Diyet, alışkanlıkları değiştirmekle başlar

Güncelleme Tarihi:

Diyet, alışkanlıkları değiştirmekle başlar
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 26, 2004 00:00

EÄŸer yaÅŸamımız boyunca istediÄŸimiz kilo ve görünümde olmak istiyorsak o zaman yaÅŸamımız boyunca uygulayacağımız ve vazgeçmeyeceÄŸimiz doÄŸruları, yani saÄŸlıklı beslenme ilkelerini öğrenmemiz ÅŸarttır.Her insanın doÄŸduÄŸu andan itibaren bir çok faktör daha sonraki beslenme düzenini belirler. Bu faktörlerin en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:Genetik Faktörler KiÅŸinin kan bulguları ile belirlenebilen organik durumuBeslenme AlışkanlıklarıSosyal YaÅŸamıTüm bu faktörler hemen her bir birey için birbirinden deÄŸiÅŸik ihtiyaçlar ve çözümler bulunmasını gerektirir. Sözgelimi ailesinde ÅŸiÅŸmanlık kalıtsal olan bir birey için istediÄŸi kilolara inebilmek, az kilolu bir aileden gelen kiÅŸi için olduÄŸundan çok daha zor bir iÅŸtir ve onun için deÄŸiÅŸik ve belki de daha uzun süreli bir program uygulamak gerekebilir. Dolayısıyla saÄŸlıklı beslenmek isteyen herkes bir uzman tarafından tavsiye edilecek kendisine özgü beslenme düzenini öğrenmeli ve uygulamalıdır. Genlerinizdeki küçük farklar vücudunuzun gıdaları nasıl metobolize ettiÄŸini, besinleri nasıl kullandığını ve zararlı toksinleri nasıl vücudunuzdan çıkardığını belirler. Bütün bunlar ise sizin genel saÄŸlığınızı etkilemektedir. ÖrneÄŸin, bazı genleriniz sizin kalp rahatsızlığına sahip olma riski taşıdığınızı iÅŸaret ediyorsa, verilecek olan beslenme listeleri ve hareket etme tavsiyeleri bu rahatsızlığınızın geliÅŸme ÅŸansını azaltacaktır. Ya da vücudunuz B vitaminleri ile iyi çalışamıyorsa ki bu deri yenileme için önemli bir faktördür, deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ bir beslenme sistemi ya da günlük alınan bir yardımcı ürün (supplement) size saÄŸlıklı bir deri deÄŸiÅŸimi saÄŸlayabilecektir.KiÅŸinin organik durumuÄ°nsanlar beslenme sistemlerini deÄŸiÅŸtirmek için bir uzmana danışmaya baÅŸladıklarında diÄŸer faktörler gibi vücutlarının o anda içinde bulunduÄŸu durumu öğrenir ve belki de daha önce farkında bile olmadıkları birçok gerçeÄŸi fark etmeleri saÄŸlanır.Herhangi bir rahatsızlığı olmadığını düşünen birçok insan yaptırılan bazı belirli kan tahlillerinin sonucunda ÅŸeker hastalığı riskine sahip olduÄŸunu, magnezyum seviyelerinin düşüklüğü ve buna baÄŸlı sonuçları ve sebepleri öğrenebilirler.Kalp rahatsızlığını öngörülebilir bir ÅŸekilde iyileÅŸtirebilmek için gerekli iki ÅŸey olduÄŸu söylenmektedir: Biri zayıflamak ve mükemmel ÅŸekilde beslenmek, diÄŸeri LDL’nizi 100’ün altına çekmek. LDL seviyenizi herhangi bir sebeple bilmiyor ve bunun neden önemli olduÄŸu size anlatılmıyorsa kalp rahatsızlığı riskiniz artmaktadır.Beslenme AlışkanlıklarıYaÅŸamın başından itibaren geliÅŸen, ailenin okulların tüm toplumun bu geliÅŸmede etkili olduÄŸu beslenme alışkanlıklarının deÄŸiÅŸtirilmesi oldukça zor olan bir konudur. EÄŸer bir kiÅŸi kızartmaları ve bol yaÄŸlı yiyecekleri yiyerek lezzet duygusunu tatmin ediyorsa, yaÅŸamının başından itibaren alışmış olduÄŸu bu tatminden ayrılması sadece ikna yöntemi ile mümkündür. Aile içerisinde yenilen gıdaların daha çocukken bile tüm bireylerin üzerinde alışkanlık açısından büyük etkisi vardır. EÄŸer bir evde devamlı olarak hayvansal yaÄŸlardan yapılan yemekler ile büyüme çağı geçirilmiÅŸse, bir genç devamlı olarak Fast Food ve atıştırma tipi besinler için bir alışkanlık edinmiÅŸse bunun sabırla çaba göstererek deÄŸiÅŸtirilmesi gereklidir.Restoranda yemek yerken bunlara dikkat edin!Kilo vermek isteyen insanların hepsi aynı yaÅŸamı yaÅŸamamaktadırlar. Bir iÅŸ adamı devamlı seyahat etmek zorundadır. Bir ev hanımı her gün ailesi için yemek yapmak ve evde bulunmak zorundadır. Bir marangoz bedeni ile çalışırken bir ofis görevlisi çoÄŸunlukla beyni ile çalışmaktadır. Dolayısıyla herkes bir yandan beslenirken bir yandan da deÄŸiÅŸik hayatlar yaÅŸamakta ve enerjiler harcamaktadır. Bu yüzden herkes için aynı, ortak ya da benzer diyeti uygulamaya kalktığınızda hem uygulanabilirlik açısından birçok sorunla karşılaÅŸabilir hem de gerçek ihtiyacınıza uygun olmayan ÅŸeylerle beslenmeye kalkışabilirsiniz.Beslenme sistemimizi deÄŸiÅŸtirmemek için aslında birçok sebep bulabiliriz. Sosyal yaÅŸamımız bize bu sebepleri vermek için birçok fırsatlarla doludur. EÄŸer uzun vadeli olarak bir karar vermiÅŸsek bu sebeplerin hepsini ortadan kaldırmamız mümkündür.Gün boyunca okulda olan bir öğrenci kantinden ne seçmesi gerektiÄŸini bilmelidir.Devamlı açık büfelerden yemek almak zorunda kalan bir satış temsilcisi neleri seçmesi gerektiÄŸini bilmelidir.Pazardan alışveriÅŸ yapan bir ev hanımı tereyaÄŸ ya da hayvansal yaÄŸlar yerine ay çiçek yağı, zeytinyağı gibi yaÄŸlara yönelmeli, tezgahtarlara kepekli pirinç sormalıdır.Dışarıda yemek yerken :Yemek yiyeceÄŸiniz mekana kurt gibi aç gitmeyin. SipariÅŸinizi vermeden ekmek sepetindekileri bitirmeyin.EkmeÄŸinizin üzerine yaÄŸ sürmeyin, en bayat ekmeÄŸin bile lezzetli olmasına sebep olabilir.Mönüye göz atmak için 2 dakika daha uzun süre harcayın.Lezzetli ve yumuÅŸak olduÄŸu kadar besleyici de olan bir yemek seçin.Yarım porsiyonlar sipariÅŸ edin ya da yemeÄŸinizi arkadaşınızla paylaşın.Yiyemediklerinizi eve götürme seçeneÄŸi olduÄŸunu hatırlayıp illa bitirmek için ısrar etmeyin.Genetik faktörler ve beslenmeKalp SaÄŸlığı: Bazı genetik faktörler belli kiÅŸilerin kalp rahatsızlıklarına yakalanma ihtimallerini daha yüksek olarak gösterirler. Basit ve uyulması kolay beslenme tavsiyeleri bu riski azaltmaya yarar.Kemik SaÄŸlığı: Belirli genetik faktörler, kemiklerin, bazı besinlerle daha saÄŸlam kalabilmesi için bazı gıdalara olan ihtiyacı iÅŸaret eder. Tavsiye edilen bazı yiyecekler bu sorunu çözer.B Vitamini Kullanımı: Birçok insan vücutlarının B vitaminini kullanım yolu ile ilgili birçok deÄŸiÅŸik genetik varyasyona sahiptir. Tavsiye edilen bir takım destek ürünleri bu sorunu çözebilir.Detoxification: Genleriniz vücudunuzun toksinlerden kendi kendini temizleyebilme yeteneÄŸini de belirler. EÄŸer gerekliyse, saÄŸlığınızı geliÅŸtirmek için temizleme sistemlerinize uygun spesifik gıdalar tavsiye edilir.Antioksidanlar: Vücudumuzun serbest radikalleri nasıl nötüralize ettiÄŸi bilgisi genetik olarak belirlenmiÅŸtir. Bu yaÅŸlanmada ve birçok deÄŸiÅŸik rahatsızlıkta önemli bir etkendir.Ä°ltihaplanma: Genetik profilinize baÄŸlı olarak, iltihaplanma hasarları ile savaÅŸabilmek için bazı belirli yiyeceklere ihtiyaç duyabilirsiniz.Ä°nsülin hassasiyeti: EÄŸer genleriniz insülin hassasiyeti riskinizi arttırıyorsa, beslenme sisteminiz ve hayat tarzınız ile ilgili tavsiyeler ile bu riskinizi azaltılıp ÅŸeker hastası olma ihtimaliniz düşürülebilir. Lifli yiyecekler tok kalmanızı saÄŸlarYağın bir gramında yaklaşık 9 kalori bulunur, oysa protein ve karbonhidratın bir gramında yaklaşık 4 kalori vardır. Bu nedenle, taze sebze ve bazı meyveler gibi yüksek karbonhidratlı yiyecekler yediÄŸimizde daha fazla yiyebilir ve yine de aldığınız kalori miktarını nispeten düşük tutabilirsiniz. Karbonhidrat açısından zengin, rafine edilmemiÅŸ yiyeceklerdeki yüksek lif oranı, kendinizi daha doymuÅŸ hissetmenizi ve canınızın daha fazla yiyecek çekmemesini saÄŸlar.Ä°ÅŸtahı belirleyen etkenlerÄ°ÅŸtah, vücudun ağırlığı tarafından deÄŸil, lif, besin yoÄŸunluÄŸu ve kalori yoÄŸunluÄŸu tarafından kontrol edilir. En az kalori alarak doymamızı saÄŸlayacak olan yiyecekler yeÅŸil sebzeler, baklagiller ve bazı meyvelerdir. Unutmayın;400 kalorilik yaÄŸ midenin % 20sini, 400 kalorilik tavuk %40ını, 400 kalorilik sebze ise %100 ünü doldurur. Bu yüzden yağı çok tüketenler daha çok acıkır. Büyük hacim daha az kalori demektir. Yağın miktarı deÄŸil çeÅŸidi önemlidirÇok fazla yaÄŸ kadar, az yaÄŸ yemek de problemdir. Yağın çeÅŸidi, miktarından daha önemlidir. DoymuÅŸ yaÄŸlardan kaçınmalıyız yani sakatatlar, tereyağı, süt ve etteki yaÄŸlar Omega 3 kaynağı olan balık yağını kullanmalıyız Mısırözü, ayçiçek, fındık, soya karışımını kullanalım.Zeytinyağını çiÄŸ olarak kullanalım Haftada en az 2 gün balık tüketmeye çalışalımÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!