Güncelleme Tarihi:
Safran yetiştiriciliği birçok kişinin yaptığı bir iştir. Safranın sağladığı yararların fazla olması ve insanların bu ürüne olan ilgisi safran yetiştiriciliğinin artmasına yol açmıştır. Safranın 10 gramı bile oldukça pahalıdır. Bu yüzden birçok kişinin aradığı ve kullanmak için can attığı ürünlerden birisi olmuştur.
Safran Tohumu Nedir?
Safran tohumu, safran bitkisinin yetişmesine yarayan bir tohumdur. Safran bitkisi, gıda ve baharat sektöründe kullanılan oldukça yararlı bir bitkidir. Ülkemizde, Safranbolu civarında yaygın olarak yetiştirilen Safran, yurt dışında ise İspanya, İran ve İtalya bölgelerinde yetişme alanı olan bir üründür. Ayrıca safranın çok az bir miktarı bile oldukça pahalıdır. Bunun nedeni ise safran elde etmek için oldukça çok ürün gerekli olmasıdır.
Safranın sağladığı çok sayıda yarar vardır. Özellikle kanser hastaları için eşsiz bir üründür. Bunun yanında cildi güzelleştiren ve gençleştiren bir ürün olduğu bilinmektedir. Bu faydalarından dolayı safran tohumuna olan ilgi gün geçtikçe çoğalmaktadır.
Safran Tohumu Nasıl Olur?
Safran tohumu, soğan şeklinde olan ve ekildikten sonra çimlenen bir tohumdur. Bu tohumun ekilmesi sonucunda safran bitkisini elde edebilirsiniz.
Safran Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Safran tohumunu, ziraai işler yapan fide ve tohum satan yerlerden temin edebilirsiniz. Bu yerler dışında ise birçok internet sitesi safran tohumu satışı yapmaktadır. Bu sayede safran tohumuna daha hızlı olarak ulaşabilirsiniz. Safran tohumu almak isteyenler bu tohuma birçok noktadan rahatça ulaşabilir.
Safran Tohumu Nasıl Ekilir?
Safran tohumu ekilecek olan toprağın düzgün olması gerekmektedir. Bunun için çeşitli araçlar ile toprağı uygun hale getirebilirsiniz. Bu işlemlerin ardından açılan toprağa safran tohumlarını dikebilirsiniz. Aralıklı dizmeye özen gösterin. Safran tohumlarını toprak altına yaklaşık olarak 10 cm derinlikte dikmelisiniz. İyi bir bakım ile çok kaliteli safranlar yetiştirebilirsiniz.
Safran Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Safran tohumunu ekmek için en uygun zaman Ağustos ve Eylül aylarıdır. Ağustosun ortasından başlayarak Eylül ortasına kadar safran tohumu ekimi yapabilirsiniz.
Safran Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Safran tohumları ekildikten yaklaşık olarak 1 ay sonrasında çimlenmeye ve çiçeklenmeye başlar. Tabi bunun için doğru bir şekilde Ekim yaptığınıza emin olmalısınız. Ekimden sonra sulama ve bakım safran için oldukça önemlidir.
Safran Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Safran bitkisi yetişmeden önce dikkatli bir bakım ister. Toprağı çok aşırı sulu yapmadan ve toprağı kurutmadan normal bir sulama yapılmalıdır. Bunun için toprak elle kontrol edilebilir. Kurumuş olan toprağı sulama ile canlandırabilirsiniz. Toprak nemli ise sulamayı başka bir zamana bırakabilirsiniz.
Bitkiler için doğru sulama oldukça önem arz eden bir durumdur. Yanlış sulama sonucunda birçok bitki daha yetişmeden yok olup gider. Bu yüzden sulama yapılırken dikkatli olmakta fayda vardır. Safran tohumu da ekildiği günden itibaren dikkatli bir sulama ister. Toprak kontrol edilmeden kesinlikle sulama yapılmamalıdır.
Safran Tohumu Nasıl Saklanır?
Safran tohumunu bozmamak için kapalı kutularda saklayabilirsiniz. Aşırı nemli veya havası yerler açık bırakılan safran tohumlarını bozabilir. Bunun için uygun koşullara sahip yerlerde safran tohumunu güven içerisinde bırakabilirsiniz.
Kaliteli ve kullanışlı safranlar yetiştirmek için tohumları iyi şartlar altında saklamaya dikkat edin. Bozuk tohumlar ekilirse safran bitkisinin çıkmama durumu olabilir. Bu durumda emeğiniz boşa gider.