Adana Şehir Hastanesinde yeni doğan bebeklerin kaçırılmasına ve karışmasına karşı çipli Pembe Takip Kod Sistemi uygulanması başlatıldı. Türkiye’de ilk defa uygulanan sistem Amerika’da ‘Sağlıkta En İyi Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFID) Çözümü’ ödülü aldı.
#ADANASağlık Bakanlığı, halk sağlığını tehdit eden damacana sular için yeni düzenlemeler getiriyor. Bakanlık, her damacananın içine bir ‘D-kimlik’ gömecek. Barkod yerine kullanılacak ‘RFID teknolojisi’ sayesinde tüm bilgiler bu kimlikte toplanıp online takip edilecek.
Yeni Euro ve dolar banknotlarının içerisine konan bir çip sayesinde, bu paraları taşıyan herkesin ABD ve Avrupa devletleri tarafından izlenebileceğini biliyor musunuz? İnternette sayıları giderek artan eylemciler, mikrodalga fırına atıp çipleri yaktıktan sonra, hurdahaş banknotları bankalarda eskileriyle değiştiriyor. Biri Bizi Gözetliyor(BBG) kabusunu yaşamamak amacıyla yapılan ilginç uygulama elbette pahalıya da malolabilir.
Çözüm yelpazesine geleceğin gözde teknolojilerinden RFID’yi (Radyo Frekanslı Tanıma) de ekleyen Meteksan Sistem, 12 Ekim Perşembe günü İTÜ Maslak Kampus Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenecek “İTÜ RFID Uygulamaları Semineri” ne katılacak. Meteksan Sistem adına İş Geliştirme Yöneticisi Melda Göknel Bilal’ın bir sunum yapacağı seminer, üniversite ve iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirecek.
Intel, IDF’te (Intel Geliştiriciler Forumu) tanıttığı sağlık sektörü için tasarlanan tablet bilgisayar tabanlı mobil klinik platformu ile bu alanda yapacağı teknolojik atılımların sinyalini verdi. Mobil klinik platformu, hastanın daha güvenli bir şekilde bakımını sağlarken tıbbi hataların minimuma indirilmesinde önemli bir rol üstleniyor. Platform, özellikle doğrudan hasta bakımından sorumlu hemşire ve doktorların iş yükünün azaltılmasına yardımcı oluyor.
Radyolu etiket teknolojisi olarak da bilinen RFID (Radyo Frekansıyla Kimliklendirme) teknolojisi, hayatın bir çok alanında kolaylık sağlıyor. Radyo teknolojileri yardımıyla özel olarak tasarlanmış etiketlerin uzaktan okunabilmesini ve içeriğinin değiştirilebilmesini sağlayan bu teknoloji, stok zincirinin denetlenmesinden sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine kadar bir çok alanda kullanım potansiyeline sahip.
12 Ağustos 1981 yılında IBM dünyaya IBM PC cihazını tanıttı. Bu cihaz o güne kadar sadece büyük bilgisayarlarla mümkün olan işlemleri, bireyin kullanımına sundu ve adına da "Kişisel Bilgisayar Ğ Personal Computer" dendi. Bu tanıtımla beraber bilişim dünyasında çok büyük bir açılım ve gelişim yaşandı. Bu hareketliliğin odağında hep PC vardı.
Hayatımıza yavaş yavaş yeni bir teknoloji giriyor. Üzerinde bulunduğu her nesnenin ya da canlının uzaktan izlenebilmesini ve kontrol edilebilmesini sağlayan bu teknolojinin adı RFID (Radio Frequency Identification), açık söylemi ile Radyo Dalgaları ile Kimlik Tanımlama. RFID teknolojisi, ürünlerin tanıtılması, dağıtılması ve depolanması gereken perakendecilik, üretim, lojistik gibi pek çok endüstri alanında tercih ediliyor.
Her şeyin akıllandığı ve birbiriyle iletişim kurduğu dünya için hazır mısınız? Hazır olsak da olmasak da, yeni teknolojiler sıradan nesneleri bile akıllı ve interaktif hale getiriyor. İnsanlara ihtiyaç duyulmayan iletişim ve ticaret yöntemi giderek yayılıyor. Temelinde ‘Radyo Frekansı ile Tanımlama’ teknolojisinin bulunduğu sessiz ticaret, bir hayli ses getireceğe benziyor. Sessiz ticaret hem sosyal hem de iş hayatında yeni bir sayfa açacak. Bu teknolojinin yaygınlaşması için tahmin edilen süre, en az bir en çok beş yıl.<br>
Son yıllarda uçaktan indirilip bagaj konveyörlerine gelen bavulların bir kısmının hiç bulunmadığı gerçeği, ciddi bir olay. Bavul hırsızları sizin iyi cins bavulunuzu alıp kendilerininmiş gibi çıkıp gidiyorlar. Siz dönüp duran sistemden bavulunuzu beklerken onlar çoktan havalimanından ayrılıyorlar. Bu yüzden konveyör döndüğünde gözünüz bavullarınızın üstünde olsun.
#Bavul HırsızlarıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geliştirilen çipli Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), dünya da birçok ülke tarafından örnek alındı. Yapıların afetler karşısında can ve mal güvenliğini koruyacak şekilde üretilmesinde öncelikle beton kalitesinin izlenmesi amacıyla geliştirilen EBİS, birçok alanda da ödüle layık görüldü.
#Elektronik Beton İzleme SistemiDünyaca ünlü endüstriyel lastik üreticisi Prometeon’un Venedik’te gerçekleşen yeni ürün tanıtımına Türkiye damga vurdu. Marka, ‘çip’ teknolojisine sahip yeni serisinin Türkiye’deki Ar-Ge merkezinde geliştirildiğini açıklarken, 50 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen bu serinin sadece Kocaeli’ndeki fabrikada üretilerek dünyaya ihraç edileceğini duyurdu. Etkinliğin son sürprizi ise 2021 Dünya Superbike şampiyonu Toprak Razgatlıoğlu’nun Prometeon marka elçisi olarak ilan edilmesi oldu.
#Çip