Tıp alanında her geçen gün artan bilimsel- teknolojik alt yapı ve ileri uzmanlıkların sayesinde riskli bebeklerin önlenmesinde, takibinde ve müdahalesinde önemli gelişmelerin sağlandığını belirten Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Ece Gültekin, “Artık ‘Preimplantasyon tanı’ olarak tanımlanan yöntemlerle olası nörolojik sorunlar henüz bebeğin oluşumu öncesi belirlenerek önlenebiliyor” dedi.
#Çocuk Nöroloji UzmanıTıp alanında her geçen gün artan bilimsel- teknolojik alt yapı ve ileri uzmanlıkların sayesinde riskli bebeklerin önlenmesinde, takibinde ve müdahalesinde önemli gelişmelerin sağlandığını belirten Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Ece Gültekin, “Artık ‘preimplantasyon tanı’ olarak tanımlanan yöntemlerle olası nörolojik sorunlar henüz bebeğin oluşumu öncesi belirlenerek önlenebiliyor” dedi.
#BebekBebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
#BebekBebeklere ek gıdayla tanıştırmak aileler için heyecanlı bir serüvendir. Ancak bebeğinizin bağışıklık ve sindirim sistemi anne sütü dışındaki yeni başlanacak besinlere karşı alerjik reaksiyon verebilir. Peki, bebeklerde alerjiye neden olabilecek yiyecekler hangileridir ve alerjik süreç önlenebilir mi?
#BebekHer yıl binlerce bebek zamanından önce dünyaya geliyor. Kendileri küçük ama mücadeleleri büyük olan prematüre bebeklerde ciddi sağlık sorunları görülebiliyor. Bebeklerini bir an önce kucağına almak isteyen anne babaları ise zorlu bir süreç bekliyor. Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Esin Koç ile hem prematüre bebek bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri hem de prematüre ailelerinin cesaretini artırmak için düzenledikleri sergiyi konuştuk.
#Prematüre Bebek GelişimiHamilelikte, doğum sırasında ya da doğum sonrasında yaşanan sorunlara bağlı olarak bir ya da daha fazla gelişimsel alanda nörolojik açıdan gerilik görülebilecek bebeklere ‘riskli bebek’ deniyor. Riskli bebeklerin önemli bir bölümünü erken doğan (prematüre) bebekler oluştururken, bir kısmını düşük kilolu doğum, kuvöz yatışı, zor doğum, oksijensiz kalma ve kanama gibi özel durumlara sahip bebekler oluşturuyor.
#Riskli BebekSerebral Palsi hastalığı nedir sorusu, gündeme gelmesinin ardından birçok vatandaş tarafından araştırılmaya başlandı. Vücut hareketleri üzerinde kısıtlayıcı etkilere sahip olan Serebral Palsi, bu hastalığı tedavi yöntemlerini öğrenmek isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Peki, Serebral Palsi nedir? İşte, sorgulanan konu hakkında detaylı bilgiler
#Serebral PalsiSerebral palsi, bebeklikte ya da çocukluk çağının başlarında ortaya çıkar ve vücut hareketlerini kalıcı şekilde etkiler. Peki, serebral palsinin belirtileri ve tedavisi nedir? Uzman Fizyoterapift İmran Erkanat Toylan, konu ile ilgili bilgiler verdi.
#HastalıkZekai Tahir Burak Hastanesindeki bebek ölümlerini inceleyen heyette görevli Prof. Dr. Fahri Ovalı, hastanede Temmuz ayında 1840 doğumun gerçekleştiğini, 504 bebeğin yenidoğan ünitesine yatırıldığını ve bu bebeklerden 49'unun kaybedildiğini bildirdi. Ovalı, “Son 6 aydaki bebekler incelendiğinde 1500 gram altında doğanların yüzde 30 ila 49'unun kaybedildiği ve bu kayıp oranlarının aylara göre farklılık göstermediği saptandı” dedi.
İki yaşındaki Juwan, oldukça sağlıklı bir bebekti. Bir gün tanıdık bir yetişkin tarafından öpüldü ve ondan sonra hayatı sonsuza kadar değişti. Kendisini öpen yetişkinden virüs kapan bebek, görme yetisini kaybetti. Peki basit bir öpücük nasıl bir bebeğin hayatıyla oynayabiliyor? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Pınar Karadeniz ile tüm merak edilenleri konuştum.
#Herpes SimpleksSarısının akışkan kaldığı, tam ortasına ekmek banarak patlattığımız göz göz yumurtalara hayır demek çok zor olabilir ama yumurtalarınızı az pişirmenin sağlık açısından çok ciddi riskleri var.
#SağlıkBal Türkiye’de kahvaltıların, tatlıların en vazgeçilmez ögelerinden biri. Bizler, kızarmış sıcacık tereyağlı ekmeklerden yoğurda hatta tatlıya kadar her şeyin üzerine bal gezdiren bir milletiz. Ülkemizin çok çeşitli yerlerinde de birbirinden farklı ve leziz ballar üretiliyor. Ancak her şeyde olduğu gibi balda da taklit ve tağşiş yapılabiliyor. Bazen ise ‘organik’ diye pazarlarda satılan ballar hileli çıkabiliyor.
#Balın FaydalarıKızamık, aşısı olan ve son 50 yıldır kontrol altına alınan bir hastalık. Ancak Covid-19 pandemisiyle beraber başlayan aşı karşıtlığı, son birkaç yıldır kızamık vakalarının hiç olmadığı kadar artmasına neden oluyor. Tüm dünyada ve Türkiye’de aşılanmayan binlerce hatta milyonlarca çocuk ölümcül hale gelebilen kızamık tehdidi altında.
#KızamıkGerçekten işe yarayan bir soğuk algınlığı ilacı var mı? Kullanılan ilaçlar, takviteler ne kadar işe yarıyor etkisi hala tartışılıyor ama eczanelerde öksürük şurupları, ilaçlar, vitaminler arasında saklanmış ve gerçekten işe yarayan bir şey var: Nasal irrigasyon. Yani burun yıkama…
#Soğuk Algınlığıİstanbul’da bebekleri kendilerinin anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak ölmelerine neden olan Yenidoğan Çetesi davası 11'inci gününde devam ediyor. Tutuksuz sanık doktor Mehmet Gürül, 'Fırat Sarı bana, Hasan ile Doğukan’ın ilacı sattığını söylediğinde şok oldum.' dedi. Gürül ayrıca, 'En büyük hatam bu hastanelerde çalışan hemşireleri denetlememiş olmam. Dış nöbetçi hemşireleri gizlemek." diye konuştu. Hastane genel müdürü Murat Mantuş ise, "Aldatılmış ve kandırılmışım. Tapeleri okuduktan sonra bunun nasıl olduğunu daha net anladım" ifadelerini kullandı.
#Yenidoğan ÇetesiBugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre Günü