Rönesans, özellikle Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm Dünya’yı etkisi altında bırakmayı başarmış tarihi bir dönemdir. Bu dönemden kalma çok sayıda eser günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Peki, Rönesans nedir, tarihsel süreci nasıl gelişmiştir, dönem sanatçıları kimlerdir? İşte Rönesans dönemi ile ilgili ilginizi çekebilecek detaylı bilgiler.
#Rönesans Nedir?Yaptığı her işe kalitesini katan, onlarca kitabı olan, yaptığı her televizyon programı ile milyonlarca seyircinin beğenisini kazanan, müziği ile kemikleşmiş bir dinleyici kitlesi bulunan, sanatın her alanının hakkını veren, tam bir sanatçı Kürşat Başar ile bir aradaydım. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Kürşat Başar’ın televizyona ilginç başlangıcından felsefe tabanlı yazarlık sürecine, aşktan ve kadın-erkek mevzularına kadar bir çok konuyu konuştuk.
#SPONSORLU İÇERİKYaptığı her işe kalitesini katan, onlarca kitabı olan, yaptığı her televizyon programı ile milyonlarca seyircinin beğenisini kazanan, müziği ile kemikleşmiş bir dinleyici kitlesi bulunan, sanatın her alanının hakkını veren, tam bir sanatçı Kürşat Başar ile bir aradaydım. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Kürşat Başar’ın televizyona ilginç başlangıcından felsefe tabanlı yazarlık sürecine, aşktan ve kadın-erkek mevzularına kadar bir çok konuyu konuştuk.
#1Kendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#Sponsorlu İçerikKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#1Karpaçyo (Carpaccio), genel olarak restoranların başlangıç menülerinde yer alır. İtalyan mutfağından olan karpaçyo daha çok atıştırmalık olarak tercih ediliyor. Ancak karpaçyo hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta etin donmadan soğuk duruma gelmesi ve ince ince kesilebilmesi. Ayrıca karpaçyo yapımında et çeşitleri ve balık da, özellikle somon balığı, tercih edilebiliyor. Peki karpaçyo (Carpaccio) nedir, nasıl yapılır? İşte dana karpaçyo tarifi ve malzemeleri...
#Karpaçyo NedirBeynimizin sadece yüzde 10’unu mu kullanıyoruz? Zeki insanların beyni daha mı farklı? Dünya Beyin Cerrahisi Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe’nin laboratuvarında hem en gizemli organ beyne dair sorulara yanıt aradık hem de eski albümleri karıştırdık… Beynin ulaşması en zor bölgesi olan ‘talamus’ ameliyatı teknikleriyle tıp dünyasında adından söz ettiren Uğur Hoca, “Beyindeki olaylara tam hâkim değiliz. Ama son 20 yılda beynin ak maddesi, yani derin yapılarıyla ilgili çalışmalar çok ilerledi. Artık beynin içini daha iyi öğreniyoruz” diyor.
#Uğur TüreYeni nesil gürül gürül geliyor. Ege İşlekel, öğrendiği programları sadece merakı ve ilgisi olduğu için farklı formlarda işlemeye ve eserler oluşturmaya başlıyor. Rönesans eserlerini dijital manipulasyonla buluşturuyor ve ne oluyorsa ondan sonra oluyor. Gucci gibi dünya devi bir marka İşlekel’i ekibine alıyor. Facebook, şimdiki adıyla ‘Meta’, ona partnerlik teklif ediyor ve Spark AR denen platformda Türkiye’deki ilk ortağı oluyor.Yüzdeyüz İlham Veren Sohbetler’de yeni neslin en iyi örneklerinden biri ile sizleri tanıştıracağız. Yaratıcı, yeni çağı yakalamış, üzerine değer katmış biri Ege İşlekel. Ve lütfen bir ara eserlerine bakın; yeni yüzyılın Rembrand’ı!
#1Bu yaz uzun ve az önce denizden çıkmışsınız gibi bir izlenim veren “su dalgalı” saçları sıklıkla göreceğiz. Benim gibi pazartesi gecesini Met Gala izleyerek geçirdiyseniz Julia Roberts, Blake Lively, Sophie Turner gibi ünlülerde gevşek kıvrımlı dalgalarla karakterize edilen bu muhteşem saç modelini görmüşsünüzdür.
#Sedat BigaSosyal medya kullanımı yaygınlaştıkça hemen her anın paylaşılması kullanıcılar için adeta bir zorunluluk haline geldi. Pek çok kişi aile hayatının tüm ayrıntılarını sosyal medya hesaplarına taşıyor; ebeveynler çocuklarının fotoğraf ve videolarını paylaşmaktan geri durmuyor. Peki ama bu ne kadar doğru? Bu durumda çocuğun hakları neler? Uzmanlar yanıtladı...
#Çocuk HaklarıKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#DepremKahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen binaların yıkılma biçimleri, yaşanan felakete dair pek çok işaret taşıyor. Örneğin temeliyle birlikte yerinden çıkarak devrilen ya da yan yatan binalar uzmanları da şaşırtıyor. Üstelik çoğunun temeli iki-üç metre arasında değişiyor. Peki bu nasıl oldu? Binaların yıkılma şekilleri ne anlama geliyor? Uzmanlar çok tartışılan görüntüleri yorumladı...
#Kahramanmaraş DepremiInstagram’ın yayımladığı 2023 Trend Raporu’na göre Z Kuşağı’nın en az 3’te 2’si bu yıl sosyal medya üzerinden para kazanmaya ve ek iş sahibi olmaya hazır. Paradan önce sevdiği şeyleri yapmayı düşleyen, hayatı yaşarken yaratıcılığı ve yeniliği şiar edinen bir neslin, maddi hırslardan tükenmiş bir medeniyeti iyileştirme potansiyeli olduğu açık.
#Umut Fırat EroğluSosyal medyanın son çılgınlığı kullanıcıları çizgi roman kahramanlarına ya da Rönesans tablolarındaki karakterlere benzeten yapay zekâ yardımıyla çizilmiş portreler. Herkes birbirine "Nasıl yaptın?" diye soruyor ama uzmanlar uygulamanın risklerinin çok büyük olduğunu belirtiyor. İşte 8 soruda aklınıza takılanlar ve Lensa AI tartışmaları...
#Lensa AIArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaLavi tekniği, sulu boya tekniğine benzerliği ile dikkat çekemiyor. Lavi tekniği, koyu renkli boyaların tıpkı sulu boya tekniğindeki gibi sulandırılması sonucunda elde edilen yeni renk kombinasyonları ile elde edilir. Ana maddesi ise, çini mürekkebidir. Lavi tekniği nedir ve nasıl yapılır sizler için derledik.
#EğitimSon dönemlerin en merak edilen tanımlamaları içerisinde andülasyon geliyor. Özellikle farklı bir tedavi yöntemi olması ile beraber, birçok amaç altında ele alınmaktadır. Peki andülasyon nedir, zayıflatır mı? Terapisi nasıl yapılır? Cihazı ne işe yarar tüm detayları ile derledik.
#AndülasyonTarihi kaynaklar incelendiğinde insanların sınıflara ayrıldığı görülmektedir. İnsanların sınıflara ayrılmasında en büyük etken nerede yaşadıkları ve ne ile uğraştıkları olmaktadır. Burjuva sınıfı da bu sınıflardan biri olmaktadır. Bu sınıfa dahi edilen insanların kentlerde yaşayarak işveren durumunda oldukları belirtilmektedir. Peki, burjuva sınıfı nedir ve ne zaman ortaya çıktı? Burjuva sınıfı kimlerden oluşur ve insan hakları neler olmaktadır tüm detayları ile sizler için derledik.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMOnunla tanışmamızı sağlayan yaratıcı bir şeyler yapma arzusu ve tesadüfler olmuş... Çok da iyi bir karar vermişki kısa sürede tanınıp başrollere terfi etti. Bu sene ekrandan beyazperdeye, sık sık karşımıza çıkmaya hazır. Selahattin Paşalı ile buluştuk; hayatını, evliliğini, babalık yolunda yaşadıklarını ve bilinmeyenlerini konuştuk: “Şu an en açık halimdeyim. Tamamen benim. Saldım gidiyorum, sor gelsin...”
#Selahattin PaşalıYansıtma kuramı çok merak edilen kuramlardan biridir. Bu kuram özellikleri bakımından ön plana çıkan bir kuram olmasından dolayı insanların da dikkatini çekmeye başlamıştır. Yansıtma kuramı ile ilgili özellikleri doğru bir şekilde öğrenebilir ve daha iyi anlaya bilirsiniz. Yansıtma kuramının ne olduğu ne özelliklerinin neler olduğu ile ilgili bilgileri sizler için derledik. Edebiyat incelemeleri üzerine yapılan ilk kuram yansıtma kuramı olarak adlandırılır. Teorik bir değerendirme olan bu kuramın pek çok farklı özelliği ve örneği mevcut olmaktadır. Yansıtma kuramı "ayna" kelimesi ile ifade edilmektedir. Ressam ve şairlerin çok sık kullandığı yansıtma kuramı ile dünyadaki insanlara ayna tutma durumu söz konusu olur. Sanatın ve edebiyatın ne gibi şeyleri aynaladığı ve ne gibi şeyleri karşıya aktarabildiği hakkında detayları derledik.
#EğitimUnutulmaz hit filmleri arasında “Splash”, “Big”, “Sleepless in Seattle”, “Apollo 13”, “Saving Private Ryan”, “The Green Mile” ve “Cast Away” gibi tüm dünyada ses getiren yapımlar var. 1994’te “Philadelphia” ve 1995’te “Forrest Gump” ile arka arkaya en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kazandı. Usta aktör Tom Hanks ile Apple TV+’ta yayınlanan iki filmi “Greyhound” ve “Finch”i konuştuk. Görüntülü görüşmeye New York’tan bağlanan oyuncu, eşi Rita Wilson ile koronavirüsle savaştıkları günleri de anlattı.
#Barbaros Tapan2019, Leonardo da Vinci’nin 500’üncü ölüm yıldönümüydü. Bu vesileyle Paris’teki dünyaca ünlü Louvre’da kendisini anmak amacıyla bir sergi düzenlendi. ‘Louvre Müzesi’nde Bir Gece: Leonardo da Vinci’ adlı belgesel, işte bu sergiyle birlikte Rönesans’ın ikonik isminin sanatsal serüvenini tüm unsurlarıyla ele alan muhteşem bir yapım. Filmi, serginin küratörlerinin aktardığı bilgiler eşliğinde izliyoruz.
#Leonardo Da Vinci