RİSKLİ YAPIDA YOL HARİTASI

Güncelleme Tarihi:

RİSKLİ YAPIDA YOL HARİTASI
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2023 09:40

Antalya’da 136 bin yapı kullanma izin belgesi olmayan yapı var. 50 yılın üzerindeki bina oranı ise yüzde 12. Tablo böyleyken Antalya’da yaşayanlar evlerinin risk durumunu nasıl tespit edecek? Tespit sonrası başlarına neler gelecek?

Haberin Devamı

ANTALYA’da yaklaşık 460 bin yapı bulunuyor. 50 yılın üzerindeki bina oranı yüzde 12. Yapı kullanma izin belgesi olmayan bina sayısı ise 136 bin. Yoğun biçimde eski mahallelerin bulunduğu Muratpaşa ilçesindeki yapı stokunun en az yüzde 50’si yapı güvenliği konusunda kötü durumda. Tablo böyleyken Antalya’da yaşayanlar evlerinin risk durumunu nasıl tespit edecek? Hangi kurumlara, nasıl başvuru yapacak? Çıkan sonuçlar nasıl değerlendirilecek?

BİNA YAŞI ÇOK ÖNEMLİ
2000 yılı öncesinde yapılan yapıların güvenliği halen tartışılıyor. Bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa, hazır beton kullanılmadıysa, bina kolon ve kirişlerinde çatlaklar varsa, bodrum katta kolon demirlerinde paslanma, beton incelendiğinde deniz kabukları varsa riskli olma ihtimali çok yüksek.

Haberin Devamı

NASIL BAŞVURU YAPILACAK?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış kuruluşlara riskli yapı tespiti yaptırılabilir. Bu kuruluşları belediyelerden ya da internet sitesi aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Eğer tapu sahibiyseniz risk tespit süreci talebiniz üzerine hemen başlatılır. Eğer yapı riskli çıkarsa tespiti yapan kuruluş sonucu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bildirmek zorunda.

90 GÜN SÜRENİZ VAR
Yapı riskli çıkarsa bu durum mülk sahiplerine bildiriliyor. Ayrıca tapulara riskli ibaresi işleniyor. Tebligat tarihinden itibaren 60 gün içinde yapının yıkılma zorunluluğu var. Süre sonunda binanın yıkılmadığı ilgili makamlarca tespit edilirse yapının sorumlu yerel yönetim tarafından yıktırılacağı belirtilerek 30 günden az olmak üzere ek süre tanınıyor.

EVİ BOŞALTMASSAM NE OLUR?
Tüm risklere rağmen evini boşaltmayan komşularınız varsa ne olacak? O zaman ilgili belediye riskli yapıdaki elektrik, su ve doğalgazın kesilmesi için çalışma başlatıyor. Ayrıca riskli yapının insandan ve eşyadan tahliyesi kolluk kuvveti desteği ile sağlanıyor ve yıkım yapılıyor. Yıkım masrafı ise maliklere yansıtılıyor.

KİRA YARDIMI YAPILIYOR
ANTALYA’da ilgili meslek odalarının açıklamalarına göre risk tespit talebi son depremlerden sonra yüzde yüz oranından fazla artmış durumda. Binanın yapısına göre risk tespit fiyatları da değişiyor. Her şeye rağmen dönüşüm yapılabilirse 600 bin TL’lik konut yapım ve edinme kredisi kullanabiliyorsunuz. Ayrıca riskli yapıda maliklere aylık kira yardımı yapılıyor. Bu yardım riskli yapıda 18 ay, riskli alanda 48 aya kadar sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!