Yıllarca eğitim aldıkları halde çocuklar neden yabancı dil öğrenmekte zorlanıyor? Ebeveynlere bu konuda 10 altın tavsiyede bulunan Marmara Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hamiloğlu, “Yabancı dil öğrenmek için en iyi zaman ergenlik öncesi” diyor...
#Yabancı DilBursa’da yaşayan İsmail Subaşı’nın (38) beynindeki tümör, Bursa Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilen uyanık kraniotomi (uyanık beyin ameliyatı) tekniği ile bilinci açık şekilde alındı. Subaşı, Türkiye’de sayılı hastanede uygulanan teknik ile sağlığına kavuştu.
#Beyin TümörüBeyin hem şekli hem de özellikleri itibariyle çokça merak edilen bir organ olmuştur. Mucizevi bir organ olan beyin, sinir sisteminin merkezi konumundadır. Vücuttaki diğer organların merkezi kontrollerini sağlayan beynin özelliklerini ve işlevlerini öğrenebilirsiniz. İnsan beyninin nasıl çalıştığını, yüzde kaç çalıştığını, beynin vücuttaki görevlerini, özelliklerini ve işlevlerini detaylarıyla derledik.
#BeyinToplumumuz için çok kıymetli olan günleri yaşıyoruz. Paylaşmanın, ortak duygularda buluşmanın, bir arada olmanın kıymetini anladığımız özel günlerde bir araya gelmek, kuşakların buluşması çok değerli. Aile büyüklerinin genç kuşaklara tecrübelerini aktarması her iki taraf için de hem anlamlı hem de çok yararlı. Çocuğun gelişiminde sosyal öğrenmenin pek çok yararı olduğu anlaşıldı. Asırlardır devam eden geniş aile kültürümüz çocuğun gelişiminde önemli çözümler sunuyor.
#AileKayseri'de annesi Emel Öner'in sevgilisi Harun Sezer tarafından dövülerek öldürüldüğü ileri sürülen 3 yaşındaki Alperen Ekinci cinayetinde yeni detaylar ortaya çıktı. Dosyaya giren raporda Alperen'in genel beden travmasına bağlı kafatası kırığı ile birlikte beyin kanaması ve beyin dokusuna verilen zarar sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Öte yandan sanıklar hakkında kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiyi kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı.
#KAYSERİMevsimlerden en çok etkilenen psikiyatrik hastalığın manik depresiftir. İlkbahar ve sonbahar, bu hastalığın alevlenme dönemidir. "Kişi kolay aşık oluyorsa, içine kapanıp saatlerce düşünüyorsa, dalıp dalıp gidiyorsa kişinin bipolar olduğundan şüphelenmek gerekir" diyen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bipolar bozukluk ve manik depresif rahatsızlıkları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
#BipolarBeynimizin gerçek potansiyelinin çok az bir bölümünü kullandığımızı biliyor muydunuz? İnsan beyni 18 yaşına kadar ana gelişim sürecini tamamlar. Gerçi her daim geliştirmek için potansiyel vardır ama bizim için artık biraz geç olsa da çocuklarımız için yapabileceğimiz çok şey var demektir.
#ÇOCUKÜç aydır yaşadığımız ‘korona süreci’ tüm dünya için bir kriz ve bir sınav oldu. “Bu krizi aşabilecek miyiz, koronavirüsle verdiğimiz sınavda başarılı olabilecek miyiz? Kim kazanacak, kim kaybedecek?” sorularıyla her an kaygı ve endişe içinde yaşadık... Kim kazandı? Kim kaybetti? Neler öğrendik? İşte her sınavın ‘kazananı ve kaybedeni’ vardır ve bunlar aynı kişiler değildir. Ancak her sınavdan sonra herkes bir şeyleri öğrenerek, bazı şeyleri farkederek çıkmışsa eğer, sınavlar işe yarıyor demektir!
#LgsHerkese merhabalar, soru şu: Erkek dilini nasıl çözebilirim Adil Beycim? İnsanlık tarihinin ilk ve temel soruları hangileriydi bilemiyorum ancak geride kalan on yıllık süreçte bana en çok sorulan soru şüphesiz buydu. Bir kadın açısından erkek dilini çözmek oldukça zordur çünkü kadın ve erkek beyin yapılarının çalışma sistemi birbirinden tamamen farklıdır.
#İlişkilerDisleksi, genel tabiri ile öğrenme bozukluğu olarak nitelendirilmektedir. Genel anlamda matematik ve akıl yürütme gibi yeteneklerin sekteye uğradığı disleksi, dahi hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Peki, öğrenme bozukluğu olarak nitelendirilen disleksi nedir ve türleri nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Disleksi NedirDuygu deyip geçmeyin. Çok önemli. Hatta bence hayattaki en önemli şey. Hele benim gibi aklından çok duygularıyla yaşayan biri için... Kim ne derse desin, hayatımızı duygularımız yönetiyor. Ve ifade edemediğimiz her duygu bizde bir hasar bırakıyor. Çocuklarımız için de geçerli bu durum. İşte bu yüzden, uzman pedagog Bahar Atvar’ın geliştirdiği kutu oyunları hem anne-babalar hem de çocuklar için çok faydalı bir araç. Sizi onunla tanıştırmak istedim...
#Bahar AtvarErkek ve kadın beyinleri, temel fonksiyonlar açısından bir hayli benzer olsa da bilim dünyasındaki yaygın teoriler, erkek beyninin daha çok analiz ve keşfe yönelik “sistematik” bir yol izlediğini; karşısındakinin ruh halini erkeklerden çok daha kolay anlayabilen kadın beyninin ise “empatik” bir karakteri olduğunu gösteriyor.
#BeyinTravma ruhsal olarak kaldıramayacağımız bir duyguya maruz kalmaktır. Dayanabileceğimizin üstünde bir acıya maruz kaldığımızda bedensel tepkimiz bayılma olurken ruhsal tepkimiz donmadır. Psikolog Gülcem Yıldırım travma ve iyileşmesi hakkında bilgiler verdi.
#TravmaZihin tıpkı bir buzdağı gibi iki bölümden oluşur. Buzdağının suyun üstündeki bölümüne benzeyen haline bilinç hali, günlük karar verme süreçlerinde ve akılcı düşünce yoluyla ne yapacağımızı keşfetmemize yardım eder. Bilinçaltı öğrenilmiş davranışların refleks olarak tekrar edilmesinde de rol oynar. Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, bilinçaltını kontrol edebilmenin mümkün olduğunu söylüyor.
#Beynin BölümleriTaciz ve fiziksel şiddet iddiaları, ardından adli soruşturmaya konu olan silah kullanımı... Ünlü futbolcu Arda Turan’ın içine düştüğü durumu, bunun kişisel ve toplumsal sebeplerini ve kendine çekidüzen vermezse başına gelebilecek muhtemel sonuçları uzmanlara sorduk.
#Arda TuranDisleksi, çok küçük yaşlardan itibaren kendisini gösteren bir bozukluktur. Öğrenme bozukluğu olarak da bilinen Disleksi, özellikle okula yeni başlayan çocuklarda okuma, yazma ve matematiksel işlemleri kavramada zorluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bazen zeka seviyesi yüksek çocuklarda da görülebilen bu durum, özel yeteneklerin ortaya çıkmasına da olanak tanıyabilir. Peki, Disleksi nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, konu hakkında bilinmesi gerekenler
#Disleksiİçinde bulunduğumuz dijital çağda inovasyon giderek daha çok önem kazanıyor. Firmalar, bu alana yaptıkları yatırımları arttırıyor. Peki firmalar inovasyon için geliştirdikleri yöntemlerden yeterli verim alıyorlar mı? ArtBizTech, işin içine sanatı da katarak firmalara bu konuda yardımcı oluyor.
#İnovasyonBir yandan robotlar, yapay zekâlar, üç boyutlu yazıcılar diğer yandan devasa bilgi yığınlarının veri analizleri ile ayıklanıp düzenlenmesi ve verilerin bulutta saklanması… Dijital çağ, günümüz ve geleceğimize ait değerleri, şaşırtıcı ölçüde şekillendiriyor ve dönüştürüyor.
#BulutBeynin yapısı hakkında birçok şey bildiğimizi düşünsek de, hala bilmediğimiz birçok şey var. Bilim, bu gizemli dünyanın kapılarını zorlasa da, aslında hala tam olarak açabilmiş değil... Ancak yapılan araştırmalar, her geçen gün bize beynimizle ilgili daha yeni ve çarpıcı bilgiler veriyor. Ve insanların da bu bilgiler ışığında beyinlerini doğru yönlendirmeleri gerekiyor. İşte bilimin aydınlattığı konulardan bir tanesi de beynin sol ve sağ kısmı arasındaki farklılık! Sol beyin, daha çok kelimelerle ve sayılarla ilgileniyor. Soğuk, keskin, köşeli ve mesafeli kuralları var. Oysa sağ beyin, bunun tam tersi şeylerle ilgileniyor: Hayaller, duygular, sezgiler... Elbette bu ikisini birbirinden bağımsız düşünmek imkansız. Ancak biz insanlar daha çok beynimizin sol tarafını çalıştırma eğilimindeyiz ve bu da; duygularımızı, sezgilerimizi ve hayallerimizi öldürdüğümüz anlamına geliyor. Çünkü sağ beyin ancak; müzikle, hayalle, kitap okumakla, resim çizmekle; görsel ve sanatsal konularla gelişiyor. Peki beynimizin sağ tarafını neden geliştirmeliyiz? İşte sizi bu konuda ikna edecek 6 çok geçerli neden.
#Sağ BeyinYarıyıl tatili geldi çattı. 20 Ocak 2017 günü ilk ve ortaöğretimdeki milyonlarca öğrenci karnesini alarak sömestr tatiline başladı. Ancak anne ve babalar, çocuklarının karneleri için ne yapmayı düşünüyorlar? Onlara, iyi notlar için ödül, kötü notlar için ceza vermeliler mi? Karnelere nasıl yaklaşılmalı? Tatil nasıl değerlendirilmeli? İkinci döneme ve sınavlara nasıl hazırlanılmalı? İşte bu sorular ve yanıtları üzerinde söyleşelim; öğretmenler, veliler, öğrenciler... Herkes kendine bir pay çıkarabilir.
#Öğrenci