ruhsal bozukluklar haberleri sayfasında ruhsal bozukluklar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 486 ruhsal bozukluklar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Afetler ve Ruhsal Travma Mükemmeliyet Alanı, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında deprem seminerleri düzenledi. “Deprem Riskini Anlama ve Anlamlandırma” başlıklı seminerde konuşan Doç. Dr. Ersin Uygun, “Depreme maruz kalan bireyleri en çok etkileyen şey belirsizlik. İnsanlar alışmak istiyorlar ama neye alışacaklarını bilmiyorlar” dedi.
#1ANİ gelişip yıkıcı etkileriyle toplumda panik yaratan, olağan yaşam düzenini bozarak maddi ve manevi mağduriyetlere neden olan, bazen de toplumun yanıt verme ve uyum sağlama kapasitesini aşarak dış yardım gerektiren doğal ya da insan kaynaklı olaylara ‘afet’ deniyor. Dünya genelinde birbirinden farklı ve çok sayıda afet türü tanımlanmış olup etkiledikleri hedef toplumlar, önlenebilir olmaları, hasar dereceleri, sonuçları ve tüm olanakların değerlendirilerek karşı konulabilmesine bağlı olarak değişen boyutlarda fiziksel, ruhsal, sosyal, kültürel ve ekonomik kayıplara uğruyor.
#1Doğal afetler, ülkemizin değişmez gerçekliklerindendir. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremi başta olmak üzere her yaşanan afet bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem, sel gibi doğal afet durumlarında bireylere fiziksel ilk yardım uygulamalarının yanında, yaşanan felaket olaylarından hemen sonra uygulanması gereken ilk ve acil psikososyal müdahale psikolojik ilk yardımdır.
#Konuk YazarÜç hafta evden çıkamama fikri sizi endişelendiriyor mu? Bu süreçte fiziksel ve ruhsal olarak sağlam kalmanın en iyi yolu egzersiz. Evde yapılabilecek egzersizleri ve faydalarını anlatan uzmanlar sporun kaygılardan arındırdığını, stresten koruduğunu ve huzur verdiğini söylüyor
#Tam KapanmaTürkiye İstatistik Kurumu, geçtiğimiz günlerde 2020 yılının nüfus sayısını açıkladı. Buna göre Türkiye'nin nüfusu 83 milyon 614 bin 362 kişi olurken İstanbul'daki rakam dikkat çekti. Peki pandemiyle birlikte hayatımıza giren bazı değişikliklerin nüfus oranına bir etkisi oldu mu? Uzmanlar konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#NüfusÇin’in Wuhan kentinde 2019’un aralık ayında başlayıp birkaç ay içinde tüm dünyaya yayılan koronavirüs hastalığı yalnızca sağlığımızı değil, bütün yaşam biçimimizi etkiledi ve belki de kalıcı bir biçimde değiştirdi. Bu virüsün kısa vadeli etkilerini kısmen biliyoruz, uzun vadeli etkileri ile ilgili ise henüz bilmediğimiz çok şey var.
#VİRÜSHalk arasında en az duyulan kelimelerden birisi olan psikoterapist, günümüzde en saygın ve manevi açıdan değerli işleri imza atan kişilere denmektedir. İleride psikoterapist olmak ancak bunun için ne yapması gerektiğini bilmeyen kişiler için tüm detayları derledik.
#Psikoterapist Nedir?Deprem gibi doğal afetlerden etkilenen insanlarda ‘travma sonrası stres bozukluğu’ diye adlandırılan bir psikiyatrik durumun yaşanabildiğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Güngör Meydan, "Ruhsal yaraların ilk andan itibaren sarılmaya başlanması ve ciddi ruhsal bozukluklar gelişince profesyonel yardım imkânlarının sağlanması çok önemlidir" dedi.
#DepremCovid-19 salgını tüm dünyada ve Türkiye'de derin etkiler oluşturdu. Salgın nedeniyle herkes zor ve farklı bir süreçten geçiyor. Bu süreç herkeste kaygı ve korkuya neden oldu. Peki bu duygularla nasıl mücadele edeceğiz? Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Solmaz anlatıyor.
#Koronavirüs StresiBireylerin sağlıklı gelişimini tek başlarına tamamlayamayacağını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Güngör Meydan, "Ailenin mimarı olan ebeveynlerin ruhsal olarak sağlıklı olmaları mutlu aileleri oluşturacak, mutlu aile de toplumda sağlıklı bireylerin var olmasını sağlayacaktır" dedi.
#AilePek çok anne baba aynı dertten muzdarip; kimi, çocuklarının ergenlik döneminde baş gösteren ‘huy’ değişikliklerini kabul edemiyor, kimi ‘bizim zamanımızda böyle bir şey yoktu’ deyip şaşkınlık ve kızgınlıkla yaklaşabiliyor. Üstüne bir de, bu dönemde ortaya çıkabilen çeşitli ruhsal bozukluklar ve sorunların eklenmesi, aileleri fazlasıyla telaşlandırıyor.
#ErgenPek çok anne baba aynı dertten muzdarip; kimi, çocuklarının ergenlik döneminde baş gösteren ‘huy’ değişikliklerini kabul edemiyor, kimi ‘bizim zamanımızda böyle bir şey yoktu’ deyip şaşkınlık ve kızgınlıkla yaklaşabiliyor. Üstüne bir de, bu dönemde ortaya çıkabilen çeşitli ruhsal bozukluklar ve sorunların eklenmesi, aileleri fazlasıyla telaşlandırıyor. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Evren Tufan, günümüzde gençlerin en sık karşılaştığı 5 ruhsal sorunu anlattı.
#Ruhsal SorunlarınDünya Cinsel Sağlık Birliği (WAS) tarafından 4 Eylül günü, Dünya Cinsel Sağlık Günü olarak anılıyor. 2010 yılından bu yana anılan bu özel günde, cinsel sağlık konusunda dünya çapında geniş kapsamlı bir sosyal bilinç uyandırmak hedefleniyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Ahmet Yosmaoğlu, cinselliğin bedensel ve ruhsal sağlığa etkileri hakkında önemli bilgiler verdi.
#Cinsel SağlıkFrengi hastalığının etkeni Treponema pallidum adı verilen bir bakteridir. Genellikle cinsel yolla geçen bu hastalıkta, anneden bebeğe bulaşma ihtimali de oldukça yüksektir. Frengi hastalığı, taşıyıcı olan bir kimsenin kanının başka bir kişinin yarasıyla teması sonucu bulaşabiliyor. Peki, Frengi nedir, nasıl anlaşılır ? Frengi hastalığı nasıl tedavi edilir? İşte, frengi hastalığı hakkında detaylı bilgiler.
#Frengi Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Cinsel yolla bulaşan yada anneden bebeğe geçen sifiliz (frengi) hastalığı tedavi edilmediği takdirde kalp, karaciğer, beyin gibi organlara hasara neden olarak hayati risk oluşturabiliyor. Frengi hastalığına etken olarak Treponema pallidum adlı bakteri sebep oluyor. Peki, ateş, baş ve boğaz ağrısı, kas-eklem ağrıları ile kendisini gösteren frengi hastalığı nedir ve nasıl anlaşılır? İşte, frengi ile ilgili bilinmesi gerekenler.
#Sifiliz(Frengi) Nedir?Magnezyum eksikliği, vücudumuzda birçok soruna neden olur. Yorgunluk, halsizlik ve husursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muharrem Kıskaç, magnezyum eksikliği ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#Magnezyum EksikliğiCinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan frengi hakkındaki araştırmalar son günlerde hız kazandı. 1940’larda penisilinin yaygın bir şekilde bulunması sayesinde çarpıcı biçimde azalan hastalık günümüzde de görülmeye devam ediyor. Peki, frengi nedir?
#Frengi Nedir?Sifiliz, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer almaktadır. Bir diğer adı frengi olan sifiliz, doğru tedavi edilmediği takdirde uzun dönemde çok ciddi komplikasyonlara (istenmeyen sonuçlara) neden olan cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Hastalık etkeni Treponema pallidum adı verilen bir bakteridir. İşte, sifiliz hakkında detaylı bilgiler
#Sifiliz