Güncelleme Tarihi:
Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında Esra Keyfer isimli tüketicinin satın aldığı ayakkabının "tehlikeli kimyasal içermesinden dolayı, ayaklarında tahrişe ve sağlık sorunlarına yol açtığı" iddialarına yönelik haberlerin yer aldığı hatırlatıldı. Söz konusu iddialar üzerine tüketici ile irtibata geçilirken, çeşitli testlerin yapılması için marka, model ve ithalatçı bilgileri belirlenen ayakkabıdan numune alındı.
"Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" çerçevesinde gerçekleştirilen testler sonucunda, ayakkabının uygun değerlerde olduğu sonucuna varıldığının bildirildiği açıklamada, "Diğer taraftan, ayakkabı ayrıca ağır metal, ph, formaldehit, kanserojen ve alerjen dispers boyar madde, krom VI, kalaylı organik bileşikler, DMF, toplam mikroorganizma yükü testlerinden de geçirilmiş ve Bakanlığımıza ulaşan test raporlarının incelenmesi neticesinde söz konusu ayakkabının ülkemizde halihazırda kullanımı kısıtlı olmayan kimyasallar da dahil olmak üzere kimyasal bir risk taşımadığı tespit edilmiştir" ifadesine yer verildi.
19 BİNİ BULUNDU
Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle imhasına karar verilen ancak piyasaya sürüldüğü iddia edilen yaklaşık 33 bin ayakkabıdan 19 bin 460 çifti farklı bir antrepoda bulunmuştu. İmha edilmek üzere sevk edildiği halde, eskileriyle değiştirilerek iç piyasaya sürüldüğü iddia edilen ve tehlikeli kimyasal madde ihtiva eden ayakkabılarla ilgili inceleme ve soruşturma devam ediyor. Bu ürünlerden satın alan veya satışa sunulduğunu gören tüketiciler, bakanlığın "www.tuketici.gov.tr" adresindeki "tüketici şikayetleri" bölümünden veya "ALO 175 Tüketici Şikayet Hattı"ndan şikayette bulunabiliyor.
AYAKKABI ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 10 ŞEY