İzmir'de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda Selanik’ten İzmir’e göç eden Fahrettin-Hüsnü kardeşlerin 1913 yılında kurduğu Yavuz Kitabevi, bu yıl 110’uncu yaşını kutluyor. Soyadı Kanunu ile bizzat Atatürk tarafından ‘Kitapçı’ soyadı verilen ailenin mirasını ikinci kuşak olarak bugüne kadar getiren Ragıp (80) ve Birgül (85) Kitapçı kardeşler, babalarından devraldıkları mirasa sahip çıkıyor.
#Balkan Savaşlarıİzmir'de yaşayan Birgül (85) ve Ragıp (80) Kitapçı kardeşler, 1913 yılında babaları ve amcaları tarafından kurulan, bu yıl 110'uncu yaşına ulaşan kitapçı dükkanını, gelişen teknolojiye rağmen ayakta tutuyorlar. 'Soyadı Kanunu' sonrası Atatürk tarafından aileye verilen 'Kitapçı' soyadını taşımaktan gurur duyduklarını belirten Kitapçı kardeşler, ilerleyen yaşlarına rağmen her gün dükkanlarına gelip, kitapları raflara yerleştiriyor ve müşterileriyle ilgileniyor.
#Kitapçı KardeşlerBUGÜN gazeteci, fotoğraf sanatçısı dostum Lütfü Dağtaş’ı dinliyoruz: “Bir zamanların İzmir’inin toplumsal yaşamında onca yoksunluğa karşın dayanışma görürüz. Yoksulluk ve yoksunluk denildiğinde barınma konusu önde gelir. Barınma, yoksul Müslümanlar için olduğu kadar, İzmir’in yerli halkından Yahudiler, Ermeni ve Rumlar için de büyük sorundu. Sorun ‘aile evleriyle’ çözüldü. Yoksul Müslümanlar aile evlerinde, Yahudiler yahudihanelerde, Rumlar rumhanelerde kalırdı. Bekar erkeklerin adresi bekar evleriydi. İzmirliler, yahudihaneye ‘Yavuthane’ derdi.
#1BANA göre Türkiye’ye örnek olacak bir projeye İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Veteriner Hekimleri Odası imza attı.Sahipsiz sokak hayvanları, özellikle de köpekler için yapılan bu anlaşmayla kısırlaştırmanın yanı sıra kuduz aşısı, parazit ilacı uygulaması ve işaretlemeyi de içeren bir çalışma yürütülecek.
#1AB ile aşı üreticisi firmalar arasındaki tedarik kavgası sürüyor. Avrupa İlaç Ajansı’ndan ‘acil kaydı’yla onay alan Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca firmalarının birden “Bu kadar aşıyı hemen veremeyiz. Üretimde sıkıntı var” demeleri, Almanya’nın aşı planlarını da altüst etti. 27 Aralık’ta 80 yaş üstünü aşılamaya başlayan Almanya bugüne kadar sadece 2 milyon civarında aşı yapabildi.
#YAZARProf. Dr. Şadan Gökovalı hayatını kaybetti. Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın manevi oğlu olan Prof. Dr. Şadan Gökovalı'nın ölümü büyük üzüntü ile karşılandı. Bir süredir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören ve bugün yaşamını yitiren Prof. Dr. Gökovalı, turizm alanında Türkiye'de kültür turlarının başlatıcıları arasında yer alıyor. Prof. Dr. Şadan Gökovalı çoğu Türkiye’nin turistik yerleri hakkında olmak üzere yirmiden fazla kitabı farklı dillerde yayımladı. Peki, Prof. Dr. Şadan Gökovalı kimdir? İşte, o isimle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Prof. Dr. Şadan Gökovalı KimdirKarayolu yolculuklarının en cazip yanı tablo gibi manzaralar arasından geçerken bu görüntüleri unutulmaz anılar arasına kaydetmektir. “Önemli olan varmak değil yolda olmaktır” diyenler için sonbaharın ‘kartpostallık halleri’ni seyredebileceğiniz yolları jürimize sorduk. Birbirinden güzel 10 yolu sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel YollarıİZMİR ve çevresinin tarihini araştırmak kültür, sanat ve sosyal yaşamına katkıda bulunacak ve toplumu geliştirecek çalışmalar yapmak, bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek, onlarla işbirliğinde bulunmak amacıyla İzmir Araştırmaları Derneği (İAD) kuruldu.
#İzmir