 12 yaş üzeri çocuklara aşı öneriliyor ancak bu gruptaki çocuklara önerilen aşı, isteğe bağlı. Bu öneriyi biraz daha güçlendirmek lazım" dedi.
#Koronavirüs37 haftadan daha erken doğan bir bebeğin ebeveyniyseniz, son birkaç günü, haftayı ve hatta ayları dakika dakika yaşayarak, ağırlıklara, ölçümlere ve testlere odaklanarak geçirmiş olabilirsiniz. Normal doğumlara göre prematüre bebeklerin gelişiminde daha hassas olunması normaldir. Peki, prematüre bebek nedir, kaç kilo doğar? İşte prematüre bebek özellikleri ve gelişimi...
#Prematüre BebekParalimpik yüzücü oğlu Doruk’un hem spor hem de eğitim hayatına destek olmak için ‘Engelli amigurumi bebek’ örmeye başladı. Ördüğü engelli oyuncakları ‘Düş Kahramanları’ isimli sosyal medya sayfasından satışa sunan Eda Gayır, oğlu için çıktığı bu yolda tüm engelli çocuklar için farkındalık yaratmaya çalışıyor.
#Engelli Amigurumi BebekHACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 23 ilde 44 merkezde yapılan, salgının ilk 1 yılını kapsayan araştırmada 9 bin Covid-19 hastası çocuk tespit edildiğini, bunlardan 375'inin yoğun bakımda yattığını ve 44'ünün hayatını kaybettiğini söyledi. Ceyhan, "Koronavirüs çocuklarda da ölüme yol açabilen, yoğun bakıma yatmaya neden olabilen bir tablo oluşturuyor. Bu yüzden çocukların korunması lazım. ABD'de 12 yaş altının aşılanması için ruhsat verildi. Bana sorarsanız Türkiye'nin de acilen bu uygulamaya ihtiyacı var. Salgının bitmesi için çocukların aşılanması lazım" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet Ceyhan5 Eylül'de 12 yaş ve üstündeki tüm çocuklara aşı hakkı tanımlandığı açıklandı. 12 yaş üstü aşılama konusunda hemen randevu alanlar da var, tereddüt yaşayanlar da... Biz de tüm merak edilenleri uzmanına sorduk. İşte 12 soru 12 yanıt...
#KoronavirüsHareketsiz yaşam tarzının kalp hastalıkları, obezite, diabet gibi pek çok hastalığa zemin hazırladığı biliniyor. Çocukluk çağında edinilen aktif yaşam tarzının ise hem çocukluk çağında hem de erişkin dönemde kronik hastalıkların görülme sıklığını ya da etkilerini azalttığına ilişkin bilimsel kanıtlar bulunuyor. Bu nedenle hareketli yaşam alışkanlığını çocukluk çağında edinmek son derece önemli.
#YAŞAR GÜL ÖZKAYA KİMDİR?Kimi torununu göremedi, kimi mezuniyetini… Kimi evlendi ama gelinlik giyemedi, kimi okula başladı ama sınıf arkadaşlarıyla tanışamadı… İlk kez yaşadıkları bu anların tadını çıkaramadılar. Hayatlarının dönüm noktalarını, belki de sadece bir kez yaşanacak anıları koronavirüs nedeniyle kaçıranlara sorduk, ne hissettiklerini anlattılar…
#Gazetehaberleri“İstismardan uzak, kadını bir sömürü aracı olarak görmeyen, kadını politik çıkar malzemesi haline getirmeyen her türlü eleştiriye, her türlü öneriye sonuna kadar açığız. Kadın sorunları konusunda diyaloğu, uzlaşmayı ve işbirliğini sonuna kadar devam ettireceğiz. Şunu açıkça söylüyorum ki, kadına karşı ayrımcılık cahiliye âdetidir, cahiliye töresidir ve ırkçılıktan daha ilkeldir. Haklarınız için mücadele edin. Haklarınızın verilmesini, haklarınızın size lütfedilmesini beklemeyin.”
#YazarÇocuk bakımı, ev ve iş arasında sıkışan anneler pandemi sürecinde iyice zorlaşan koşullar sebebiyle ‘karar verme yorgunluğu’ yaşıyor. Birçoğu havlu atma noktasına geldi! Uzmanlar annelerin durumunun sadece tükenmişlik sendromuyla açıklanamayacağının altını çiziyor ve “Anneler ihanete uğramış hissediyor” diyor. Çocuk bakımı ve ev işlerinde sahada olmayan babalar, esneklik sağlamayan işverenler ve zayıf kalan toplumsal destek sistemleri başlıca sebepler. Annelerle ne yaşadıklarını konuştuk, uzmanlardan da konuyla ilgili öneriler aldık...
#AnnelikBazı çocuklar koronavirüsü hafif belirtilerle geçirirken, bazıları hiç belirti göstermeden hastalığı atlatabiliyor. Uzmanlar, koronavirüse maruz kalan çocukların "MIS-C" yani multisisteminflamatuar sendrom hastalığına yakalanabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara, "Koronavirüs geçirdikten yaklaşık 4-6 hafta sonra ortaya çıkan farklı bir klinik tablo mevcut. Mide bulantısı, kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı gibi bağırsak tutulum bulguları görülebiliyor. Bu hastalık korkutucu ve ölümcül sonuçlar doğurabildiğinden bizim için önemli" dedi.
#MIS-CHoş geldin arkadaşım… Evet çok net bir vaat veriyorum sana. Bir gün her kadın Tanrıça olacak… Bu yazı dizisini her seferinde okudukça böylesi bir iddialı söylemin altında yatan tüm gerçekleri bütün şeffaflığıyla duyacak ve dünyana katacaklarınla birlikte sende kısa sürede bilinçleneceksin. Çok uzun yılların araştırmaları, akademik bulguları ve ispatları, gece gündüz çalışmaları, birikimleri var senle paylaşacağım cümlelerin, paragrafların arasında. Kimi zaman yorgunluklar var ama yine de tutkuyla arayış var.
#Kişisel GelişimEbeveynler için çocuk yetiştirmekteki en önemli adımlardan biri de tuvalet eğitimidir. Bazı çocuklarda çok zorlu geçen bu süreç bazı çocuklar için eğlenceli bile olabilir. Bu süreçte ebeveynlere de çok büyük bir yük düşüyor. En kısa sürede halledebilmek için de farklı birçok yöntem deneniyor. Ebeveynlere bir tüyo da bizden! Çocuk bezinden tuvalete geçişi kolaylaştırmak için üç günlük lazımlık eğitimi için bazı ipuçları…
#Tuvalet EğitimiABD’de 2 yaş altı SMA hastalarına uygulanan gen tedavisi fırsatını yaş kriteri nedeniyle kaçıran 3 yaşındaki İsmail Çağan Demir’in son şansı, Avrupa’da 13,5 kilo altındaki çocuklara uygulanan tedavi. Anne Pelin Demir, “2 kilogram daha almadan bizim bu gen tedavisine ulaşmamız lazım. Bunun için İsmail Çağan´ı aç yatırmak zorunda kalıyorum” dedi.
#Pelin ÜZEK KILIÇ-Fatih ERDOĞAN/DHAAnkara'da, Spinal Muskuler Atrofi (SMA) Tip 1 hastası olan İsmail Çağan Demir'in (3) Avrupa Birliği ülkelerinde gen tedavisi görebilmesi için 2 milyon 132 bin euro gerekiyor. Anne Pelin Demir, Avrupa'da 13,5 kilogram altındaki çocuklara maksimum başarı şansı verildiğini belirterek, "İsmail Çağan şu an 11 kilogram, 2 kilo daha almadan bizim bu gen tedavisine ulaşmamız lazım. Bu İsmail'in son şansı" dedi.
#Spinal Muskuler Atrofi