İranlı yazar Gulam Hüseyin Sâedi, kısa romanı ‘Top’ta, 1906 İran Meşrutiyeti sonrası Azerbaycan’ında bir askeri harekât üzerine başlayan isyanı ve bunun bölge halklarına yaptığı etkileri anlatıyor. Siyasi meselelerin ve bireysel dramların ironik dille sergilendiği, özellikle anlatımıyla keyif veren bir roman.
#Gulam Hüseyin SaediAyfer Tunç ve Murat Gülsoy, 2013’ten bu yana ‘Diyaloglar’ adıyla gerçekleştirdikleri ve edebiyatseverler tarafından yoğun ilgi gören etkinliklerde yazarlar ve eserler hakkında konuşuyordu. Bu konuşmaların kâğıda dökülmüş hali olan kitap şimdi, edebiyat refleksiyle tasarlanmış bir dünya olarak karşımızda...
#Ayfer TunçUsta şair Hilmi Yavuz’un ‘Behçet Hoca’sı hem konu edindiği Behçet Necatigil’in şiiri hakkında önemli çözümlemeleri, yargıları, hem de Yavuz’un birinci elden tanıklıklıklarını içeriyor. Ölümünün 40’ıncı yılında anılan Necatigil’in arkadaşlarını övmek ya da hicvetmek için yazdığı kasideler ise ‘Dost Meclislerinde Kasideler’de bir araya getirildi.
#Behçet HocaKimi Anadolu’nun 100 yılı aşkın süredir barındırdığı gizli tarihi zenginliklere, kimisi de Ruanda’dan yağmurun hiç yağmadığı Somali’ye kadar dünyanın keşfedilmeyi bekleyen yerlerine ışık tutuyor... Uzak diyarlara gitmeyi hayal edebileceğiniz, yakın zamanda raflarda yerini alan seyahat kitaplarını derledik.
#Seyahat KitaplarıÖZEL üniversiteler, vakıf üniversiteleri her öğretim yılında ücretlerine enflasyon oranı üzerinde zamlar yapıyorlar. Örneğin, geçen yıl 36 bin 200 TL olan yıllık bedel, 2019-2020 ders yılı için 43 bin 600 TL oldu. Yaklaşık yüzde 20 artış, yüzde 50-75 burslu öğrenciler için bile aşırı yük anlamına geliyor.
#Yazarlarİran modern edebiyatının önemli isimlerinden Gulam Hüseyin Sâedi, ‘Bayel Ağıtçıları’nda okuyucuyu, biraz hayali biraz gerçek, yoksul bir Şii köyü olan Bayel’e götürüyor. Kendi içinde bütünlüğe sahip sekiz farklı hikâye barındıran farklı bir roman bu...
#İranBazı kitaplar vardır; kesintisiz, uzun yaz günlerine, tatil molasının sakin akan saatlerine saklar kendini. Bazı okurlar vardır; kendisini heyecanlandıran kitapları okumak için ‘özgür günler’i iple çeker. Edebiyat, sinema ve müzik dünyasından 10 isme, tatil günlerinde baş başa kalmamızı önerdikleri kitapları sorduk.
#KitapsanatEdebiyatımızda son dönemin en önemli öykücülerinden, sinemamızda seslendirme sanatının en önde gelen temsilcilerinden, ülkemizde kültür sanat programcılığında akla gelen ilk isimlerden biriyle, şimdilerde şahane bir programla radyocu ve daha pek çok alanda ürün veren hakiki bir sanatçıyla, Yekta Kopan ile yaptığımız bu nefis röportaj, siz üniversiteli dostlar için Hürriyet Kampüs sayfalarında.
#Yekta KopanVarlıklı bir ailenin iyi eğitimli kızı. Okumayı seviyor, edebiyata meraklı, kendi de blogunda yazıyor. Üç yıl önce kısmen şanssızlık eseri, kısmen mecburiyetten karanlık bir iş seçti kendine: Eskort kızlık. Ama o müşterilerini sanal ilan sitelerinde buluyor, randevularını telefonla değil, e-postayla veriyor. O bir dijikız.
#HOPFKültür-sanat çevrelerinin gündeminde şair Nilgün Marmara’nın ölümü var. İntihar ettiği biliniyordu. Şair Lale Müldür arkadaşının öldürüldüğünü iddia etti. Dönem siyasetine uygun olarak da kayınpeder General’e dikkat çekti! Yani bu ölümde “Ergenekon-Balyoz parmağı” vardı! Peki, işin aslı ne? Gelin size bu ölümün buluşturduğu manik-depresif şair kadınların hikâyesini yazayım...
Bülent Parlak, genç bir şair. İzdiham adını verdiği ve ciddi edebiyat metinlerinin yanısıra, zaman zaman mizaha da yer verdiği bir internet sitesi var. İşte o sitede, bundan birkaç hafta önce ünlü şair Charles Bukowski’nin, Necmettin Erbakan’a yazdığını iddia ettiği, kendi kaleminden çıkma akrostiş bir şiir yayınladı. Aziz Üstel, gerçek sandığı şiiri aynen köşesine taşıdı. Erbakan taraftarları arayıp, “Numan Kurtulmuş taraftarları mı bunu yaptırıyor” diye çıkıştı. Bütün bunlar olurken o kıs kıs gülüyordu: “Amacım, edebiyatı kimsenin ciddiye almadığı bir devirde, bu durumla dalga geçmek”