ABD’li bilim adamları, eğitim seviyesi düşük kişilerin günlük stresten daha fazla etkilendiğini kaydettiler. Sağlık ve Sosyal Davranış Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre, eğitim düzeyi düşük kişilerin, diğer gruplara göre daha az strese maruz kaldıkları halde, daha fazla etkilendiği ortaya çıktı.
Sosyal medyada gezinirken gördüğü bir paylaşım sayesinde hayatı değişen ve 46 yaşında otizm teşhisi konan Jane McNeice, asıl şoku çocuklarının da otizmli olduğunu öğrendiğinde yaşadı. Üstelik teşhis konduğunda kızı 26, oğlu ise 10 yaşındaydı. Peki nasıl oldu da otizm kendini bu kadar uzun zaman saklayabildi? Kadınlarda otizmi anlamak daha mı zor ve en önemlisi dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#OtizmHepimizin çevresinde vardır "Sen benim bir arkadaşıma o kadar benziyorsun ki... Sanki ikiz gibi!" dediğimiz insanlar. Halbuki onlar ne ikizdir ne de kardeş. Çoğu zaman soyağaçlarında en ufak bir ortaklık bile yoktur. Ama dış görünüşleri neredeyse aynıdır. Bilim insanları bu benzerliğin nedenini araştırdı. Sonuçlar, araştırmayı yapan uzmanları dahi şaşırttı...
#Doppelgänger20 Ocak 2021 tarihli “Evde Sağlıklı Yaşam Ama Nasıl” başlıklı yazımda “düzenli ve yeterli yapılan fiziksel aktivitenin çocuklar ve ergenlerin fiziksel sağlıkları ile birlikte, psikolojik, sosyal ve bilişsel sağlıkları üzerinde de olumlu etkileri olduğunu, bu nedenle çocuk ve gençlerin günlük en az 60 dakika fiziksel aktiviteye katılım alışkanlığının gelişmesi ile sağlıklı yetişkinlik döneminin temelinin oluşacağını” belirtmiştim.
#Spor Ve Akademik BaşarıPandeminin en başından bu yana küresel ölüm oranlarında erkekler kadınların önünde yer alıyor. Peki bunun sebebi ne? Kadınların vücutlarında onları koruyan bir mekanizma mı var? Yoksa başka bir etken mi söz konusu? ABD'de yapılan bir araştırma, bu soruya önemli yanıtlar veriyor...
#COVID-19Artan aşı karşıtlığı toplum sağlığını doğrudan etkiliyor. Özellikle son yıllarda aşıyı reddeden aileler dolayısıyla kızamık vakalarında patlama yaşandı. Aşılama ile sadece birey sağlığı değil toplum sağlığının da korunduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Banu Yazıcı, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
#AşıSosyal medyada 639 bin takipçisi olan Büşra Nur Çalar Söylemez’in bebeği için düzenlediği gösterişli mevlit töreni her kesimde tartışmalara yol açtı. Muhafazakâr kesimde hem “İsraf ve şatafat görüntüsü hoş olmadı” görüşü öne çıktı, hem de eleştirilere karşı “Lüksü başörtülüler icat etmedi” yanıtı geldi. KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, “Asıl mesele sosyolojiktir. Muhafazakârlar yeni orta sınıflar yaratıyor” dedi.
#Büşra Nur Çalar SöylemezEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteLondra Belediye Başkanı Sadıq Khan'ın kadınların vücutlarından utanmalarına yol açabilecek veya kusursuz görünmeleri için baskı oluşturabilecek reklamların toplu taşıma araçlarında yasaklaması kararını destekleyenlerin yanı sıra eleştirenler de oldu.
#LondraDünyanın dört bir yanından 100’ün üzerinde kadın lider, New York’taki opera binasında “Dünya Kadınları Zirvesi” için bir araya gelirken toplantının ilk günü verilen gala yemeğinde onur konuğu olan ve bir konuşma yapan Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, medya ve kadınların özgürlüklere dair tartışmada oynadıkları role değindi. Vuslat Doğan Sabancı, “Gerçek özgürlük bireysel değil kolektif bir haktır” diyerek, ”Kadının bu alanda katkı sağlamaya dönük özel bir rolü var. Davranışlarımızdaki nezaket ve düşüncelerimizdeki sevgiyle sadece sizin ve benim değil herkesin kabulleneceği ve kendini özgür hissedeceği konuşmalara öncülük edebiliriz” ifadesini kullandı.
#Vuslat Doğan Sabancı