İstanbul Kapalıçarşı’da bulunan bir kuyumculuk firması, satışını yaptığı binlerce ürünün kutuları için toplatma çağrısı yaptı. Sağlığa zararlı boyar madde içerdiği belirtilen mücevherat kutusu bulunan kişilerin zaman geçirmeden firma ile temasa geçmeleri gerekiyor.
#Varican Mor Tamar KuyumcusuAlışveriş hayatında haftanın en önemli gelişmesi, Stefanel’in sağlığa zararlı boyar madde içeren tişörtleri geri çağırmasıydı.Giydiğimiz, üzerinde yattığımız, örtündüğümüz, yüzümüzü-vücudumuzu kuruladığımız kumaşlarda kullanılan tek sağlığa zararlı kimyasal madde azo boyarlar değil.
İtalyan tekstil devi STEFANEL'in Nişantaşı'ndaki mağazasında satılan toplam 62 adet t-shirt'ün sağlığa zararlı boya içerdiği veya sağlığa zararlı boya içerme riski olduğu ortaya çıktı. Ancak şirket yetkilileri, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, aynı testlerin İtalya'da da yapıldığını ve orada herhangi bir soruna rastlanmadığını açıkladı.
#StefanelÇin’den ithal edilen 28 bin 180 çift kışlık eldiven için “Geri getirin” ilanı verildi. Alınan numunelerin yapılan testlerinde, söz konusu eldivenlerde sağlığa zararlı boyar madde tespit edildi. İthalatçı firmanın verdiği gazete ilanında söz konusu eldivenleri alanların iade etmeleri istendi. hurriyet.com.tr’ye konuşan firma sahibi “Söz konusu ürünler depomuzda duruyor, tedbir amaçlı o ilan verildi” derken, süreci takip eden İTKİB kaynakları “O eldivenlerin satılmış olma ihtimali” de var.
SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yurt içi gezilerinde çocuklara dağıtılan oyuncakların standartlara uygun olup olmadığı konusunda, “Ülkemizde oyuncaklara ait teknik düzenleme, Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik olup kapsamında yer alan ürünler CE işaretlemesi gerektirmektedir” dedi.
Kokulu silgiler, rengârenk kalemler ve birbirinden ilginç kırtasiye ürünleri… Okul stresini eğlenceye dönüştüren kırtasiye ürünlerinin sahteleri, çocukların sağlığını bozabilecek tehlikeler içeriyor. Peki kırtasiye ürünü alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Veliler satın aldıkları ürünün güvenli olup olmadığını hangi yollarla tespit edebiliyor? Sahte ürünler çocuklarda hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#EğitimTekstil, konfeksiyon, deri ürünleri ve ayakkabılarda sağlığa zararlı azo boyar maddelere ilişkin denetimlerin 2021'den itibaren Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden gerçekleştirilmesine yönelik tebliğin yürürlüğe giriş tarihi 1 Mart 2021'e ertelendi.
#Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol SistemiGünün neredeyse tamamında direkt olarak cilde temas eden iç giyim ürünleri sağlık açısından büyük önem taşıyor. Dış giyim seçerken daha güzel ve hoş görünmek için oldukça titiz davranılırken, iç giyim seçiminde aynı hassasiyet gösterilmiyor. Renk ve model tercihinden önce giyilecek iç çamaşırının sağlık ve hijyen açısından problem yaratmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.
#İç ÇamaşırıAktara giderken yolda iyileşenlerdenim. İyi geliyor bana... Topraktan gelen şifanın bu kadar renkli ve güzel sergilendiği bir yer aktarlarımız. Ayhan Ercan işini çok severek yapan bir aktar. Sosyal medyada reklamları yapılan zayıflama odaklı ve sağlığa zararlı, ciddiyetini kaybetmiş ürünler hakkında hep doğruları söylüyor. Ülkemizin altın değerindeki topraklarında yetişen onlarca sebze, meyve ve bitkileri bilinçli kullanmalıyız... Ayhan Ercan baba mesleğini ve bilgilerini bizimle paylaştı...
#Gülben ErgenTürkiye’ye ithal edilen bazı tekstil ürünleri zehir saçıyor. Kanserojen azo boyar madde ihtiva eden bu ürünleri değil kullanmak, dokunmak bile sağlık açısından risk yaratıyor. Bunun denetimi için dün önemli bir adım atıldı. Güvensiz madde içeren, sağlık açısından büyük risk yaratan ürünler piyasadan toplatılacak, üreticisine ceza verilecek. Ayrıca gazeteye verilecek, TV’de yayımlanacak ilanlarla zararlı boya içeren bu ürünlerin geri çağrılması sağlanacak.
ARTIK, kırtasiye ve tekstil ürünleri sadece büyük perakende zincirlerinden değil, tüm market, bakkal ve kırtasiyecilerden de “kanserojen mi?” endişesine kapılmadan kullanılabilecek. Bunu, belirlenen limitlerin üzerinde azo boyar, fitalat ve alev geciktirici kimyasal içeren kırtasiye ürünlerinin ithalat ve üretiminin yasaklanması sağlayacak.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri sonunda kanserojen azo-boyar (renklendirici) maddeler kullanılmış 77 ürünün toplatılması kararı büyük tartışmalara neden oldu. Çoğu tekstil ve hazır giyim sektöründeki şirketleri temsil eden sivil toplum kuruluşları, “Çin ve Tayvan’dan kanserojen boya içeren ürün ithal eden şirketler açıklansın” çağrısı yaptı. Bu konuda daha önce İHKİB’e yetki verilmişti.
TEMA Mağazacılık, "kumaşında sağlığa zararlı azo boyar maddeye rastlandı" şüphesiyle, LC Waikiki mağazalarında satılmış olan 181 adet erkek şapkasını ilanla geri çağırdı. Tema Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, "Türkiye’de tekstil sektöründe böyle bir geri çağırma ilk kez oluyor. Uzakdoğu’dan gelen şapkaların bazılarından şüphelendik. 31 bin 720 şapka imha edilecek" dedi.