Geçen seneden bu yana süregelen korona virüs salgını neredeyse bir yılını doldurmaya yaklaşıyor. Sürecin en başından itibaren vurgulanan ve virüsün yayılımını tamamen durdurmasa da önlemler anlamında halen en etkin yöntemler arasında belirli bir mesafeyi korumak yer alıyor.
#Ecehan Ersöz"Mehran Karimi Nasseri" ya da "Sör Alfred" birçoğumuza pek bir şey ifade etmeyen isimler ama "Hani Tom Hanks'in oynadığı bir film vardı ya..." denince hepimiz anlıyoruz kimden bahsedildiğini. Sör Alfred geçtiğimiz günlerde hayata veda etti ama hikayesi Hollywood sinemasının ötesinde anlatılmayı hak ediyor.
#Mehran Karimi NasseriErzurum'da, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) sağlıkçıları korumak için tasarladığı hemşire robot "Atacan", Kovid-19 servisindeki hastalara yemeklerini dağıtıp ilaçlarını veriyor.
#KoronavirüsFransa’da 154 hastanenin acil servisindeki sağlık görevlileri, kötü çalışma koşullarına dikkat çekmek için grev yaptı. Tek bir hemşirenin 20 hastayla ilgilenmek zorunda kaldığını iddia eden çalışanlar Sağlık Bakanlığı’na kadar “Robot değiliz” sloganları atarak yürüdü.
#Annelise GuillotKızılay, Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin hizmet ve fedakarlığının en yüksek olduğu Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı’nı içine alan 1912-1918 yılları arasında dönemin Osmanlı Gazetelerinde çıkan yardım haberlerini kitaplaştırdı. Fatih Türkmenoğlu'nun yazdığı 'Her Perşembe Saat 4’te' birbirinin içinden geçen dört ayrı hikayeden oluşuyor. İletişim tasarımcısı Murat Dağıtmaç ve Nöropsikolog Şehadet Ekmen dijital dünyanın geçmişi, şimdisi, geleceği; insanlığa getirileri, insanlıktan çaldıkları ve insan psikolojisine etkilerini her yönüyle ele alan Dijital Psikolojik Devrim raflardaki yerini aldı.
#Osmanlı Gazetelerinde Hilal-İ Ahmer CemiyetiYapay zekanın yakın gelecekte bazı meslekleri bitirmesi, bazılarını da insanların elinden alması bekleniyor. Stephen Hawking gibi dünyaca ünlü akademisyenlerin başını çektiği bir guruba göre iş dünyasındaki bu değişimden en çok orta sınıf etkilenecek.
#Yapay ZekaÇocukların teknolojiye, geleceğe ve hayallerine olan ilgisini güçlü tutmak hedefiyle yola çıkan “Hayalimdeki Robot’ projesi, 81 ilden 3 bin çocuğun hayaline ulaştı. Çocuklar, 30-45 saniye’de çekilen videolarla, hayallerindeki robotu anlatıyor.
#Hayalimdeki RobotÇocuk gelinlerle Türkiye gündemine oturan İzmir Kiraz’da, 102 gün önce kaçırılan 14 yaşındaki Ebru sonunda bulundu ve babasına teslim edildi. Küçük kızına kavuşan babanın söyledikleri ise bu konuda umut verdi: “Psikolojisini düzelttikten sonra kızımı tekrar okula göndereceğim...”
#GazetehaberleriSağlık sektörü hem Türkiye hem de globalde hızlı büyüyen sektörlerden. Bu alanda yapılan yatırımlar artıyor, gelişen teknolojinin etkisi, nüfusun yaşlanması yeni branşları ortaya çıkartıyor. Bu, yeni personel ihtiyacını da beraberinde getiriyor.
#Sağlık SektörüİZMİR'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan hemşireler, artan iş yükü ve eksik personelle çalışmaya tepki gösterdi. Beyaz formaları yerine siyah giyen hemşireler adına açıklama yapan Yasemin Zengin, ihtiyaç 250 olmasına karşın 30 hemşirenin geleceğini söyleyip, Maliye ve Sağlık Bakanı ile Başbakana cevaplandırması için sorularını sıraladı.
#Beyaz ÖnlükAnadolu Sağlık Merkezi, ABD merkezli Johns Hopkins Medicine International ile stratejik işbirliğinin Türkiye’nin bölgede sağlık merkezi haline gelmesine katkıda bulunduklarını söyleyen ASM CEO’su Hasan Kuş, “Bu yıl 5 bin yabancı hastayı ağırlamayı hedefliyoruz. 2007 yılından bu yana yapılan yatırımlar 200 milyon doları geçti” dedi.
BİTLİS’in Tatvan İlçesi’nde 25 Ocak 2010’da Tatvan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nden kaçırılan yeni doğmuş bebeğin halen izine rastlanmazken, hastane yönetimi hakkında açılan davanın ilk duruşması ise bugün görüldü. Dönemin başhekimi, başhekim yardımcısı, müdür ve müdür yardımcısının da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında ’Görevi kötüye kullanma’ suçundan açılan davada, Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı vererek, dava dosyasının Tatvan Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.
Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, ilginç bir uygulamaya imza atarak, Türkiye’de simülatör maket ile eğitim vermeye başladı. SimMan adlı, konuşan ve tepki veren robot ile hemşire adayları, hastaya zarar verme endişesi olmadan, damar ve kas içine ilaç verebilecek, kan alabilecek, kalp masajı ve suni solunum yapabilecek.