Dünya genelinde 100 yaşını aşmış insanların sayısı bugün hiç olmadığı kadar yüksek ve hızla da artıyor. Onlardan biri de 102 yaşındaki Deborah Szekely. 1940 yılında kurduğu sağlıklı yaşam köyünün yöneticiliğini halen sürdüren Szekely, bir asrı sağlık içinde tamamlamanın sırlarını anlattı.
#SağlıkKatılımcılar 24 saat boyunca denetim altında tutuluyor. Sadece yiyip içtikleri değil, televizyonda izledikleri programlar bile sonuçları etkilemesin diye kontrol ediliyor. Kan değerlerinden saç tellerine birçok detay her gün defalarca test ediliyor. Peki ABD'de yapılan bu araştırma bizim için neden önemli? İşte cevabı...
#BeslenmeBU köşede sık sık tekrarladığım cümlelerden biri de şudur: “Yaşlanma kaçınılmaz, doğal ve geri döndürülemez bir süreçtir ama eğer yeterli ve akılcı çabalar ile hayatınızı -cebinizi değil!- zenginleştirebilirseniz... Yaşlanmanın olumsuz etkilerini yavaşlatabilir hatta bir miktar geri bile çevirebilirsiniz.”
#Ritsumeikan ÜniversitesiDÜNYADA 450 milyondan fazla insanı etkileyen ve Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 itibariyle iskemik kalp hastalığından sonra insanlığı en çok etkileyen ikinci büyük sağlık sorunu olacağını ilan ettiği duygudurum bozukluklarını konunun uzmanıyla konuştuk.Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji-ECNP Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi, Harvard Üniversitesi Bipolar Bozukluk Konsorsiyumu Üyesi ve Duygudurum Vakfı-DUVAK Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Yıldız bizlerle çok önemli detayları paylaştı.Öncelikle duygudurum sözcüğünün anlamına bakalım.
#11.5 yıldır hayatı altüst eden virüs psikolojimizi de olumsuz etkiliyor. Özellikle kaygı bozuklukları bu süreçte üzerinde durulması, destek alınması gereken bir sorun olarak ortaya çıktı. Peki psikolojik sorunları olduğunu bildiğimiz bir yakınımıza bu süreçte nasıl destek olabiliriz? Sevdiklerimizin ‘fahri psikoloğu’ olabilir miyiz? Bunu denerken, onları öneri yağmuruna tutmak yerine içtenlikle dinleyin.
#KoronavirüsGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriKadınların dijital asistanı olma iddiasıyla yola çıkan Pepapp, kullanıma sunulduğu tarihten bugüne kadar 3 milyondan fazla kez indirildi. Kadınların özel günlerini takip etme, sağlıklı ve rahat bir dönem geçirme dışında çeşitli konularda destek olan uygulamanın çıkış noktasını ve bugüne geliş hikayesini PeppApp'ın kurucuları Emrah Yiğit ile Berke Uygun, Hürriyet'e anlattı.
#PepappKişilerin iletişim kurması için gerekli olan en mühim şey, sestir. Seste ortaya çıkan bozulma ve farklılıklar, iş hayatından özel hayata dek, her alan için olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Fakat eğer ciddi bir rahatsızlık var ise, uzman bir hekime görünmesi gerekmektedir. Peki, ses telleri nerede bulunur, ses tellerine neler iyi gelir veya neler zarar verir, açıklayalım.
#Ses Telleri NedirSağlığımıza dikkat ederek “son nefesi verene kadar” dik durup ayakta kalmak mümkün. Bu konuda yazılmış yüzlerce kitap, binlerce araştırma, bir o kadar da “uzun hayat reçetesi” olsa da “İLK BEŞ” hiç değişmiyor: Doğru beslenmek, daha sık ve bol hareket etmek, güzel bir uyku, stresi daha az, keyfi ve HUZURU bol bir hayat!
#Osman MüftüoğluGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Okul Sütü Pogramı’nın bu yıl 17 Haziran'a kadar devam edeceğini belirterek, "Program ile toplam 57 bin ton sütün 6 milyon öğrenciye ulaşmasını sağlayacağız" dedi. Eğitim öğretim yılının ikinci dönemi ile birlikte öğrencilere haftada üç gün okul sütü de dağıtılmaya başlandı.
#Okul Sütü