Valizinizde bu kitaplara yer açın

Güncelleme Tarihi:

Valizinizde bu kitaplara yer açın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2017 13:24

Bazı kitaplar vardır; kesintisiz, uzun yaz günlerine, tatil molasının sakin akan saatlerine saklar kendini. Bazı okurlar vardır; kendisini heyecanlandıran kitapları okumak için ‘özgür günler’i iple çeker. Edebiyat, sinema ve müzik dünyasından 10 isme, tatil günlerinde baş başa kalmamızı önerdikleri kitapları sorduk.

Haberin Devamı

CEYL’AN ERTEM, müzisyen
Sâdık Hidayet - Seçme Eserler, Ayrıntı
Özellikle içindeki ‘insan ile hayvan’ başlıklı yazısı büyük bir dikkatle okunmalı. Şimdiye dek harekete geçmemişseniz bile, okuduktan sonra karıncayı incitmeye çekinecek, hayvanların ayaklar altına alınmış haklarını aramaya başlayacaksınız.
Azrail’i Beklerken - Marjane Satrapi,Mürekkep Basın Yayın
Satrapi’nin tüm kitaplarını çok sevsem de sanırım bir müzisyen kalbiyle bu kitabını ayrı bir yerde tutuyorum. Çünkü Satrapi bu öyküsünde, müzisyen olan büyük amcası Nasır Ali Bey’in, eşinin bir sinirle enstrümanını kırması ardından girdiği depresyona yenik düşerek ölümü beklemesini harika bir dille anlatıyor.
Oteller Kenti - Edip Cansever, Adam Yayınları
Her zaman yanıma bir Cansever kitabı alırım. Yine bir müzisyen/şarkıcı olarak tüm yıl uzun turneler sebebiyle otel odalarında kaldıktan sonra, tatilde de ‘Oteller Kenti’ni okuyarak “Ah evet, ben de aynı böyle hissediyordum” diyeceğim için, bu yaz ‘Oteller Kenti’ni tercih ettim. Kitabı ezbere bilsem de Edip Cansever’siz adım atılmaz, öyle değil mi?

Haberin Devamı

HAKAN GÜNDAY, yazar
Hangi kitap sadece yazın okunur bilmiyorum ama yaz-kış okunacak birkaç kitap biliyorum:
Müptezeller - Emrah
Serbes, İletişim
Kan ve Gül - Alper Canıgüz, April
Biz Boğulanlar - Cartsen Jensen, Dedalus

SERRA YILMAZ, oyuncu
Gece - Bilge Karasu, Metis
Bilge bu romanı 12 Eylül‘den sonra yazmıştı ama bence çok güncel, okuyun, daha sonra tekrar okuyun. Hatta tüm Karasu kitaplarını bir daha okuyun.
Öteki Düşler - Yiğit Bener, Can
Yaşamak aynı zamanda kaybetmek demek. Kayıplarla baş etmek ise hayatta en zor şey. Yiğit Bener kayıplara merhem olabilecek öyküler anlattığı için okuyun derim.
Mathias Enard - Hırsızlar Sokağı, Can
Mathias Enard güzel yazıyor (çevirisinin de aynı tadı vereceğini umut ediyorum), bunun yanı sıra Doğu’ya da Batı’ya da aynı mesafede duruyor.

ZÜLFÜ LİVANELİ, müzisyen-yazar
Yaşar Kemal, Sabahattin Ali ve Sait Faik... Bu yazarların herhangi bir kitabı mutlaka okunmalı.

SILA, müzisyen
Sahiden Hikâye - Kemal Varol, İletişim
Acıklı değil acılı. Defaatle tüylerim diken diken çevirdim sayfaları. Ben onun kalemini, kalbini, derinini çok başka seviyorum. Yakın bir yerden. Tavsiyem olsun.
Yalnız Kaldınız, Peyami Bey - Hamdi Koç, Can
Yine çok sevdiğim, yine yanıltmayan çarpıcı Hamdi Koç romanlarından. Kimsenin söyleyemeyeceği kadar cesur, sırsız ve üstüne üstüne. Şiddetle öneriyorum.
Gidiyorum, Bu - Ah Muhsin Ünlü, Sel
Çok sevdiğim bir arkadaşımın önerisiyle okuyup rüyasına daldığım şiirler. Dünyası olan. Endişesizliğine vuruldum en çok. Yaza biraz yaprak, biraz yağmur. Meraklısına.

Haberin Devamı

HARUN TEKİN, müzisyen
2001: Eski Türkiye’nin Son Yılı - Mirgün Cabas, Can
“Buraya nerden geldik?” sorusuna kapsamlı bir cevap. Okuyana hem hüzün hem umut veren bir hafıza yoklaması.
Amat - İhsan Oktay Anar, İletişim
Dilimizin ve zihnimizin imkânlarını güzellikle zorlayan bir ustanın birbirinden güzel romanlarından biri.
Yalan Yıllar - Can Kozanoğlu, Can
Bol kahkaha; bol hüzün; hakiki değilmiş gibi görünen aşırı hakiki hikâyeler ve son derece mahir bir anlatıcı.

ALPER CANIGÜZ, yazar
Mavi Liste - Wolfgang Schorlau, İletişim
Siyasi polisiyenin nadide ve taze bir örneği. Hulki Demirel’in mükemmel çevirisiyle. Tatiller ekseriyetle reklamlarda dile getirildiği kadar heyecan verici olmaz malum, o eksiği kapatmak için birebir.
Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü - Etgar Keret, Siren
Son yıllarda en sevdiğim yazar; ki malumunuz, son yıllarda ülkemizde herhangi bir şeyi sevmek epey zor. Kara komedi düşkünü tatilciyi pişman etmeyecek, harikulade öykülerle dolu bir kitap.
Venedik’te Ölüm - Thomas Mann, Can
“Ben klasiklerden vazgeçmem” diyen tatilci için, tatile bakış açısını kökünden değiştirecek bir eser. Venedik’e değil de ancak Ege ve Akdeniz kıyılarına gitme imkânı bulabilmiş olanlar için de eşsiz bir teselli.

Haberin Devamı

ÜMİT ÜNAL, sinemacı
Yaz kitabı deyince gözde canlanan ‘kolay okunan’, ‘tatil okuması’ tanımlarına ne kadar uyuyorlar bilmem ama benim önümüzdeki günlerde okumayı planladığım kitaplar şunlar, size de tavsiye ederim:
Kul - Seray Şahiner, Can
Dokunmadan - Nermin Yıldırım, Hep Kitap
Gerçek Hayat - Oylum Yılmaz, İletişim
Bir tane daha ekleyeyim:
Körburun - Hikmet Hükümenoğlu, Can

SERAY ŞAHİNER, yazar
Dokuz Anahtarlı Kırk Oda - Murathan Mungan, Metis
‘Kırk Oda’ kitabında ayakkabı Külkedisi’nin ayağına olmuyordu. ‘Dokuz Anahtarlı Kırk Oda’da ise, prensesi öpen adam uyanıyor ve diyor ki: “Onun uyanması gerekirken ben uyandım.” Neredeyse 20 yıl arayla bu iki cümleyi aynı kırılma hissiyle okudum. Murathan Mungan bir kez daha, kodlanarak büyüdüğümüz masalların çıkış kapılarını açıyor.
Sakın Oraya Gitme - Yekta Kopan, Can
İçinde bulunduğumuz baskı ortamına da geçmişten gelen toplumsal - bireysel travmalara da ayna tutan, flu zeminde başlayıp buzlu camı kırar gibi devam eden öyküler... Objektifin netlik ayarını bir kez daha yapmak için okumakta fayda var.
Yeşilçam Dedikleri Türkiye - Vedat Türkali, Ayrıntı
Geçen yaz kaybettiğimiz ustanın, ders kitabı niteliğindeki eseri. Kitabın anlattığı dönemin, siyasal ve sanatsal atmosferine, bu ikisinin birbirini nasıl etkilediğine dair incelikli bir anlatı. Romanla bir döneme tanıklık ederken; Türkali’nin mizah duygusu, anlattığı karakterler için olduğu kadar, okuyan için de şifalı olacaktır.

Haberin Devamı

GÖRKEM YELTAN (yazar, oyuncu, yönetmen) ÇOCUKLAR İÇİN ÖNERİYOR:
Sevgili Hürriyet Kitap Sanat okurları, ‘yaz kitapları dosyası’ için yeni çıkanlardan önermek istediğim birinci kitap: ‘Komiser Gordon İlk Dava’. Ulf Nilsson’un yazdığı, Gitte Spee’nin resimlediği ve Ali Arda’nın çevirdiği bu kitabı başıma gelen komik isimli bir hastalık nedeniyle ayağım kesilip dikilirken okudum ben. İlk kez bir hasta, ameliyat masasında kitap okuduğu için tüm hastanenin dikkatini çeken bu kitap beni çok eğlendirdi. Hangi masada olduğumu da sık sık unuttum. Düşünün artık bu kitap nasıl da okunması gereken bir kitap, insana gerçek dünyayı unutturuyor... Odaya çıkar çıkmaz ‘Komiser Gordon Son Dava’yı okumaya başladım bile.
İkinci önerim için sıkı durun: Yalvaç Ural’ın ‘Mavi Eşek ile Aylak Aslan/Öyküsünü Arayan Hayvanlar’ isimli, YKY etiketli kitabı. Erdoğan Oğultekin’in çizimleriyle okuyacağınız bu kitapta da Yalvaç Ural’ın her kitabından aldığınız keyfi alacağınızın garantisini veririm.
Son olarak Coralie Saudo’nun Uçanbalık etiketiyle yayımlanan ‘Babam Uyumak Bilmiyor’ isimli harika kitabından söz etmek isterim. Bu kitabı yıllar önce Radikal Kitap okurlarına tavsiye etmiştim. Şirin Etik tarafından dilimize kazandırılması çok hoşuma gitti.
Bu yıl benim için pek çok yeni ve güzel kitabın yılıydı. Uzun bir liste, sevdiğim yazarlar ve ağzımı şaşkınlıktan beş karış açık bırakan pek çok yaratıcının yılı oldu. Yeni olmayan ama benim için hep yepyeni, olmazsa olmaz ve asla değişmeyen kitaplarımdan bahsetmeden geçemem. Bana kalırsa onlarla herkes tanışmalı: ‘Asteriks’, ‘Pıtırcık’, ‘Küçük Kara Balık’, ‘Küçük Prens’, ‘Ağaca Tüneyen Baron’. Bu beş adı da ekleyiverin listenize, pişman olmazsınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!