Her 100 kişiden birinde görülen romatoid artrit, toplumda en sık rastlanan romatizmal hastalıkların başında gelir. Şişmiş eklemler, hassasiyet, yorgunluk hastalığın belirtileri arasında yer alır. Romatoid artritin şiddeti artarak değişebilir. Şişlik ve ağrı zamanla azalarak kaybolur ancak daha sonra semptomlar tekrar şiddetlenebilir. Peki, romatoid artrit neden olur, tanısı nasıl konur, romatoid artrit hastaları nasıl beslenmeli? Detayları uzmanlardan öğrenelim…
#Romatoid ArtritRomatoid Artrit ile Osteoartrit arasında ne fark var? Eklem hastalıkları belli gıdalarla tedavi edilebilir mi? Eklem sağlığını korumak için standart bir diyet var mı? Eklem sağlığımızı belli besinler hariç, başka nasıl koruyabiliriz? Tüm soruları Diyetisyen Emre Uzun yanıtladı...
#Diyetle Eklem TedavisiHalk arasında 'iltihaplı eklem romatizması' olarak bilinen romatoid artritin, yaşam kalitesini ve evlilik hayatını olumsuz etkilediği biliniyor. Dünyanın her yerinde ve her ırkta görülebilen bir hastalık olan romatoid artrite, Asya ve Güney Avrupa'da, Amerika ve Kuzey Avrupa'ya göre daha az rastlanıyor. Peki, Romatoid artrit nedir? Romatoid artrit tedavisi nasıl yapılır?
#Romatoid Artrit Nedir?Diz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriAnti Tiroglobulin ve Anti TPO bağışıklık sistemini önemli derecede etkileyen antikorlardır. Kanda veya idrarda çıkan Anti TPO, Tiroid bezi hastalıklarının tespit edilmesinde önemli rol oynarlar. Peki, Anti TPO nedir? Normal değeri kaç olmalıdır? İşte Anti TPO yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri
#SağlıkGranülosit, insan vücudu için önemli bir savunma sistemidir. Vücudu mikroplara, bakterilere ve yabancı cisimleri karşı koruyarak ilk mücadeleyi başlatırlar. Sağlıkçıların sıklıkla kullandığı bu tıbbi terimin ne olduğunu öğrenip, buna göre terbinizi alabilirsiniz. Granülosit ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
#Granülosit NedirKan testleri kişilerde pek çok hastalığın belirlenmesi için yapılmaktadır. Yapılan bu testlerden birisi de NEU yani nötrofil testleridir. Nötrofil testlerinin yüksekliği ve düşüklüğü pek çok hastalığının belirtisi olabilir. Bu sebeple çok önemli bir testtir. Peki NEU (Nötrofil) nedir? NEU değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere nötrofil testi hakkında merak edilen soruları detaylıca açıkladık.
#Neu (Nötrofil) NedirÜnlü Sanatçı Işın Karaca sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada uzun süredir Alopesi Areta hastalığı ile mücadele ettiğini açıkladı. Saçkıran hastalığı olarak da geçen hastalığın tıp literatüründeki karşılığı Alopesi Areata olarak biliniyor. Alopesi Areata hastalığı bağışıklık sisteminin kendi hücre ve dokulara karşı mücadele etmesiyle ortaya çıkıyor. Bu mücadeleden en çok etkilenen bölge ise kıl kökleri olarak biliniyor. Bu durumun geliştiği çoğu kişide saçların bozuk para veya daha büyüklükle yuvarlaklar şeklinde döküldüğü tespit ediliyor. Peki Alopesi Areata hastalığı nedir? Alopesi hastalığı tedavisi var mı? İşte, hastalığa ilişkin bilgiler…
#Alopesi Areata Hastalığı NedirVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganNadir hastalıklar alanında 30 yıldan bu yana hastaları önceliğine alan global biyoteknoloji şirketi Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar Türkiye Genel Müdürü Derya Köker ve Medikal Direktörü Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü, Miyastenia Gravis (MG) Farkındalık Ayı vesilesiyle önemli bilgiler paylaştılar.
#Sponsorlu İçerikKadınlarda orta yaş ve sonrası dönemde yumurtlama sürecinin sonlanması durumu olan menapoz, bazı kişiler için beklenenden daha erken süreçte gerçekleşebilir. Peki, erken menopoz kaç yaşında başlar, belirtileri nelerdir? İşte, erken menopoz nedenleri, tedavisi ve merak edilenler...
#Erken MenopozOtoimmün bağışıklıkla yakından ilişkilidir. Buradaki bir rahatsızlık ya da bozulmada birçok hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklar bireylerin yaşamlarını olumsuz etkilemekte ve yaşam standartlarını aşağıya çekmektedir. Bundan dolayı insanlar, özellikle hastalık öncesi bilgi edinmek amacıyla arayış içinde olmaktadır. Bunun başında da otoimmün nedir sorusu gelmektedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkGünümüzde pek çok farklı hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların çeşitleri ve tedavi şekilleri de birbirinden farklı olabiliyor. Özellikle otoimmün hastalıkların nedenleri ve tedavi yöntemleri çok merak ediliyor. Otoimmün hastalıklar nedir ve nelerdir? Otoimmün hastalıklar neden olur ve iyileşir mi? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Otoimmün HastalıklarCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiGlutatyon, vücudun tarafından kendiliğinden üretilen bir antioksidandır. Vücuttaki glutatyon seviyeleri, yetersiz beslenme, çevresel toksinler ve stres gibi bir dizi faktör tarafından azaltılabilir. Seviyeleri de yaşla birlikte düşer. Peki, glutatyon eksikliği belirtileri nelerdir, hangi besinlerde bulunur? İşte glutatyonun faydaları...
#GlutatyonFibromiyalji, yorgunluk, uyku, hafıza ve duygudurum sorunlarının eşlik ettiği yaygın kas-iskelet ağrısı ile karakterize bir hastalıktır. Araştırmacılar, fibromiyaljinin, beyninizin ve omuriliğinizin ağrılı ve ağrısız sinyalleri işleme biçimini etkileyerek ağrılı duyuları güçlendirdiğine inanıyor. Peki, Fibromiyalji belirtileri nelerdir? İşte fibromiyalji hastalığı tedavisi ve tanısı hakkında bilgiler...
#FibromiyaljiSpinal stenoz olarak adlandırılan dar kanal, omurgada yer alan boşlukların daralması ile meydana gelen bir hastalık olarak bilinir. Bu durum omurga içinden geçmekte olan sinire baskı oluşturabilir. Sık sık görülen bir hastalık olmasının yanı sıra en çok boyun ve alt sırt bölgesinde görülmektedir. Bazı kişilerde belirti bile göstermezken bazı kişilerde ise yürüme esnasında ya da ayakta dururken bacaklarda ve elde ağrı, uyuşma, kas güçsüzlüğü hissi, karıncalanma gibi belirtiler gösterebilir. Belirtiler zaman geçtikçe ve hastalık ilerledikçe kötüye gidebilir. Genel olarak osteoartrit ile ilgili omurgada yer alan değişik ve yıpranmadan da kaynaklanabilir. Şiddetli hastalıklarda doktorlar sinir ve omuriliğin sağlığı için ameliyatı tercih edebilir. Peki, Stenoz nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıldır tüm detayları ile derledik.
Emilim bozuklukları ve sindirim bozuklukları yetersiz besin alımına (malnütrisyon) yol açar. Sindirim ve emilim bozuklukları, genellikle enflamatuar barsak hastalığı, kısa barsak sendromu ve pankreas yetmezliği gibi, geniş bir hastalık yelpazesi sonucunda meydana gelir. Kısa barsak sendromu verilen bu hastalık, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Emilim nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
Astaksantin, antioksidan aktivitesinin E vitamininden 550 kat, C vitamininden 6 bin kat, KoEnzim Q10'den 800 kat, karotenden de 10 kat daha güçlü olduğu bilindiği için alanında çalışan doktorlar tarafından, ‘’karotenlerin kralı’’ olarak adlandırılıyor. Son günlerde sıklıkla araştırılan astaksantin hakkında bilgileri araştırdık, uzmanına sorduk. Peki, astaksantin nedir, ne işe yarar? İşte astaksantinin cilde ve vücuda faydaları...
#AstaksantinOksalik asit, etilen glikol (“antifriz”), glioksilik asit veya askorbik asit (C vitamini) metabolizması ile üretilebilir. Toz oksalat arıcılıkta arı akarı ile mücadelede pestisit olarak kullanılır. Peki, oksalat nedir, böbrek taşı için faydalı mıdır detayları ile derledik.
#OksalatGünümüz dünyasında, kemik iltihabı en yaygın sakatlık nedenidir. Dünya çapında 20 milyondan fazla kişinin yaşadığı bir hastalıktır. Kemik iltihabı, hemen hemen tüm yaş gruplarında ve cinsiyette bulunan çok yaygın bir hastalıktır. Bireylerin fiziksel olarak aktif olmasını çok zorlaştırmaktadır. Peki, kemik iltihabı tam olarak nedir detayları ile derledik.
#Kemik İltihabıGüçlü bir antioksidan olan glutatyon, vücudun hastalıklardan korunması için ihtiyaç duyulan en önemli moleküllerden biridir. Bazı bitkilerde, hayvanlarda, mantar türlerinde ve bakterilerde bulunan glutatyon faydaları saymakla bitmiyor. Peki glutatyon nedir, hangi besinlerde bulunur? İşte, glutatyonun faydaları ve olası yan etkileri hakkında merak edilenler…
#GlutatyonAnaljezikler, genellikle ağrıyı azaltmak için kullanılan ilaçlardır. Aynı zamanda bu ilaçlar, ağrı kesici olarak da bilinir. Teknik olarak, analjezik terimi, bilincinizi kaybetmeden ya da sizi uykuya sokmadan ağrıdan kurtulmanızı sağlayan bir ilaçtır. Tıpta analjezik nedir ve ne için kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Romatizmal hastalıklardan kaynaklı iltihaplı hastalıklar ve kas sistemi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalı olan romatoloji, son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan romatizma ile birlikte araştırılmaya başlandı. Peki romatoloji nedir, ne demek? Romatoloji bölümü hangi hastalıklara, neye bakar? İşte detaylı bilgiler…
#Romatoloji