Hemşireleri artık SimMan eğitecek

Güncelleme Tarihi:

Hemşireleri artık SimMan eğitecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2010 00:00

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, ilginç bir uygulamaya imza atarak, Türkiye’de simülatör maket ile eğitim vermeye başladı. SimMan adlı, konuşan ve tepki veren robot ile hemşire adayları, hastaya zarar verme endişesi olmadan, damar ve kas içine ilaç verebilecek, kan alabilecek, kalp masajı ve suni solunum yapabilecek.

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayişe Karadağ, hemşirelik öğrencilerinin hastanede, gerçek hasta üzerinde bakım uygulamaları yapmadan önce bu maket üzerinde pratik kazanacaklarını belirtti. Karadağ, Hürriyet’e şunları söyledi:

İnsani tepki veriyor

“Bireysel ve grup çalışmasına uygun olarak tasarlanan bu maket ile öğrenciler hastaya zarar verme endişesini yaşamadan, uygulamalarını gerçekçi bir şekilde yapma fırsatı bulacaklar. SimMan isimli simülatör maket bir insana ait tüm yaşamsal belirtileri ve hastalık tepkileri gösterebiliyor. Özel olarak hazırlanmış bir bilgisayar programı ile yönlendirilen maket üzerinde öğrenciler, kalp ve akciğer seslerini dinleme, tansiyon ölçme, nabız alma, damar içine ve kas içine ilaç verme, kan transfüzyonu yapma, kan alma, idrar sondası takma, kalp masajı yapma, suni solunum yapma gibi tüm hemşirelik uygulamalarını yapabilecek.

Eğitim kalitesi yükselecek

SİMÜLATÖR maketin başka bir özelliği ise senaryo gereği konuşabiliyor olması. Maket bazı hastalık durumlarında hastaların yaşadığı belirtileri ‘kendimi kötü hissediyorum’, ‘başım dönüyor’, ‘kalbim çarpıyor’ şeklinde dile getirebiliyor. Bu maket ile öğrenciler, hemşirelik uygulamalarını yaşayarak öğrenebilecekler. Böylece hemşirelik eğitiminin kalitesi yükselecek. Daha da önemlisi güvenli hasta bakımı sağlanabilecek.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!