Çok değil, bundan sadece 5 yıl önce, rol aldığı diziyle adından söz ettiriyordu. Yaşı daha çok gençti ve birçok kişiye göre önünde mesleğini sürdüreceği uzun yıllar vardı. Elini kana bulamasaydı belki de hayatının sonuna kadar gösteri dünyasında kalabilirdi. Fakat, bütün bunlar için çok geç. Çünkü o artık hafızalarda "annesini öldüren genç" olarak yer etti. Duruşması tamamlandı ve ömür boyu hapse mahkum edildi. Bu korkunç olayın en çarpıcı ayrıntılarından biri de, genç oyuncunun, rol aldığı dizinin ana karakterini de senaryo gereği öldürmüş olması.
#Ryan GranthamC.D. Rose, ilk romanı ‘Herkes Başka Biriyken Kim Kimdir?’de unutulmuş ya da ıskalanmış kitaplar üzerine konferanslar vermek üzere bilmediği bir kente giden araştırmacının eğlenceli hikâyesini anlatıyor. Belirsizlikler etrafında gelişen, yer yer komik ve absürd bir roman.
#C.D. RoseRessam Ömür Eke'nin Narsist Kitap'tan çıkan 'Ben, Kendim, Şahsen'i iç sesini dinleyen bir kadının üç farklı karakterini yansıtıyor. Eke, "(Kitap) Kendi iç seslerimin farkına fazlasıyla vardığım, kah yalnızlığıma merhem, kah kendi kendime terapi özelliğinde, psikolojik derinliği olan, kendimi tanıma niteliğinde yazılarımdan oluşuyor. Ortaya, yüzeye çıkan üç farklı karakterimle, kendi aramda yaptığım monologlarımla, pandemi ve sonrası süreci, aslında alışmaya çalıştığımız yeni çağı değerlendiriyorum" diyor.
#Ömür Eke13 yıldır öyle karakterleri öyle ustalıkla canlandırdı ki; hafızamıza kazıdı. Adını Türkiye’nin en iyi kadın oyuncuları arasına yazdırdı. Sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ve açıklamalarla gündemden hiç düşmemesi konusunda “Sosyal medyada biraz kafama göre takılmak istiyorum, öyle de takılacağım. Altı üstü uygulama bunlar ya” diyor. Şimdi ‘Bihter’ filmiyle karşımızda Farah Zeynep Abdullah. Onunla zorla botoks yaptırmasını isteyen yönetmenden Hande Ataizi ile yaşadıklarına, “Sadece ben değil, ailem de dahil olmak üzere, tehdit edildim, hakarete uğradım” dediği Yılmaz Güney olayından Nur Sürer’e ve galada gündem yaratan kıyafetine uzanıyoruz: “Anasına küfretmişimcesine giydiklerimden nefret eden insanlar bana komik geliyor.”
#Farah Zeynep AbdullahYazarlığının 40. yılını kutlamaya hazırlanan, edebiyat dünyamızın usta ismi Mario Levi ile buluştuk; 19 yaşında aşk acısını dindirmek için yazdığı ilk hikâyeden bugüne uzanan yolculuğunu dinledik. Levi, “Yazmak benim için bir hayata tutunuştu. Edebiyatın trajediden kaynaklandığına inanıyorum. Hayat toz pembe diye edebiyat olmaz; bir şey içinizi acıtacak” diyor. Kurgu dışı dünyada mutluluğun formülünü ise, “Sevmek” diye veriyor.
#Mario LeviÇağdaş İngiliz edebiyatının yaşayan en önemli isimlerinden Ian McEwan, son romanı ‘Dersler’de yakın tarihin kronolojisini, hayatı kaçırılmış fırsatlar ve cevapsız sorularla dolu bir adamın hikâyesi üzerinden özetliyor. McEwan, kendisinin ve insanın tarih olma ya da tarihe ait olma duygusuyla yazmış kitabını. Ewan’ın başyapıtı değil ama kesinlikle güzel ve etkileyici bir roman.
#DerslerAlman yazar Judith Hermann, ikinci romanı ‘Yuva’da, geride çok şey bırakarak Kuzey Denizi sahillerine yerleşen bir kadın ve etrafındaki insanların kırık dökük ilişkilerini anlatıyor. Hatırlamaya, terk edip gitmeye, bir yuva bulmaya, yeniden başlamaya dair hafif, bazen komik, melankolik ama hiç kuşkusuz şiirsel bir roman.
#YuvaZahit Büyükişliyen’in 60 yıllık sanat yaşamının özeti niteliğindeki retrospektif sergisi ‘Yeldeğirmenlerine Karşı’, usta ressamın yolunun düştüğü şehirleri, seyre daldığı günbatımlarını, Amanos Dağları’nı, insanın doğayla ilişkisini, şifalı kantaron çiçeklerini izleyiciyle buluşturuyor. Büyükişliyen, “Benim için sanat, her zaman çevre, insan ve toplumla birlikte bir sarmaldır” diyor.
#Zahit BüyükişliyenSosyal medyada milyonları peşinden sürüklüyor, sahne şovlarının biletleri çıktığı gün tükeniyor. Harbiye Açıkhava’da sahneye çıkan ilk kadın komedyen olarak adını zirveye taşıdı. Son olarak Altın Kelebek Ödül Töreni’ndeki performansıyla kendinden söz ettiren Yasemin Sakallıoğlu “Çok istediğim her şeyden çok korktum ama yapmaktan da çekinmedim” diyor.
#Yasemin Sakallıoğluİki gün önce bir e-mail düştü ekranıma, ‘Ressam Çılgın Ergin’ konu başlığıyla. Yıllar önce bir sergisi vesilesiyle buluşup röportaj yaptığım Ergin Atlıhan’ın çok sevdiği ve kendine yakıştırdığı lakabıydı ‘çılgın’. Sergi açacağı zaman arayıp bilgi verirdi ama uzun süredir kendisinden haber almamıştım.
#Ergin Atılhan1960'lı yıllarında Türk öykü ve romancılığında belli başlı değişimler yaşandı. Önceleri daha çok erkek karakterlerin hikayeleri anlatılırken, bu dönemden sonra kadın öyküleri ön plana çıktı. Adalet Ağaoğlu ve Leyla Erbil gibi kadın yazarların da etkisiyle, kadının toplum ve aile içindeki yeri sorgulanmaya başladı. Yatık Emine öyküsü de, hem toplumsal alt yapısı hem de kurgusuyla bu dönemin en dikkat çeken eserlerinden biri oldu. Yatık Emine eseri hakkında detayları sizler için derledik.
Tersine Akan Nehir, sıklıkla okunan bir romandır. Özellikle kitapta kullanılan dil oldukça sade ve okuyucuyu sürükleyen macera türü olarak tanımlanmaktadır. Bu bakımdan Tersine Akan Nehir romanını okuyabilir ve buna göre sizde bu maceranın bir parçası olabilirsiniz. Tersine Akan Nehir kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Tersine Akan Nehir özeti, türü, konusu ve özelliklerini derledik.
Osmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren 600 yıl boyunca etkisini sürdüren divan edebiyatında, nesir türündeki eserler arka planda kalmıştır. Bunun en büyük nedeni, İran edebiyatı ile yarış halinde olan şairlerin, gazel ve kaside türündeki yazın türlerine yönelmesidir. Mesnevi türündeki eserlerde de ele alınan konular tasavvuf ile sınırlıdır. Tüm bunların neticesinde eleştiri, anı, gezi gibi yazın türleri gelişmemiştir. Edebiyatımızda eleştiri türünün nadir örneklerinden biri olan Takip kitabı hakkında detayları derledik.
Recaizade Mahmut Ekrem, eserlerinde kendi hayatından bazı kesitler sunar. Racizane Mahmut Ekrem, İstanbul'da Vaniköyü'nde doğdu. Babası ise, Mehmet Şakir Recaî Efendi, Tanzimat'ın ilk yıllarında "Takvim hane Nazırlığı" yaptı. Şair, tarihçi, hattat olan çok kültürlü bir insandır. Şemsa kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır sizler için derledik.
I.Meşrutiyetin ilan edilmesinden sonra sadece sosyal hayatta değil edebiyatta da birçok yenilik yaşandı. Birçok yeni akımın kurulması ile birlikte edebiyatımıza çok seslilik hakim oldu. Beş Hececiler de bu dönemde ortaya çıkmış akımlardan biridir. Şiirlerini hece ölçüsüyle kaleme alan şairler, şiirlerinde destansı ögelere ve yerel deyişlere yer verirler. Beş Hececiler akımının temsilcilerinden birinin kaleme aldığı Sulara Dalan Gözler eseri hakkında detayları derledik.
Farsça bir kelime olan ser, baş ve kafa anlamına gelir. Güzeşt ise insanın başına gelen, yaşadığı olaylar demektir. Sergüzeşt kelimesi macera ve anı manasında kullanılır. Osmanlı döneminde, kişilerin yaşadıkları ya da gözlemledikleri olayları anlattığı biyografik ve otobiyografik eserlere sergüzeştname adı verilirdi. Bu eserlerden en bilineni, 19. yüzyılda bir divan şairi tarafından yazılmıştır. Sergüzeştname eserin yazarı, konusu ve içeriği hakkında detayları derledik.
Boş zamanlarda yapılacak en iyi işlerden birisi kitap okuyarak zaman geçirmektedir. Çünkü kitap okuyan kişiler her açıdan daha donanımlı bir hale kolayca gelebilir. Her türden kitabın mutlaka okunması lazımdır. Sarı Traktör kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Her yaştan insanın yapması gereken en önemli işlerden birisi kitap okumaktır. Kitap okumanın yaşı yoktur ve bu yüzden her yaşta kitap okumak gerekmektedir. Kitap okumak için çok güzel eserler bulunmaktadır. Mahalle Kavgası kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri hakkında tüm detayları derledik.
Mitolojik bir kahraman olan Odysseus, genellikle Truva Savaşının anlatıldığı öykülerde geçer. İstemediği halde savaşa zorla götürülen Odysseus, düşmanlarını yenmek için Truva atı yapılmasını önerir. Yapılan Truva Atı'nın içine mevzilenen askerler, gece olduğunda dışarı çıkarlar ve uykuda olan düşmanlarını alt edip savaşı kazanırlar. Kolları Bağlı Odysseus eserinin hem özetini hem yazarına dair bilgileri detayları ile derledik.