Seçimler sonra erdi, şimdi en önemli gündem maddelerinden biri depreme hazırlık. Kentsel dönüşümle binaların yıkılıp yeniden yapılmasının yanı sıra güçlendirme de çok merak edilen konulardan. Yeni binada ilave kat izni yoksa mevcut dairelerin metrekaresi azalabiliyor. Örneğin 3 artı 1 daire, 2 artı 1 daireye dönüşüyor. Daireler küçülmesin denildiğinde de yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle ek ödeme gerekiyor. Bu durumda güçlendirme daha da cazip hale geliyor. Avukat Mustafa Şeref Kısacık güçlendirmeye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı:
#Binayı Güçlendirme6 Şubat felaketi depreme hazırlıklı olmadığımız zaman neler yaşanacağını gözler önüne serdi. Bu depremin yaraları sarılmaya çalışılırken uzmanlar Marmara Bölgesi’ne işaret etti ve beklenen İstanbul depremi uzun süre gündemde kaldı. Kamu, yasal düzenlemelerle sürecin hızlanmasını hedeflerken, dün yaşanan 5.1 büyüklüğündeki Mudanya merkezli deprem kentsel dönüşüm için bekleyecek zamanımızın olmadığını bir kez daha gösterdi. Peki kimler öncelikli risk tespiti yaptırmalı, nereye başvurmalı? Yeni dönüşüm yasası ile tahliye ve yıkım nasıl olacak? Vatandaş en çok hangi aşamada zorlanıyor? İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler...
#Kentsel Dönüşüm6 Şubat depremleri sonrasında yaşanan büyük acı kentsel dönüşüm ihtiyacını ve aciliyetini bir kez daha gösterdi. Başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde tüm riskli yapıların hızla yenilenmesi için yasal düzenlemeye gidildi. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar incelendi ve tespitten yıkıma, tebligattan yeniden yapıma kadar her aşamada radikal adımlar atıldı. Dönüşüme yönelik düzenlemeleri içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Peki düzenleme evi dönüşüme giren vatandaşı nasıl etkileyecek? Yeni dönüşüm yasasında bilinmesi gerekenleri, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile mercek altına aldık.
#Kentsel Dönüşüm6 Şubat deprem felaketi sonrasında başta İstanbul olmak üzere birçok ilde vatandaşlar binalarının ne kadar güvenli olduğunu sorgulamaya başladı ve risk tespit taleplerinde patlama oldu. Ancak aradan geçen sürede maalesef risk unutuldu.
#DepremTürkiye, Hürriyet’in manşetten verdiği haberle öğrenmişti ve artık sona gelindi! En geç cuma günü TBMM’ye gelecek olan kanun teklifi ile kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri olarak gösterilen kat maliklerinin uzlaşmada 3’te 2’yi yakalama zorunluluğu kalkıyor. Bundan böyle salt çoğunluk yeterli olacak. Yani kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile kentsel dönüşüm kararı alınabilecek. Dönüşümde yüzde 50+1’in katılımının yeterli olması hukuka uygun mu? Alanda uygulanabilirliği var mı? Yeni yasa başka neler getirecek? Sordum.
#Kentsel Dönüşüm6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra yaşanan panikle herkes binasının depreme karşı dayanıklılığını öğrenmek için belediyelere, yapı denetim şirketlerine koştu. O günlerde susmayan telefonlar bugünlerde susmuş gibi. Talep neden azaldı, ne yapmak gerekiyor? Uzmanlar anlattı...
#Melis YILMAZKira uyuşmazlıkları gibi Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan (KMK) ve komşu hakkından kaynaklı uyuşmazlıklarda da 1 Eylül’den itibaren yeni dönem başlayacak. 7. Yargı Paketi ile kiranın yanı sıra KMK ve komşu hakkı kaynaklı uyuşmazlıklar zorunlu dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı. Peki KMK kaynaklı tüm uyuşmazlıklar zorunlu arabuluculukla çözülebilecek mi? Merak edilen soruları yanıtlayan İstanbul Barosu’ndan avukat Mustafa Şeref Kısacık, “KMK kaynaklı; yönetim planının iptali ve arsa paylarının düzeltilmesi, ortak giderlerin tahsili gibi uyuşmazlıklardan birçoğu arabuluculuk yoluyla çözülemez” dedi.
#Kat Mülkiyeti Kanunuİstanbul Gaziosmanpaşa Meydanı’nda Kentsel Dönüşüm Projeleri Anahtar Teslim ve Temel Atma Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentsel dönüşümde 2+1 100 metrekareye kadar ve 3+1 120 metrekareye kadar olan konutların maliyetinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını söyledi.
#Kentsel DönüşümCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziosmanpaşa Meydanı'nda, Kentsel Dönüşüm Projeleri Anahtar Teslim ve Temel Atma Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yedili masa Karadeniz gazı için ne diyordu? Hani nerde diyorlardı. Bebecan ne diyordu, hani nerde? Yahu Türkiye'nin bir ucundan bir ucuna denizin altına doğal gaz boruları yerleştirildi. Doğal gaz ne zamandan beri Filyos'ta yanıyor, görmedin mi? Gözleri var görmez kulakları var duymaz, kalpleri mühürlü" dedi. Erdoğan ayrıca "Enflasyon meselesini de bu yıl sonuna kadar kontrol altına almış, önümüzdeki yıl tamamen çözmüş olacağız. Bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselemez. Faiz devamlı düşecektir. ABD'de faiz yükselebilir ama Türkiye'de düşecek. Göreceksiniz enflasyon da faizle birlikte düşecek. Türkiye Yüzyılı gibi vizyonu 3-5 karaborsacının hırsına teslim etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan kentsel dönüşümle ilgili olarak 100 metrekare 2+1, 120 metrekare 3+1 ev için ortaya çıkan maliyetin yarısını devletin üstleneceğini ve hibe edileceğini söyledi. Kira yardımı ise İstanbul'da 5250 liraya yükseltildi.
#CumhurbaşkanıGeçen hafta okurlarımın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a göre “riskli yapı” tespiti üzerine yıktırılan binalarının nasıl yeniden yapılacağı veya güçlendirilebileceği konusundaki sorularını yanıtlamıştım. Bu hafta sıra kooperatif evlerinde... İstanbul Barosu avukatı M. Şeref Kısacık’ın, kooperatif evlerini 6306 Sayılı Kanun’a göre kentsel dönüşüme sokmak isteyen okurlarımın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
#Riskli YapıKahramanmaraş’taki depremlerin ardından başta İstanbul’daki okurlarım, oturdukları eski binalarının “riskli yapı” olup olmadığını ve yıktırıp yerine yenisini nasıl yaptırabileceklerini merak ediyor. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a göre “riskli yapı” tespitini kim ister, nasıl tespit edilir? “Riskli” raporu verilen bina ne kadar süre içinde yıkılır? İstanbul Barosu avukatlarından M. Şeref Kısacık merak edilen soruları yanıtladı...
#KahramanmaraşBinalara yapılan risk tespiti işlemlerinde uygulanan modeller ve istenilen rakamlar kafaları karıştırıyor. Yönetmeliklere uymayan keyfi yöntemler öneriliyor, vatandaşın deprem endişesi suiistimal ediliyor. Aynı bina için 50 bin lira diyen de var, 800 bin lira isteyen de. Tek amacı para kazanmak olanlar, Bakanlığa bildirilmesi zorunlu olan sonuçları saklamayı dahi teklif ediyor. Yaptığımız görüşmeler, risk tespitinde büyük RİSK olduğunu gösteriyor.
#Depremİstanbul’un depreme dayanıklı hale getirilmesi için hem riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması hem de uygun binalara güçlendirme gerekiyor. Ancak uzmanlara göre güçlendirme sürecinde vatandaşlar birçok engelle karşılaşıyor ve zaman kaybı yaşanıyor.
#İstanbulİstanbul’da özellikle 99 depremi öncesi binalar büyük risk taşıyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre, 1999’dan önce inşa edilen neredeyse tüm yapılar riskli statüsünde sayılmalı. Öncelikli olarak 24 yaşından büyük yapıların dönüşüme sokulması öneriler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
#IstanbulYaşadığımız felaketin ardından ülkemizin gündemi, depreme dayanıksız binalar. Bu binalara konutlar kadar iş yerleri de dahil. Peki çalışanlar günlerinin önemli bir kısmını geçirdikleri iş yerlerinin depreme dayanıklılığının test edilmesi için neler yapabilir? Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremSon günlerde binlerce kişi binasının ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek için yetkili kurumlara başvuruyor. Kentsel dönüşüm kapsamında binasını yenilemek isteyenler risk tespiti yolunu seçiyor. Tespitin nasıl yapıldığını dün tüm yönleriyle ele aldık. İstanbul Şişli’de 55 yaşında bir binada inceleme çalışmalarına katıldık ve sonucunda bina riskli çıktı. Peki şimdi binada yaşayanlar ya da yapısı için riskli kararı çıkanlar ne yapacak? Evler ne zaman nasıl yıkılacak, yenisi nasıl inşa edilecek?
#Riskli YapıYaşadığımız büyük felaketten sonra yüz binlerce kişi binasının ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek istiyor. Ancak bunun için hangi tespit yönteminin seçileceği, nereye nasıl başvuru yapılacağı, binada hangi işlemlerin uygulanacağı ve sonrasında daire sahiplerini nelerin beklediği bilinmiyor... Akıllardaki tüm sorulara yanıt vermek için İstanbul’da 55 yaşında bir binada risk tespit işlemine katıldık. Uzmanlarla birlikte karot aldık, demirleri kontrol ettik ve laboratuvara girdik. İşte a’dan z’ye risk tespiti...
#KahramanmaraşSesimi duyan var mı... Acıyı, umudu, çaresizliği bir arada hissettiren bu cümle günlerdir kulağımızda çınlıyor. 85 milyon deprem bölgesine yardım için seferber olurken, bir yandan da ülkenin yapı stokunun ne durumda olduğu tartışılıyor. Uzmanlar, geçmiş afetlerde olduğu gibi “Deprem değil bina öldürür” diyor. Bugünlerde deprem bölgesindeki o binalarda yoğun bir çalışma var. Havadan ve karadan kalan yapılar için risk tespiti yapılıyor. Diğer illerde ise vatandaş tedirgin. Çünkü uzmanlar başta İstanbul olmak üzere birçok il için uyarıyor. Deprem senaryoları konuşuldukça akıllara şu soru geliyor: ‘Benim binam ayakta kalır mı?’ Bu sorunun yanıtı ve sonrasındaki süreçler için rehber hazırladık.
#DepremPazartesi sabahı Türkiye son 100 yılın en büyük depremlerinden birini yaşadı. Dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üssü Kahramanmaraş olan, biri 7.7, diğeri 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde ağır yıkıma ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Ve bir kez daha deprem karşısında ne kadar hazırlıksız olduğumuzu hatırlattı. İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise “İnsanların dikkatini faylara değil, tehlikelere çekmemiz lazım. Risk algısı eksik olunca insanlar afete hazırlık için harekete geçmiyor” diyor.
#DepremVatandaşın bilinçlenmesi ile kentsel dönüşüm süreci hızlandı. Geçen yıl ülke genelinde 104 bin 583 bağımsız birim için (konut, ofis ya da işyeri) risk tespiti yapıldı ve yıllık bazda tüm zamanların rekoru kırıldı. Bugüne kadar vatandaşın talebiyle toplam 838 bin 666 bağımsız birim incelendi ve 746 bini yıkıldı. Bu yılın ilk 4 ayındaki talep de ilginin sürdüğünü gösteriyor.
#Deprem