Opera tarihi üzerine

Opera seven dinleyicilerin mutlaka kitaplıklarında opera tarihi ve operalar üzerine kaynaklar bulunmalıdır. Bir temsile giderken ön bilgi sizin daha çok zevk almanızı sağladığı gibi bestelendiği tarihteki ortamı da öğrenmiş olursunuz.

Haberin Devamı

Bir zamanlar Devlet Opera ve Balesi’nde seyredilen operaların küçük kitaplar halinde librettoları da yayımlanırdı. Türkçe çevirilerini okurduk.

Radyolarda, televizyonlarda klasikleşmiş deyişle izahlı müzik programlarının olmayışı, seyircinin bilgilenme isteğini ihmal ediyor.

Özellikle kültüre ağırlık veren kanallarda konserler ve opera temsilleri için açıklamalar yapılmasını öneriyorum.

Gene de operaya dair satılmakta olan iki kitabı anımsatayım:

- Opera Tarihi Cevat Memduh Altar

Dört ciltlik bir eser olan Opera Tarihi, opera sanatının eski Mısır ve Yunan uygarlıklarıyla Ortaçağ Avrupası’ndaki ilk izlerinden başlayarak Rönesans’la birlikte operaya başlangıç olan müzik hareketlerini inceledikten sonra, 16. yüzyılın ikinci yarısında İtalya’da başlayan gerçek operanın 20. yüzyıl sonlarına kadar geçen 450 yıllık gelişimini aktarmaktadır. Eserin bu cildi, operanın uzak geçmişteki ilkel izlerinden başlayan gelişimini 19. yüzyıldaki Wagner dönemine kadar incelerken, her dönemin dünya çapında ün yapmış bestecilerini ve belli başlı eserlerini de içermektedir.

Haberin Devamı

Cevat Memduh Altar’ı tanıdım, onun kültür/müzik hayatımızdaki yerini öğrenmek isteyenler, oğlu Ahmet Altar’ın ‘Sanatın Işığında 78 Yıl’ kitabını okuyabilirler. Benim de o kitaba bir giriş yazımı koydular.

- 100 Opera Faruk Yener

ÖNSÖZ’den bir bölüm:

“Şu anda elinizde bulunan bu kitap daima iyi ve güzeli seven Türk aydınının, Türk dinleyicisinin, daha doğrusu Türk milletinin opera sanatına karşı gösterdiği yakın ilginin eseridir. Memleketimizin en büyük şehrinin radyosunda iki yıl müddetle tertip ve takdim ettiğim ‘opera’ programları da yine aynı ilginin etkisiyle devam etmişti. ‘Ünlü Operalar’, Batı’daki örneklerinin uzun zaman incelenmesi, opera metinlerinden çoğunun özetlenmesi, müzik alanındaki çeşitli ansiklopedi ve kaynakların, opera programlarının elenmesi neticesinde meydana geldi.

Eserlerin seçiminde Türk ve Batı operalarının repertuvarı, dünya radyolarının programları göz önünde tutuldu. Bu durum her operaya verilen yerin genişliğinde de gözetildi. Modern Türk operalarından Devlet Operamıza, sahneye konmuş olanlar kitapta yer aldılar. ‘100 Opera’yı hazırlarken amacım ‘en iyisi’ni vermekti. Gerek ‘Ünlü Operalar’da yer almış olanları yeniden denetlerken, gerek son defa katılan altı eseri seçerken çok düşündüm, çok araştırdım, çok danıştım.”

Haberin Devamı

Dostumuz olan Faruk Yener, Batı müziğinin, özellikle operaların tanınması, sevilmesi için yazılarıyla da önemli çabalarda bulundu.

DİSKOTEĞİMDEN

TRT Türk Sanat Müziği’nin ‘Solo Albümler Serisi’nden.

Seslendirilen besteler:

  1. Bayati Peşrev (Seyfettin Osmanoğlu)
  2. Gül Hazin Sünbül Perişan Bağ-ı Şevki Yok
  3. Bir Nevcivansın Suh-i Cihansın
  4. Etme Bihude Figan Vazgeç Gönül
  5. Yetmez mi Sana Bister-ü Balin Kucağım
  6. Kanun Taksimi (Abdi Altınbaş)
  7. Söyle Ey Muhtrib-i Nazende Eda
  8. Mahrum-i Şevkim Ruhum Pür Azihan
  9. Ey Mutrib-i Zevk Başına
  10. Sana Ey Canımın Canı Efendim
  11. Saçlarına Bağlanalı Ey Peri
  12. Süzün Süzün de Ey Melek o Çeş-i nim-Habını
  13. Bir Sıh-i Tarab Nağme-i Sazındaki Tesir
  14. Esir Ettin Beni Ey Dilpesendim
  15. Akşam Erdi Yine Sular Karardı
  16. Ey Dilber-i İşvebaz Nedir Bu Sendeki Naz

ÇAMLARDA AKORDEON SESİ YANKILANIRDI

YAZLIKLARDA, partilerde özellikle Türkçe tangoların söylendiği yerlerde akordeon çalınan bir enstrümandı. Adalar’da onu dinlemişliğim çok olmuştur.

Happy Accordion Sound Sensation, bu tür bir CD.

Şarkı Listesi

  1. Dance Little Bird
  2. Paloma Blanca
  3. Aloha - Oe
  4. Feels Like I’m In Love
  5. Fernando
  6. Xanadu
  7. Dance Little Cat
  8. Malaika
  9. This Ole House
  10. One For You, One For Me
  11. Y Viva Espana
  12. Dance Little Bee

  DEĞİŞİK bir pazar günü listesi yaptım.

 

Yazarın Tüm Yazıları