Güncelleme Tarihi:
Yarın başlayacak olan ekmeğe poşet uygulamasının tartışmaları sürerken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, halka poşetsiz ekmek satan yerlerden ekmek almayarak protestoda bulunmaları çağrısında bulundu.
TARIM ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, yarından (20 Ağustos) itibaren başlayacak ekmeğe poşet uygulamasında bir erteleme sözkonusu olmadığını tekrarlayarak, halkı poşetsiz ekmek satan yerlerden ekmek almayarak protesto etmeye çağırdı.
Mustafa Taşar, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, ekmeğin naylon değil, Gıda Kodeksi'ne uygun polietilen maddesinden üretilmiş poşetlere konulacağını belirterek, ‘‘Poşetin sağlığa zararlı olmayacağını’’ söyledi. Kamuoyunda, sıcak ekmeğin poşete konulması durumunda ekmeğe yapışarak sağlığa daha zararlı olacağı eleştirilerine ise ‘‘Kimse Gıda Kodeksi'ni açıp okumuyor. Ekmek fırından çıkar çıkmaz değil, belli bir süre soğutulduktan sonra poşetlenecek’’ diye konuştu.
Özellikle Halk Ekmek fabrikalarında ekmeklerin yerlere atıldığını söyleyen Mustafa Taşar, şunları söyledi:
‘‘Ekmeğin poşete konulması konusunda herkes bize yardımcı olmalı. Bugün polietil poşetle başlayan uygulama, ilerde kağıt poşete dönüştürülecek.
Ekmeğin fırın dışına poşet içinde çıkarılıp çıkarılmadığını Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, satış yerlerinde poşet içinde olup olmadığını ise Sağlık Bakanlığı elemanları denetleyecek.
Ambalajın üzerinde ekmeğin ağırlığı, fiyatı, üretim tarihi ve üreten fırının adının bulunması gerekiyor.
NELER GETİRİYOR
Türk Gıda Kodeksi'ne göre, ekmekle temas edecek poşete, üretim sırasındak atılan katkı maddelerinin miktarı, ekmeğin kalitesini değiştirmeyecek ve toksik bir etki yapmayacak düzeyde olmak zorunda. Poşetlerde kullanılacak boyar maddeler, gıda maddelerine geçirgenlik vermeyecek.
KAĞIT ÖNERİSİ
Tarım Bakanı Mustafa Taşar’ın, kısa süre içinde kağıt torba kullanılacağı açıklamasına karşılık uygulamanın Avrupa’da olduğu gibi kağıt ambalaj ile başlaması gerektiği savunuluyor. Ancak fırıncılar, kağıt ambalajın naylon torbaya oranla en az iki misli daha maliyetli olduğunu belirtiyorlar.
Nasıl denetlenecek?
EKMEĞİN fırın dışına poşet içinde çıkarılıp çıkarılmadığını Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, satış yerlerinde poşet içinde olup olmadığını ise Sağlık Bakanlığı elemanları denetleyecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı elemanları tarafından yapılacak denetlemelerde, 24 Temmuz'da, Müsteşar Yardımcısı Şahin Cengiz imzasıyla yayınlanan, gıdaya ilişkin KHK'ya aykırı davranışlarda uygulanacak cezaların hesaplanmasında ve tutanakların tutulmasında dikkat edilecek noktaları içeren genelge dikkate alınacak. Ambalajın üzerinde mutlaka ekmeğin ağırlığının, fiyatının, üretim tarihi ve üreten fırının adının bulunması gereğine dikkati çeken yetkililer, üzerinde üretim tarihi olmayan ekmeklerin alınmaması yönünde vatandaşları uyardı.
Ekmek ihbar hattı
TÜRKİYE'nin önde gelen beş tüketici örgütü, yarın başlayacak olan poşetli ekmek uygulamasının sağlıklı yürütülebilmesi için bir şikayet hattı oluşturdu. Tüketiciler, ekmeği poşete koymayan fırınları 0216-4143452 veya 02126-3498510 numaralı ‘‘Alo poşetli ekmek’’ hattına bildirebilecekler. Bu hatta toplanan şikayetler İl Sağlık Müdürlükleri’ne bildirilerek, uygulamayı dikkate almayan fırınlar hakkında soruşturma açılması sağlanacak.