Uzak Doğu'nun şifa dolu bitkisi safran, antik çağlarda ağrıyı, sindirim sorunlarını ve hatta yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılmaktaydı. Günümüzün en pahalı baharatlarından biri olan safranın faydalarını Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım anlattı.
#SafranSafranın nasıl elde edildiği ve safranın faydaları, bitkilerle ilgilenenlerin merak ettiği konuların başında geliyor. Gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan safran bitkisi ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilme özelliğine sahip. Ana vatanı Güneybatı Asya olan safran baharatı keskin bir tadı ve iyodoform ya da saman benzeri bir kokusu ile akıllara geliyor. Güçlü ve doğrudan güneş ışığını ne kadar severse safran bitkisi gölgede kalmaktan da o kadar hoşlanmıyor. İşte, safranın kullanım alanları ve faydaları.
#Safran Nerede KullanıkırAğırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen safran, farklı özellikleriyle gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılabiliyor. Safranın en büyük özelliği hücre yenileyici olması. Dünyada da safran mutluluk iksiri olarak bilinir. Peki, safran nedir? Safran nerede yetişir? İşte safran bitkisinin faydaları…
#Safran NedirAna vatanı Güneybatı Asya olan safran, genellikle renklendirici ve tat verici olarak kullanılıyor. Keskin ve acımsı bir tada sahip olan safran, parfümeri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında şifa verici bitki olarak tüketilir. Peki, safranın diğer faydaları neler?
#Safran NedirEski metinlerde ''sarığ'' şeklinde geçen sarı, eski Türkçe bir sözcüktür. Sarığ kelimesinin sözlük anlamı kükürt rengidir. Bu sözcükten türetilmiş olan sararıp solmak ve sapsarı kelimeleri günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Sarı kelimesi yüz için kullanıldığında solgun manasına gelir. Sarı ile eş anlamlı olan sözcükler şunlardır: 1- Zerd 2- Samani 3- Asfer 4- Limoni 5- Zerrin. Sarı rengin anlamı nedir? Sarı renk psikolojik olarak ne anlam ifade eder tüm detayları ile derledik.
#Sarı Rengin AnlamıBouillabaisse, Marsilya bölgesine özel balık güvecine verilen isimdir. Bouillabaisse, pırasa, soğan, domates, kereviz, patates gibi sebzeler et suyu ile birlikte haşlanır ve balıkla birlikte servis edilir. Et suyu geleneksel olarak rouille, zeytinyağı, sarımsak, safran ve kırmızı biberden yapılmış bir mayonez ile ızgara ekmek dilimleri üzerinde sunulur. İşte, Bouillabaisse nedir, malzemeleri nelerdir? İşte, o detaylar
#BouillabaisseÜlkemin en sevdiğim yemeklerinden biri, geçmişi 16’ncı yüzyıla uzanan gnocchi... En klasiği patates, un ve yumurtayla yapılanı ama malzemeler bölgeden bölgeye değişebiliyor. Hatta kimi yerlerde farklı isimlerle anılıyor. Örneğin, Toskana’da adına ‘gnudi’ deniyor, pişmiş ıspanak ve bolca ricotta peyniriyle yapılıyor. Sicilya’daysa ‘artakalan pirinçleri değerlendirme’ yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Size gnocchi çeşitlerini anlatacağım ve domates soslusunun tarifini vereceğim.
#GnocchiHer projesini hayranlıkla izlediğimiz; ‘Arabesk’, ‘Muhsin Bey’ ve ‘Eşkıya’ gibi onlarca işiyle hafızalarımıza kazınan usta oyuncu Uğur Yücel’le gösterime giren yeni filmi ‘Zoraki Misafir’ için buluştuk. Vertigoyla değişen hayatını, oyunculuğu ve ilişkileri konuştuk. Belki de ilk defa kendisi hakkında bu kadar açık ve cesurdu: “Mesleğimden uzak bir hayatım var. Sete gittiğimde, sahneye çıktığımda işimi yapar, sonra hayatıma dönerim. İş benim için zorunluluktur. İşimi yaparım ama haz duymam. Hayat öyle değil.”
#Uğur YücelKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıYağ yakıcı etkileri ile dikkat çeken İsveç şurubunun içinde yer alan elma sirkesi ile birlikte mür otu, ravent otu, safran, aloe vera ve az miktarda sinameki olmak üzere farklı bazı bitki özleri bulunur. Bunların hepsinin bir araya gelmesi ile elde edilen İsveç şurubu, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine sağlar. İsveç Şurubu nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İsveç Şurubu Nedir?Safranbolu ilçesinde adını veren “Safran” çok uzun yıllardan beri çiçek tepecikleri, baharat ve gıda boyası olarak kullanımı söz konusu olan soğanlı bir bitkidir. Sizin için Safran çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Safran çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği şeklinde en fazla merak edilen konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik.
# Safran ÇiçeğiAspir çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Aspir çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği nasıl olur? Aspir çiçeği nerelerde yetişir ve ne gibi özellikleri vardır? Tüm soruların cevabını sizler için derledik.
#Aspir ÇiçeğiÜlkemizde ekimi yapılan çok sayıda bitki bulunmaktadır. Bu bitkiler sağladığı faydalar sayesinde uzun yıllar popüler olmayı başarmışlardır. Sizler için Safran tohumu nasıl ve zaman ekilir? Safran tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Doğal gıdalarla beslenme ve doğanın nimetlerinden yararlanma eğilimi son dönemlerde giderek artmaktadır. Mantarın pek çok faydası vardır. Fakat bilinçli tüketilmesi gerekir. Mantarlar hakkında bilgi sahibi olmayanlar zehirlenmelerle karşılaşabilirler. Pek çok çeşidi vardır. Bunlardan bir tanesi de Çaşır mantarıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çaşır Mantarı NedirMetin Köse’nin beşinci kitabı ‘Aç Kapıyı Ben Geldim’, mübadeleyle Safranbolu’dan göç etmek zorunda kalan insanları ve onların geride bıraktıklarını konu ediyor. Kentin insan, insanın da kent üzerindeki etkisini ince ince işleyen romanda Safranbolu adeta ete kemiğe bürünüyor. Okuru geçmişle günümüz arasında bir yolculuğa çıkaran yazar Köse’yle bir araya geldik.
#Aç Kapıyı Ben GeldimBir hafta sonu kaçamağına Gaziantep’in tüm güzelliklerini sığdırmak isteyenler için sıkıştırılmış bir rehber hazırladım. Kentin en iyi lezzet durakları neler, nerede ne alınır, neleri görmeli? En iyi küşleme, nohut dürüm, ciğer kebap nerede? İşte Antep’in tadını damağınızda bırakacak adresler...
#GaziantepToplumsal cinsiyet eşitliği dersinin üniversitelerde zorunlu ders olarak müfredata girmesi bekleniyor. Bunun ilk adımı da 7 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da katılacağı Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı’nda atılacak. Alınan kararlar YÖK Genel Kurulu’na götürülecek, burada da onaylanırsa yürürlüğe girecek. Buna göre fakülte, yüksekokul ve enstitü öğrencileri ‘cinsiyet eşitliği’ dersini almadan mezun olamayacak.
#DersAntalya'nın Kemer İlçesi’nde, Beydağları Sahil Milli Parkı’nda yer alan Kesme Boğazı’nda yapımı planlanan HES projesine bakanlıktan onay çıktı. ÇED dosyası için 24 Temmuz’da halk katılım toplantısı yapılacak olan HES’in yapımı halinde, bölgede Kemer orkidesi ve safranı gibi nadir bulunan 32’si endemik (çok ender bulunan bitki türü) 111 bitki türünün yok olacağı uyarısında bulunuluyor.
Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunu Anıl Anaç (26), yemeğin kokusunu takip edip İspanya’ya gitti. Bask şehri San Sebastian’da 3 Michelin yıldızlı bir restoranda staj yaptı. Anaç, Bask bölgesinin yemek, tapas bar, elma şarabı (sidra) kültürünü anlattı.