Riskli oyuncak kapıdan dönecek

Güncelleme Tarihi:

Riskli oyuncak kapıdan dönecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2012 00:00

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sağlık için risk oluşturan kırtasiye ve çocuk bakım ürünlerine gümrükte kontrol dönemini başlatıyor.

Haberin Devamı

1 Ocak 2013’ten itibaren tehlikeli kimyasal madde kullanılan oyuncak, kalem, silgi gibi ürünler önce “risk kriterine göre” sıralanacak. Yüksek riskli ürünlerin ülkeye girişi kapıdan engellenecek.

ENTEGRE OLUYOR

Oyuncak ve kırtasiyeye yönelik yapılan denetimlerde birçok sağlığa zararlı madde tespit eden bakanlık, 1 Ocak 2013’te tüketiciye dönük tüm ürünlerde gümrükte takip dönemini başlatıyor. Denetimler başta kırtasiye, oyuncak ve çocuk bakım ürünlerini kapsayacak. Gümrükte başlayacak kontrollerle iç piyasada yapılan denetimler entegre hale gelmiş olacak. Böylece içeriğinde azo boyar madde ve kanserojen içerik tespit edilen tehlikeli ve güvensiz ürünler piyasaya girmeden engellenecek.  Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, güvensiz ürüne sıfır tolerans gösterdiklerini belirterek, 2011 yılında bin 219 firma ve 44 bin 423 ürünün denetlendiğini söyledi. Bu denetimlerde 554 bin 715 liralık idari para cezası kesildiğini kaydeden Bakan Yazıcı, şunları söyledi: “Kasım 2012 itibariyle 447 firma ve 26 bin 610 ürün denetlendi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da okullar açılmadan önce okul kıyafetleri, ayakkabılar ve kırtasiye malzemeleri için piyasa gözetimi ve denetimleri yapıldı. Bu çerçevede 25 binin üzerinde ürün denetledik. Güvensiz olduğundan şüphe duyulan ürünlerin yüzde 24’ünün sağlığa zararlı maddeler içerdiği belirlendi.

Haberin Devamı

Piyasa Gözetimi ve Denetimi kapsamında ithal kırtasiye ürünlerinde, kanserojen özellik gösteren; azo boyar maddeler, fitalatlar ve toksik ağır metallerin analizleri 1 Ocak 2013’den itibaren bakanlığımız laboratuvarlarında yapılmaya başlanacak. ”

Genelge yayınlandı

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız imzasıyla yayınlanan genelgede şu konulara dikkat çekildi: “Numune alınan eşyalar tahlil sonuçlanıncaya kadar eşya yükümlü tarafından muhafaza edilir ve bu süre içinde piyasaya arz edilemez. Laboratuvar tahlil sonuçlarına göre tehlikeli kimyasal maddelerin belirlenen limitleri aştığının tespit edilmesi halinde eşyaya ilişkin tahlil sonucu yükümlüye bildirilir. Söz konusu eşya teslim edilmemişse veya piyasaya arz edilmemek şartıyla bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde yükümlü tarafından mahrece iade veya üçüncü ülkeye transift talebinde bulunabilir. Bu sürede talep olmaması halinde ilgili eşya imha edilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!