Disleksi nedir? Disleksi hastalık mıdır?

Güncelleme Tarihi:

Disleksi nedir Disleksi hastalık mıdır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2019 16:02

Disleksi, genel tabiri ile öğrenme bozukluğu olarak nitelendirilmektedir. Genel anlamda matematik ve akıl yürütme gibi yeteneklerin sekteye uğradığı disleksi, dahi hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Peki, öğrenme bozukluğu olarak nitelendirilen disleksi nedir ve türleri nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Disleksi, doğuştan gelmekte ve gelişimsel olarak ikiye ayrılmaktadır. Doğum öncesinde ve doğum sonrasında kendisini gösterebilmektedir.Doğum öncesi disleksiye, yetersiz ve dengesiz beslenme, gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar ve bilinçsiz ilaç kullanımı etken olabilir. İşte, disleksi hakkında merak edilen bazı bilgiler

DİSLEKSİ NEDİR?

Okuma,konuşma,dinleme,yazma,akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılması ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren ve dahi hastalığı olarak da anılan 'disleksi', bir öğrenme bozukluğudur.

Disleksi günümüzde özellikle sol ve arka beyinde meydana gelen bir fonksiyon bozukluğu olarak da bilinmektedir.Normal beyinlerin sağ yarım küresinin sol yarım küresine göre daha küçüktür. Bu durum disleksililerde daha farklıdır.Sağ beyin yarımküresinin, sol beyin yarımküresine eşit yada sol beyin yarımküresinin daha küçük olduğu belirlenmiştir.

Disleksi erkek çocuklarda kız çocuklarına nazaran 4 kat daha fazla görülüyor. Türkiye’de bu tür çocuklar genellikle hiperaktif (dikkat dağınıklığı olan) çocuklarla karıştırılıyor.

Haberin Devamı

DİSLEKSİ TÜRLERİ NELERDİR?

Disleksi doğuştan gelen gelişimsel ve travmaya bağlı disleksi olarak ikiye ayrılır. Doğuştan gelen disleksi doğum öncesi ,doğum sırasında ve doğum sonrası komplikasyonlara bağlı olarak üçe ayrılır.

Doğum öncesi disleksiye, yetersiz ve dengesiz beslenme, gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar ve bilinçsiz ilaç kullanımı etken olabilir.Uzun ve zor doğum plesenta anomalileri doğum sırasında oluşan disleksiye ,doğumdan sonra bebeğin nefes almasındaki gecikme ve geçirdiği ateşli hastalıklar da doğum sonrası oluşan disleksi sebeplerindendir. Kalıtsal etmenlere bağlı olarak da disleksi ortaya çıkabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!