Paylaş
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı kuruluşunun 25. yılında son derece önemli ve bir o kadar da değerli bir esere imza attı. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İpek Akman editörlüğünde 26 doktorun görüşleri ile hazırlanan“Riskli Bebek İzlemi” tüm çocuk doktorlarının elinin altında bulunması gereken bir yayın.
Geçtiğimiz Perşembe günü Prof. Dr. İpek Akman ve Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin ile birlikteydim. “Riskli Bebek İzlemi” konusunda küçük bir söyleşi yaptık. Sayın Akman, editörlüğünü yapmış olduğu bu özel kitabı benim için imzaladı.
Tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 10’u bir veya birden çok risk içeriyor. Prematüre bebekler, anne karnında büyüme geriliği olanlar, doğuştan enfeksiyonu olanlar, solumun yetmezliği gelişmiş yeni doğanlar riskli bebek olarak tanımlanıyor. Bu bebeklerin büyümesi, beslenmesi, aşılanması ve nörolojik gelişimi yakın takip gerektiriyor. Bu bebeklerde gelişimsel değerlendirme yapılması, işitme ve görme problemlerinin saptanması ve bebeklerin erken müdahale programına alınması gerekiyor.
Riskli bebek izlem polikliniklerinde yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi olup taburcu olan bebekler multidisipliner olarak izlenirler. Riskli bebek izleminde bebeğin büyümesi, beslenmesi, aşılanması ve nörolojik gelişimi her kontrolde değerlendirilir. Bebeklerin gelişimsel değerlendirilmesi, işitme ve görme problemleri konunun uzmanları tarafından incelenir. Riskli bebek izlem polikliniğinde yenidoğan uzmanı, çocuk gelişimi uzmanı, fizyoterapist, odyolog, konuşma ve dil terapisti, solunum terapisti ve diyetisyen görev alır. Gerektiğinde çocuk nörologu, ortopedi, çocuk cerrahisi ve göz hastalıkları uzmanlarından konsültasyon istenir. Tüm bu kontroller sonucunda yapılacak “Erken Müdahale”, çok büyük bir olasılıkla, kalıcı hasarları önleyecektir.
Bu kitabın hazırlanma amacı başta çocuk hastalıkları ve neonaloji(yenidoğan) yan dal uzmanları olmak üzere riskli bebek izlemi yapan tüm sağlık personeline güncel bilgileri ulaştırabilmek ve böylelikle fiziksel, gelişimsel ve psikososyal açıdan riskli olan bebeklere ve ailelerine yardımcı olabilmek. Dileyen uzmanlar bu kitaba aşağıdaki adresten ulaşabilirler:
http://www.boyutstore.com/riskli-bebek-izlemi
Bu değerli eseri yayınlayan Boyut Yayıncılık, kitap satışından hiçbir bir kâr almıyor. Elde edilen gelir, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’ndaki konu ile ilgili fona devrediliyor.
“Riskli Bebek İzlemi” neticesinde yapılan “Erken Müdahale”nin olası kalıcı hasarları önleyerek çocuklarımızın yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürmelerine olanak vereceğine yürekten inanıyorum. Başta kitabın editörü Prof. Dr. İpek Akman olmak üzere, esere emek veren 26 doktorumuza ve kitabın yayınlanmasına öncülük eden Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’na sonsuz teşekkürler.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
NOT: Melihat Gülses 26 Mart Perşembe Günü Saat 20:00’de CKM’de Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) yararına bir konser verecek. Bilet ücreti
50 TL. ZİÇEV’e destek olmak isteyenlere duyurulur.Afiş için tıklayınız
Paylaş